Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

MRS4 - jak dla mnie jest zesmażony. Gdybyś był w Warszawie, mogę na stole sprawdzić go bez wpinania w samochód.

Problem z Twoim GT - modułem nawigacji - to problem starego NCS/DIS. Tylko nowy SSS poprawnie koduje GT2 z CI=08 i 09.

Znany błąd :twisted2:

Opublikowano
MRS4 - jak dla mnie jest zesmażony. Gdybyś był w Warszawie, mogę na stole sprawdzić go bez wpinania w samochód.

Problem z Twoim GT - modułem nawigacji - to problem starego NCS/DIS. Tylko nowy SSS poprawnie koduje GT2 z CI=08 i 09.

Więc nawet jak bym kupił nowy moduł (o ile to możliwe) sam nie dam rady tego fix? no chyba że SSS postawię :evil: A do Warszawy trochę daleko mam teraz, jakieś 1500km :norty:

P.S To po co mi te DISy i NCSy :duh:

Wszyscy wiedzieli że tego nie da się zrobić. Aż pojawił się jeden co nie wiedział...i zrobił.
Opublikowano

Więc nawet jak bym kupił nowy moduł (o ile to możliwe) sam nie dam rady tego fix? no chyba że SSS postawię :evil: A do Warszawy trochę daleko mam teraz, jakieś 1500km :norty:

P.S To po co mi te DISy i NCSy :duh:

GT/GT2 = komputerek od Navi. Nie ma sensu kupowac nowego bo po co ? CI jest zaszyte na stałe, i nie zmienia się w zależności od oprogramowania. Postaw SSS, on przy rekodowaniu (28 NAVI) pokaże że coprawda expected CI jest inny ale pozwoli zrekodować - i co najważniejsze ma działające skrypty. DIS pokaże, że CI złe i na tym koniec tematu.

Chyba, że masz na myśli nowe/wyczyszczone MRS4, no to prosta przekładka będzie OK + zaprogramowanie do ilości Twoich poduszek.

Opublikowano

Tak miałem na myśli MRS4 :D , troszkę pokrętnie opisałem problem.

Reasumując w aucie wszystko działa włącznie z Navi, prócz poduch (zapalona kontrolka) problem z MRS i kasowaniem błędów w nim (odczyt możliwy). Jak rozwiązac problem, kupić nowy MRS czy dać do reanimacji stary? Sam tego raczej nie naprawię :wink: Co do Modułu GT to jak pisałem wyżej wszystko chodzi Navi pracuje poprawnie. Problem powstaje jedynie podczas próby zmiany ZCS i kodowania całego auta pojedyncze moduły daje się kodować. No....wszystkich nie sprawdzałem :D Nie zajmuję się diagnostyką zawodowo ot takie bardziej ambitne hobby (Jak by to innych nie było....np. ryby) :mrgreen:

Wszyscy wiedzieli że tego nie da się zrobić. Aż pojawił się jeden co nie wiedział...i zrobił.
Opublikowano

Złota zasada w przypadku SRS = kupić nowy MRS. Przynajmniej będzie 100% pewności w razie odpukać wypadku, że zadziała.

Innych porad w zakresie SRS nie udzielam, bo ich nie popieram, choć nie przeczę, że są tańsze.

Opublikowano
Oki. Dziękuję kolego pimposh za wyczerpujące podpowiedzi :cool2: MRS nabędę nowy. 100% pewności i sen spokojny :hand:
Opublikowano
Oki. Dziękuję kolego pimposh za wyczerpujące podpowiedzi :cool2: MRS nabędę nowy. 100% pewności i sen spokojny :hand:

Ciesze się, że masz podejście do sprawy takie jak powinno być :dance:

I pozdrawiam.

• 1 rok później...
Opublikowano

piszecie o MRS czyli o module airbag? http://allegro.pl/item970815299_airbag_sensor_modul_bmw_e46_e_46_x5_x_5.html

ja chcialem NCS-em wylaczyc mate no i teraz nie moge skasować bledow poduszki ;/ dodam ze wypiąłem przewód z maty.. Teraz go podłączyłem ponownie. Od tego czasu zaczely sie problemy z kasowaniem błędów. Mam podobny problem jak kolega, jest odczyt błędów, ale nie można kasować, poradzicie coś Panowie? Nie mogę nawet zaprogramować nowych ostawień w samochodzie...

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano
No i załatwiłem się tak samo jak pazura87. Czy udało się wam to naprawić?

Tak jak koledzy piszą - inpa w trybie expert mode i zakodowanie prawidlowego zcs

Xdrive

Koder

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam Serdecznie wszystkich

Ostatnio chciałem wyłączyć matę pasażera w ncs podczas kodowania pojawił się spadek napięcia na akumulatorze. Obecnie nie mogę zakodować modułu abg. wyskakuje błąd coapi 2064 Podobnie jest z inpą. Miałem tylko jeden błąd matę pasażera a potem zrobiło się ich 9 i przy każdym komunikat coding data not fit. Nie mogę usunąć błędów gdyż pojawia się komunikat ecu rejected. Czy uszkodziłem główny moduł od poduszek? Moje auto to bmw e39 523 z 98 roku. Nie mogę jeszcze raz zakodować. Wszystkie moduły koduje oprócz abg. Dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

Arek

• 3 lata później...
Opublikowano

witam jak w temacie tez mam problem z opcja dsp czy ktoś pomorze

vin gx38674

gm 51810023f

sa 2c012a015cb455240

vn 00100000871