Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
chyba jest jakis problem.ostatnio zauwazylem ze spalanie jest bardzo duze 525ia nawet wziołem poprawke ze jest zima i na krotkich odcinkach jezdze ,ale leje za 100zł 30 litrow i przejade 170km to cos za mało i zauwazylem ze za bardzo kopci z rury co moze byc przyczyna?i chce dodac ze z eksploatacja nic sie nie dzieje, silnik chodzi rowno nie ma braku mocy.
Opublikowano

Sonda do wymiany. Miałem podobnie u siebie, ale jeszcze obroty były niestabilne. Po wymianie Sondy Lambda wszystko chodzi super :D

Najlepiej upewnić się i pojechać na kompa.

Pozdrawiam

Smykoo

Było: e30 320i & e36 325i

Opublikowano
chyba jest jakis problem.ostatnio zauwazylem ze spalanie jest bardzo duze 525ia nawet wziołem poprawke ze jest zima i na krotkich odcinkach jezdze ,ale leje za 100zł 30 litrow i przejade 170km to cos za mało i zauwazylem ze za bardzo kopci z rury co moze byc przyczyna?i chce dodac ze z eksploatacja nic sie nie dzieje, silnik chodzi rowno nie ma braku mocy.

17L spalanie w benzyniaku 2.5l zimą w mrozach na krotkich dystansach? szczerze mowiac nie uwazam, zeby bylo to jakos porażająco dużo, ale faktycznie sprawdź sondę, możesz podjechac gdzies na kompa i zrobic kompleksowe sprawdzenie auta

Opublikowano
Zima, lato, mi w 523 manual pali 13l, może troszke za duzo, sprawdz na kompie jak koledzy radzą.

Moja 520i 110kW w zimie też w warunkach extremalnych (tylko miasto, śnieg, korki, krótkie odcinki itd) i nawet delikatnej jeździe potrafi połknąć 12-13 litrów...

pozdrawiam

thenygoos

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
Zima, lato, mi w 523 manual pali 13l, może troszke za duzo, sprawdz na kompie jak koledzy radzą.

Moja 520i 110kW w zimie też w warunkach extremalnych (tylko miasto, śnieg, korki, krótkie odcinki itd) i nawet delikatnej jeździe potrafi połknąć 12-13 litrów...

pozdrawiam

thenygoos

Moja też właśnie tyle wcina :) Ale łatwo dojść do 14 :8) Za to w lecie nawet 11,5 :) Mowa o zimnym silniku i krótkich odcinkach od 2 do 6 km.

Wskazania komputera :lol: Ale chyba w końcu sprawdzę realne i porównam

Opublikowano

z zycia wziete:

poj 1995 ccm³ w japonczyku przy wadze 1200kg pokonywane odcinki rano 800m w godzinach wieczornych 800-1400m spalanie 18L/100km , po przejechaniu od zimnego startu 50km spalanie 8L/100km.

jak dodamy troche wagi i wydluzymy dystans do 2-3km to spalanie raczej bedzie oscylowac w granicach 15-17L

Opublikowano
Wskazania komputera :lol: Ale chyba w końcu sprawdzę realne i porównam

Ja sprawdziłem i zużycie z BC i "z kija" różni się o 6-7%, tj. komp pokazuje mniej niż wychodzi "z kija"... I jest tak przy założeniu, że ów "kij" nie kłamie i nie leje o te 6-7% mniej niż powinien :twisted:

pozdrawiam

thenygoos

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
moje 523 latem schodzi ładnie ze spalaniem ale zimą jak w tym chorym ruchu i tej temperaturze na krotkich odcinkach czasem moze dochodzic do 15 tak więc.... proponowalbym troche pojezdzic jeszcze i zobaczyc w kilku przypadkach jak bedzie sie zachowywała bunia, jesli sie potwierdzi to mozesz szukać przyczyny