Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od jakiegos czasu ucieka mi plyn spryyskiwaczy ze zbiorniczka. Raz jak samochod byl podniesiony u mechanika widzialem ze jest cale mokre prawe nadkole.

Jak psikam, to poczatkowo nic nie leci, dopiero za ktoryms razem zaczyna leciec. Tak sie stopniowo zwiekszac ale i tak zazwyczaj nie dolatuje do 3/4 szyby.

Mam dylemat widzialem na forum, ze duzo osob wymienia pompke spryskiwaczy. Ja sam troszke sie wacham bo niewiem czy przypadkiem niema gdzies nieszczelnosci na samych wezykach ? Niewiem jak to jest zbudowane. Czy zdarza sie zeby pompka byla sprawna a cieklo gdzies indziej ? Jesli to pompka to czy taka za 25zl z allegro bedzie ok? Nie spotkalem tam nic porzadnego jak bosh, czy oryginal bmw.

Pozdrawiam

Opublikowano

czesc ;) ,

mialem tez kiedys podobny problem... tylko zanim kupilem pompke zrobilem maly eksperyment bo nie wiedzialem skad leci....wyjalem baniaczek spryskiwacza napelnilem woda pozatykalem wszystkie otwory i szukalem gdzie cieknie.. okazalo sie ze plyn wyciekal przez pomke... kupilem w intercarsie za okolo 50zl jakis zamiennik i jest juz wszystko OK. :)

dodam ze spryskiwacz dzialal przez caly czas pomimo wycieku plynu przez pompke :mad2: !!

pozdrawiam :twisted2:

///e46 touring 320d 08/2002r 150KM STEPTRONIC,

JUN2008--->181tys km

DEC2010--->216tys km

///e90 2.0i, 130KM automat Schwarz

Aug2015 ---->102 tys km

Sep2016 ---->120tys km

///e46 318Ci coupe M-pakiet ;)

Mar2017 ----->211tys

Jan2018 ------>227tys km

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

teraz to samo u mnie, czeka mnie demontaż, rozpoznanie a dalej zobaczymy,

podejrzewam jednak nieszczelny zbiornik

Opublikowano
U mnie okazało się, że cieknie pompka. Wymieniłem i jest OK. Koszt pompki w ASO około 100zł.
Opublikowano
u mnie świeci się kontrolka natomiast w zbiorniku jest około 1/4 płynu i stąd moje podejrzenie ze może to być zbiornik
Opublikowano
Wyciągnij zbiorniczek, to są chyba 3 śruby i będziesz wszystko miał na dłoni, mi tez słabo działały i okazało się że zagiął mi się i to było przyczyna słabego ciśnienia, może też sie gdzieś przetrzeć w miejscu styku z blacha
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Koledzy podłącze się pod temat .Mi płyn ucieka przez ten zaworek dokładnie prawy przez tę dziurkę w nim. Po zaślepieniu tej dziurki spryskiwacza niemam ani na jednej ani na drugiej dyszy. Moje pytanie czy on poprostu się zawiesił bo naprawdę duże ilości płynu tamtędy walą pod ciśnieniem no i denerwuje mnie to że całe wyciszenie mam mokre i cieknie mi na kolektor

http://images47.fotosik.pl/102/c8324df009841b83m.jpg

Opublikowano
Nic już z tym zaworkiem nie zdziałasz, wywal do kosza i kup nowy albo rurkę połącz bezpośrednio ze spryskiwaczem, a zaworek zwrotny wstaw jakiś dostępny od innego auta jeszcze przed trójnikiem np. zaraz za pompką. Służy on do tego, żeby po zakończeniu spryskiwania płyn z przewodów nie cofał się do zbiorniczka, bo później przy następnym włączeniu spryskiwacza musiałbyś moment poczekać zanim rurki się napełnią, a w tym czasie wycieraczki już ruszą i pierwsze wytarcie będzie na sucho, a to najlepszy sposób na porysowanie szyby.
Opublikowano (edytowane)

Miałem podobny problemik w e46, nawaliła dysza spryskiwacza reflektora prawego. Płyn nie leciał pod cisnieniem tylko lał się strumieniem. Nic innego tylko dysza do wymiany.

Pzdr.

Edytowane przez eXiDe
  • 4 lata później...