Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam!! A więc odblokowałem dzisiaj ukryte funkcje komputera i włączyłem Test 5 a następnie opcja 5.0 średnie spalanie z ostatnich 50km w litrach/100km i pokazało wartość 077 i tu pytanie czy te wskazania należy podzielić przez jakis współczynnik? Bo przecież nie spaliła mi dzisiaj takiej ilości paliwka a przejechałem około 130km
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Witam!! A więc odblokowałem dzisiaj ukryte funkcje komputera i włączyłem Test 5 a następnie opcja 5.0 średnie spalanie z ostatnich 50km w litrach/100km i pokazało wartość 077 i tu pytanie czy te wskazania należy podzielić przez jakis współczynnik? Bo przecież nie spaliła mi dzisiaj takiej ilości paliwka a przejechałem około 130km

u mnie test 5 pokazuje dwie rzeczy: jedna to wlasnie to spalanie w formacie X.Y (z kropką w środku i bez zera na początku) a druga to zasięg na pozostałym w baku paliwie. Moze akurat te 77 to zasięg, a do wyswietlenia spalania musisz przełączyc sie do drugiej pozycji tego testu

Opublikowano
Oj napewno nie!! Zasięg pojazdu na znajdującym się paliwie jest na pozycji 5.1 a tamte wskazania 5.0 no nic poczekam może jeszcze ktoś się wypowie na ten temat
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
OK dzięki, częściowo tak myślałem bo wychodzi na to że wskazania dzielimy przez 10 ale nie byłem pewien czy aby napewno taki jest wspólczynnik
Opublikowano

Tak rzeczywiście jest... 077=7,7 l/100 km.

Na potwierdzenie ściągnij sobie skany z fachowej literatury: w temacie:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=70045&postdays=0&postorder=asc&start=30

w jednym z moich postów masz linka do skanartyukułu, który był właśnie o testach zegarów...

pozdrawiam

thenygoos

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
Dzięki za wszystkie info!!! Tylko teraz zastanawia mnie jedno na ile wiarygodne są te wskazania z komputera i czy obarczone są jakimś błędem bo coś nie chce mi się wierzyć że to średnie spalanie wyszło tylko 7.7 l/100km
Opublikowano
Dzięki za wszystkie info!!! Tylko teraz zastanawia mnie jedno na ile wiarygodne są te wskazania z komputera i czy obarczone są jakimś błędem bo coś nie chce mi się wierzyć że to średnie spalanie wyszło tylko 7.7 l/100km

1. tankujesz do pełna i jednoczesnie zerujesz licznik przebiegu i spalania

2. jezdzisz, jezdzisz, jezdzisz...

3. znowu tankujesz do pełna i sprawdzasz ile litrów weszło z dystrybutora (najlepiej tankowac na tej samej stacji)

4. mając ilość litrów i pokonaną na nich odleglosc liczysz faktyczne spalanie

5. porownujesz faktyczne spalanie z wyliczonym przez komputer - w razie nieprawidłowosci możesz skalibrować sobie wskazania kompa w górę lub w dół, zależnie od potrzeby. Robi się to w teście bodajże 20.

mi komp zaniżał spalanie, podniosłem jego wskazania o 7% i teraz sie idealnie pokrywają z wyliczeniami na stacji :mrgreen:

Opublikowano
[...]mi komp zaniżał spalanie, podniosłem jego wskazania o 7% i teraz sie idealnie pokrywają z wyliczeniami na stacji :mrgreen:

U mnie też zaniża o około 6-7% tyle, że mam najmniejszego kompa i mam problem z odblokowaniem OBC, a tym samym ze sprawdzeniem, czy u mnie jest możliwa korekta wskazań zużycia paliwa...

A Ty jakiego masz kompa???

pozdrawiam

thenygoos

Jedyne

Opublikowano
No tak ale jak skasować wskazania spalania??? Bo ja mam wersje golas czyli tylko km i temperatura na desce
Opublikowano
[...]mi komp zaniżał spalanie, podniosłem jego wskazania o 7% i teraz sie idealnie pokrywają z wyliczeniami na stacji :mrgreen:

U mnie też zaniża o około 6-7% tyle, że mam najmniejszego kompa i mam problem z odblokowaniem OBC, a tym samym ze sprawdzeniem, czy u mnie jest możliwa korekta wskazań zużycia paliwa...

A Ty jakiego masz kompa???

pozdrawiam

thenygoos

hmm a jakie są opcje do wyboru? :? mam chyba najbogatszą wersje, komp pokazuje spalanie, zasieg, srednia predkosc, dystans do celu, stoper, zegar, date, komunikaty o usterkach i pare innych informacji, wspolpracuje z dużą navi

Opublikowano
[...]hmm a jakie są opcje do wyboru? :? mam chyba najbogatszą wersje, komp pokazuje spalanie, zasieg, srednia predkosc, dystans do celu, stoper, zegar, date, komunikaty o usterkach i pare innych informacji, wspolpracuje z dużą navi

A ja mam taką najbiedniejszą - na zegarach mam sylwetkę auta, gdzie mam info o niezamkniętych drzwiach i bagażniku, przepalonych żarówkach i niskim poziomie płynu spryskiwaczy. Jeśli chodzi o OBC to mam tyllko temperaturę, średnie zużycie, dystans do końca paliwa w zbiorniku i śrenią prędkość... Bawiłem, tj. próbowałem się kiedyś bawić OBC, ale do dyspozycji mam tylko jeden przycisk i jakoś to działa tak mało intuicyjnie. Dojechałem do testu 19 (odblokowanie OBC), wtedy na przemian miga "ON/OFF", ale żadne kombinacje w stylu przytrzymywanie, puszczanie guzika nie powoduje, że zaświeca się jedna opcja... Może ktoś to przerabiał i wie jak odblokować taką wersję OBC i czy da się w tej wersji wprowadzić współczynnik do średniego zużycia paliwa...

pozdrawiam

thenygoos

Jedyne

Opublikowano
No tak ale jak skasować wskazania spalania??? Bo ja mam wersje golas czyli tylko km i temperatura na desce

A czy masz na końcu dżwigienki od kierunkowskazów przycisk? Nie wiem jak było w 1997 roku, później taki OBC jak ja mam był absolutnym standardem...

Jedyne

Opublikowano
[...]hmm a jakie są opcje do wyboru? :? mam chyba najbogatszą wersje, komp pokazuje spalanie, zasieg, srednia predkosc, dystans do celu, stoper, zegar, date, komunikaty o usterkach i pare innych informacji, wspolpracuje z dużą navi

A ja mam taką najbiedniejszą - na zegarach mam sylwetkę auta, gdzie mam info o niezamkniętych drzwiach i bagażniku, przepalonych żarówkach i niskim poziomie płynu spryskiwaczy. Jeśli chodzi o OBC to mam tyllko temperaturę, średnie zużycie, dystans do końca paliwa w zbiorniku i śrenią prędkość... Bawiłem, tj. próbowałem się kiedyś bawić OBC, ale do dyspozycji mam tylko jeden przycisk i jakoś to działa tak mało intuicyjnie. Dojechałem do testu 19 (odblokowanie OBC), wtedy na przemian miga "ON/OFF", ale żadne kombinacje w stylu przytrzymywanie, puszczanie guzika nie powoduje, że zaświeca się jedna opcja... Może ktoś to przerabiał i wie jak odblokować taką wersję OBC i czy da się w tej wersji wprowadzić współczynnik do średniego zużycia paliwa...

pozdrawiam

thenygoos

Wtedy kiedy miga na przemian, wyłapujesz moment kiedy jest off i trzymasz przycisk a off zniknie. Zegary sa odblokowane, przyciskiem wybierasz potrzebny test i czekasz ok sekundy a komp sam włączy wybrany test. Są to testy tymczasowe do wyciągnięcia kluczyka, włączyć na stałe chyba nie da się. Powinno dać się za to ustawić ten współczynnik, ale w tym ci już nie pomogę :8)

Opublikowano

witam :)

Mam broblem w mojej e39...

Pewnego dnia chciałem przełączyć na wyświetlaczy temperaturę na ilość mil które można przejechać na paliwie w baku...

I tutaj jest problem. Po wciśnięciu ptzycisku na końcu przełącznika kierunkowskazów nic się nie dzieje... Nic nie przełącza, nic nie miga, nic się nie zmienia.

Próbowałem odłączyć kleme (-) z aku, bo myślałem, że się coś zawiesiło,ale dale nic..

Co zrobić ? Jakaś rada? Jak inaczej można przełączać się między owymi funkcjami komputera?

Fotka podglądowa co mam w aucie - > http://img89.imageshack.us/img89/4708/dsc07470ffih2.jpg

Opublikowano

A czy masz na końcu dżwigienki od kierunkowskazów przycisk? Nie wiem jak było w 1997 roku, później taki OBC jak ja mam był absolutnym standardem...

Niestety ale nie mam przełącznika na końcu dźwigienki,jak już pisałem ja mam zupełnego golasa nawet bez symbolu auta i info o otwartych drzwiach

Thenygoos napisał:Dojechałem do testu 19 (odblokowanie OBC), wtedy na przemian miga "ON/OFF", ale żadne kombinacje w stylu przytrzymywanie, puszczanie guzika nie powoduje, że zaświeca się jedna opcja... Może ktoś to przerabiał i wie jak odblokować taką wersję OBC i czy da się w tej wersji wprowadzić współczynnik do średniego zużycia paliwa...

Widzę że Krzysiek78 ładnie ci opisał jak to odblokować,zresztą w tym linku co mi przysłałeś ze skanem jest to właśnie opisane tylko musisz patrzeć na odblokowanie w E39/E46

Opublikowano

czytałem ten artykuł - wszystko fajnie, mogę się przełączać między testami, lecz nic po za testem nr 1,2, i 19(on/off) się nie dzieje...

Również po tej mojej "zabwawie" zmieniło się wskazanie na wyświetlaczy klimy/nawiewu - pokazuje mi teraz temperature w F ....a nie w C.... :D

Jak to wrócić ?

Opublikowano
czytałem ten artykuł - wszystko fajnie, mogę się przełączać między testami, lecz nic po za testem nr 1,2, i 19(on/off) się nie dzieje...

Również po tej mojej "zabwawie" zmieniło się wskazanie na wyświetlaczy klimy/nawiewu - pokazuje mi teraz temperature w F ....a nie w C.... :D

Jak to wrócić ?

przekręcasz kluczyk na pozycje I następmie naciskasz guzik do kasowania dziennego przebiegu i przytrzymujesz, później przekrecasz kluczyk na 0 i masz spowrotem temperaturę w 'C

A co do tych ukrytych funkcji to pamiętaj że większość działa tylko na uruchomionym silniku więc może dlatego nic nie miałeś skoro ja mam najbiedniejszą wersje z 97 roku(bez przełącznika BC i tylko z jednym przyciskiem na desce) i opisane testy działają to coś jest nie tak

Opublikowano
A co do tych ukrytych funkcji to pamiętaj że większość działa tylko na uruchomionym silniku więc może dlatego nic nie miałeś skoro ja mam najbiedniejszą wersje z 97 roku(bez przełącznika BC i tylko z jednym przyciskiem na desce) i opisane testy działają to coś jest nie tak

Działają już po przekręceniu kluczyka, tyle, że funkcje związane z pracą silnika/jazdą (obroty, prędkość, życie paliwa) są różne od zera jak nie pracuje silnika/nie jedzie auto. U mnie już wszystko jest "kuku", problemem jest hmm.. "opanować" działanie przycisku i odblokować OBC. Jeśłi chodzi o test 20 (korygowanie wskazań zużycia paliwa średniego), to po odblokowaniu i wyświetleniu testu standarowo jest "1000", co oznacza 1,000=100,0%. Wciskając koloejny raz guzik na któtko ostatnia cyfra zmienia się kolejno od 0, 9 z dół, wciśnięcie kolejny raz powoduje to samo o drugiej od końca cyfrze i tak do końca. Po wybraniu włąściwego współczynnika (u mnie komp zaniżał o 7%, czyli aby podnieść wskazanie powinno być 1070) należy na dłużej wcisnąć przycisk, a tym samym wrócić do "głównego" menu testów. Teraz mam już jak oceiam bliższe prawdzie wskazania :D

pozdrawiam

thenygoos

Jedyne

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

słuchaj thenygoos.

u mnie w e-39 530d 99r nie pokazuje po odblokowaniu OBC temperatury oleju.Mam wskazanie -45st.C cały czas.Nie wiesz co może być tego przyczyną?U Ciebie jest to samo?

Opublikowano
słuchaj thenygoos.

u mnie w e-39 530d 99r nie pokazuje po odblokowaniu OBC temperatury oleju.Mam wskazanie -45st.C cały czas.Nie wiesz co może być tego przyczyną?U Ciebie jest to samo?

Ja mam najmniejszego kompa, a Ty pewno wypasionego... Ja się nie dopatrzyłem testu z temperaturą oleju... Czy możesz mi podać gdzie i kiedy Ci się to wyświetla w Twoim aucie?

Jedyne

Opublikowano
mam pełny obc.i po odblokowaniu w teście nr 16 powinien pokazywać temperature oleju.u mnie wskazuje -45 albo -48 st.C dokładnie nie pamiętam.sprawdzałem to na rozgrzanym silniku w trakcie jazdy i po zgaszeniu auta.pozostałe testy takie jak m.in. chwilowa prędkość,spalanie czy ładowanie alternatora pokazuje ok.nie wiem co jest grane...