Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wiem, ze przy kupnie OC auta przechodzi na kupującego na 30 dni lub jakos tak, a czy tez AC przechodzi jesli auto mialo je wykupione?

Chce kupic E30 - 16 lat i nowego AC juz nie wykupie.

Czy PZU lub jeszcze jakas inna firma ubezpiecza czesciowo = tylko od kradziezy 16 letnie Becie?

pzdr 4 all RE's

Opublikowano
AC w zasadzie nie przechodzi na nowego właściciela. Nie wiem jak jest w innych firmach ale w PZU jest natomiast coś takiego jak okres ochronny, tzn. jeżeli poprzedni właściciel miał AC to po sprzedaży samochód jest ubezpieczony od kradzieży przez 3 dni.
Opublikowano
AC w zasadzie nie przechodzi na nowego właściciela. Nie wiem jak jest w innych firmach ale w PZU jest natomiast coś takiego jak okres ochronny, tzn. jeżeli poprzedni właściciel miał AC to po sprzedaży samochód jest ubezpieczony od kradzieży przez 3 dni.

Dokłądnie tak!! w PZU są to 3 dni i w większości innych ubezpieczalni jest tak samo. Jaśli chodzi o ubezpieczenie to najlepiej dowiedz się u agenta ubezpieczeniowego, bo teraz jest bardzo dużo opcji i promocji

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano
A w ciagu tych 3 dni mozna sie zglosic i przedluzyc sobie ubezpieczenie od kradziezy na taki samochod starszy niz 10 lat?
Opublikowano
A w ciagu tych 3 dni mozna sie zglosic i przedluzyc sobie ubezpieczenie od kradziezy na taki samochod starszy niz 10 lat?

tego musisz sie dowiedzieć już indywidualnie w TU, mi odmówiono ubezpieczenia AC na 14 letnie e34 :evil: , ale koledzy na forum piszą że jednak się da, była już taka dyskusja

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano

Nie ma możliwości przedłużania takiego ubezpieczenia. Możesz ubezpieczyć samochód powyżej dziesięciu lat ale na to musi wyrazić zgodę dyrektor danego przedstawicielstwa czy inspektoratu. Myślę cały czas o PZU bo nie wiem jak w innych firmach.

Opublikowano

Wygląda na to, że możliwość ubezpieczenia AC starszych aut zależy od regionu. Piszecie, że nie mozna a ja dwa tyg temu ubezpieczałem od samej kradzieży 15 letnie auto i pani gorąco namawiała mnie na pełne AC.

Trzeba popytać u różnych ubezpieczycieli, powinien ktoś ubezpieczyć.

Opublikowano
Witam

Wiem, ze przy kupnie OC auta przechodzi na kupującego na 30 dni lub jakos tak, a czy tez AC przechodzi jesli auto mialo je wykupione?

Chce kupic E30 - 16 lat i nowego AC juz nie wykupie.

Czy PZU lub jeszcze jakas inna firma ubezpiecza czesciowo = tylko od kradziezy 16 letnie Becie?

pzdr 4 all RE's

Przepisy nie przewiduja takiej odpowiedzialnosci.

Pamietaj ze jesli chcesz kontynuowac OC to musisz zawiadomic o tym

zaklad ubezpieczeniowy aby po pierwsze dokonali rekalkulacji skladki

zgodnie z Twoimi znizkami oraz wpisali nowe dane do dokumentu.

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano
Faktycznie zgoda na AC w aucie powyrzej 10 lat jest potrzebna ale nie koniecznie dyrektorska. U mnie wystarczyła zgoda kierownika pionu ubezpieczeń komunikacyjnych. Jak agent chce to załatwi, bo to są pieniądze, chyba, że się boi, bo nie zna klienta i nie ma zaufania. Jak ktoś ma ubezpieczona 2 lub 3 auta to nie ma już zupełnie problemu :mrgreen: ale to inna bajka
http://img842.imageshack.us/img842/1250/arto.png
Opublikowano
Wygląda na to, że możliwość ubezpieczenia AC starszych aut zależy od regionu. Piszecie, że nie mozna a ja dwa tyg temu ubezpieczałem od samej kradzieży 15 letnie auto i pani gorąco namawiała mnie na pełne AC.

Tyle, że za samą kradzież w pzu jest zwyżka i płacisz niewiele mniej, niż za pełne AC.

Często warunkiem przyjęcia do AC są oględziny szkodowca pok kątem ew. wypadków, grubości lakieru itp.

A uregulowania wewnętrzne w firmach sa bardzo różne, jedni dają zwyżkę za cieniasa, inni za VW ponad 4 lata, amerykańce, czy terenówki.

Opublikowano

AC nie przechodzi na następnego właściciela na jak OC chyba w żadnym TU, jeśli chodzi o AC samochodów powyżej 10 lat to coś się ostatnio pozmieniało i będą problemy bynajmniej w niektórych TU, osoby które już mają będą mogły kontynuować a nowi już takiego ubezpieczenia nie zawrą. Nie wspomnę tu już o zwyżce za markę :)

Coś słyszałem żę w Link4 można wykupić AC na autka ponad 10 letnie, ale ja jakoś podchodzę do nich ostrożnie. Przy OC jest tak że w obojętnie jakiej firmie będziesz miał, a firma splajtuje to wypłaci Ci Fundusz Gwarancyjny a AC ?? coś mi się zdaje że porażka, przepada!!

Uważaj tylko na sztuczki w umowach (udziału własne itp.), lepiej 2 razy przeczytać niż potem żałować.

Obyśmy nie musieli korzystać ani z OC ani z AC :!:

Pozdrawiam

Opublikowano
jezeli chodzi o oc to jezeli splajtuje firma w ktorej autko jest ubezpieczone to akurat dla sprawcy wypadku jest walace bo to poszkodowany sie musi martwic o wyrwanie kasy z oc,a raczej zadko ktos dochodzi tego na drodze cywilnej od sprawcy wypadku,jezeli chodzi o przechodzenie oc to z tego co wiem jak kupujesz autko w polsce i jest ono nie wyrejstrowane i ma oc wazne to jak sie dogadasz z kolesiem zeby ci nie wypisywal na umowie sprzedazy daty dokonania tranzakcji to mozesz jezdzic na jego oc na maksa.co sie tyczy ac to teraz w pzu mozna bez problemu ubezpieczyc autko powyzej 10 lat(wiem bo kolega oplacal ostatnio przy mnie)ale podkreslam ze to w lublinie tak jest
Opublikowano
jezeli chodzi o oc to jezeli splajtuje firma w ktorej autko jest ubezpieczone to akurat dla sprawcy wypadku jest walace bo to poszkodowany sie musi martwic o wyrwanie kasy z oc

ale jeżeli twoja firma splajtuje, to musisz wykupić oc jeszcze raz :mrgreen:

jak sie dogadasz z kolesiem zeby ci nie wypisywal na umowie sprzedazy daty dokonania tranzakcji

jeżeli sprzedawca nie wpisze daty, to jak zgłosi w wydziale komunikacji sprzedaż ? Poza tym wydział od razu odsyła do ubezpieczalni, bo tam też jest obowiązek zgłoszenia sprzedaży. A gdy w końcu zarejestrujesz auto na siebie, to mogą wyjść na jaw przekręty z datami...

Osobiście nie wyobrażam sobie, żeby jakiś obcy kolo jeździł na moich papierach :naughty:

a jeśli spowoduje wypadek, albo chociaż zatankuje bez płacenia ??? :oops: