Skocz do zawartości

Nowy akkumulator,jakiej marki wybrac i gdzie kupic najlepiej

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Kilka tygodni temu padł u mnie akumulator oryginalny bmw 90AH 720A przejechał tylko 2lata (raczej nie jestem przekonany do oryginała), teraz kupiłem Centre Future 100Ah 900A w podobnej cenie co orginał i jak narazie jest ok. Dużo się naczytałem o innych akumulatorach Bosch, Varta, Moll, ale jednak zdecydowałem się na Centre-może dlatego że nigdy jej nie miałem.

Bosch w vw wytrzymał 4lata

Moll w seacie już 2rok idzie.

Pozdrawiam

Opublikowano

Kupiłem Moll M3. Najdroższy z mozliwych :D Ale w myśl zasady: zalóż - zapomnij.

http://akkumega.hu/honlap/components/com_virtuemart/shop_image/product/6f6a8fa2e3fc2e3d637c1cce323cdb36.jpg

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
Kupiłem Moll M3. Najdroższy z mozliwych :D Ale w myśl zasady: zalóż - zapomnij.

http://akkumega.hu/honlap/components/com_virtuemart/shop_image/product/6f6a8fa2e3fc2e3d637c1cce323cdb36.jpg

Kolego, ogladalem ten akkumulator Moll M3 95 Ah.

Z tego co czytalem to naprawde ziezly akkumulator! Cena jego to 170 Euro w germani.

No ale tutaj mam pytanie jeszcze. Widze ze posiada ten akkumulator korki do wlewu wody destylowanej. Czyli bedzie trzeba co jakis czas zagladac i dolewac wody. Z tymi orginalnymi baterjami nie trzeba bylo nic robic. Tak samo batreje żelowe lub AGM. Zero pracy przy nich...

Czy mozesz to potwierdzic ??? Jak to jest w tych baterjach Moll M3 ???

Opublikowano
Wole akumulator obsługowy, niż bez. Zresztą fabryczny też jest obsługowy. :)

Kolego, moj fabryczny jest bez obslogowy! A pytanie bylo czy ten moll m3 jest obslugowy lub nie ??? Z tego co wnioskuje to jednak tak....

:D

Opublikowano
Wole akumulator obsługowy, niż bez. Zresztą fabryczny też jest obsługowy. :)

Kolego, moj fabryczny jest bez obslogowy! A pytanie bylo czy ten moll m3 jest obslugowy lub nie ??? Z tego co wnioskuje to jednak tak....

:D

Natnij nozykiem naklejke, odkrec korki, zobaczysz ile masz elektrolitu i stwierdzisz, ze jest obslugowy:)

Beste Maschine der Welt
Opublikowano

Dokładnie... nie trzeba nawet nacinać, tylko przyjrzeć się jak układa się powierzchnia naklejki fabrycznego akumulatora - wyraźnie widać pod nią tradycyjne korki z krzyżowym nacięciem.

Bez-obsługowość w tym przypadku oznacza to, że elektrolitu ma wystarczyć na cały okres użytkowania akumulatora - ale pewnie zakłada się przy tym kilka lat, a nie średni okres użytkowania akumulatorów w Polsce, czyli ok.100 lat ;)

Anyway - to że te korki tam są, to tylko zaleta.

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano
Dokładnie tak jak napisałeś kolego "solaris520"! Oryginalne akumulatory BMW 4 max 5 lat i do wymiany. Kolega ma e70 jeszcze na gwarancji i już wymienił akumulator bo przy tych mrozach jakie były po prostu klękł.
Opublikowano
Kolega ma e70 jeszcze na gwarancji i już wymienił akumulator bo przy tych mrozach jakie były po prostu klękł.

Podczas przegladow powinno sie przegladac akumulator.

Nie tylko w BMW, ale tez w innych markach tego nie robia :(

Jak ostatnio odebralem 2 letniego Lexusa z "serwisu", to dwie cele akumulatora byly w polowie puste :shock:

Akumulatory sie koncza przewaznie dlatego, ze w lato jest goraco i wody z elektrolitu ubywa, a potem przychodzi zima i "baterka" do wymiany :mrgreen:

U Twojego kolegi moglo sie zdarzyc tak, ze jezdzi malo i nie zalapal sie na "autoryzowany" serwis :o

Beste Maschine der Welt
Opublikowano

Sprawdziłem ceny w ASO bo mój juz tez musiałem doładowywac i wygląda to następująco:

90Ah 550PLN

110Ah 620PLN :

NORAUTO:

90Ah 440PLN i 3 lata gwarancji (podobno to akumulator VARTY-tak twierdzi sprzedaca). Różnica niewielka wiec wybiore ASO żeby potem nie mogli się wymądrzac że nie oryginał, jakby co.

Opublikowano
...Akumulatory sie koncza przewaznie dlatego, ze w lato jest goraco i wody z elektrolitu ubywa, a potem przychodzi zima i "baterka" do wymiany :mrgreen:

U Twojego kolegi moglo sie zdarzyc tak, ze jezdzi malo i nie zalapal sie na "autoryzowany" serwis :o

To prawda – dlatego, tak jak pisałem, bardzo dobrze, że w BMW są te korki. Już w moim starym aku zauważyłem, że w pierwszej celi od strony otwartego odpowietrznika lubi najbardziej obniżać się poziom elektrolitu. To znacząco obniża wydajność, o czym przekonałem się rok temu, gdy po uzupełnieniu i naładowaniu, stary akumulator odżył niesamowicie i dalej chyba nie chce ustąpić miejsca kupionemu już nowemu (wcześniejsze ładowania przed uzupełnieniem, nie były tak efektywne). Dlatego cieszy mnie, że ten BMW ma taką samą budowę, umożliwiającą dolewanie wody.

...Chciałem dojżeć date produkcji tegoż oryginalnego bmw akumulatora. Za cholipke nie moge znależć nigdzie wybitej daty produkcji. Moze ktoś z Was wie gdzie jest skamuflowana?

Chcąc coś dojrzeć ;) - na tylnej ściance (przynajmniej mojego aku) jest coś takiego:

(podejrzewam, że data produkcji może sytuować się 10 lub 12 miesięcy wcześniej)

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//sorient.pl/moje520ie34/img/nowyakumulator.jpg

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano

Wymiana akumulatora w ASO kosztuje 117 PLN :jawdrop:

Dowiedzialem sie tez, ze jezeli sie nie zarejestruje nowego aku w 'systemie' to moze sie spalic alternator. :x

Beste Maschine der Welt
Opublikowano

Witam!

Nie słyszałem o tym. Jak założysz inny akumulator od tego co miałeś to prawda, ale jak wsadzisz dokładnie ten sam oryginalny BMW nie jest to potrzebne. Mam znajomego w ASSO BMW i przy wymianie pytałem. Może się myle.

Opublikowano

Tak mi wczoraj powiedzieli w Fusie. Ze trzeba poinformowac 'system' o wymianie baterii na nowa.

Do 530i bateria jest stosunkowo mala, tylko 80Ah cena499PLN+117PLN wymiana.

Beste Maschine der Welt
Opublikowano

Hej,

Kolego "zetti" zwracam honor. Trzeba tak jak napisałeś poinformować system o zmianie na nowy akumulator. Bez tego będzie działał ale nie będzie w pełni doładowywany.

Pozdrawiam,

Opublikowano
Będzie będzie. Gdyby system sam nie robił swoich dziwnych pomiarów, 99% samochodów E6x miało by problem z wiecznie padającymi akku... pozatym tak czy siak by się naładował tylko w innym cyklu (dłuższym bądź krótszym).
Opublikowano

Dzieki za fotke z data produkcji. Niestety nie moge dojrzec tej nalepki,poniewaz aku jest zamontowany blisko ścianki. Nie demontuje po to by zaspokoic swoja ciekawość.

Ale to co dowiaduje sie przechodzi juz wszystko! Kupuje akumulator taki co jest przewidziany do danego modelu auta i nie moge go sam wymienic! Bo system nie bedzie powiadomiony i moze nie doładowywac go!! Tak nie moze byc...

Opublikowano (edytowane)
Ja kupiłem już nowy taki sam jak miałem, ale jeszcze nie wymieniłam bo stary ożył po dolaniu wody destylowanej. Dzwoniłem do serwisu i tak mi tez powiedzieli, że trzeba poinformować system o nowym aku. Może chcą tylko dodatkowej kasy? Edytowane przez bekon74
Opublikowano
Ja kupiłem już nowy taki sam jak miałem, ale jeszcze nie wymieniłam bo stary ożył po dolaniu wody destylowanej. Dzwoniłem do servisu i tak mi tez powiedzieli, że trzeba poinformować system o nowym aku. Może chcą tylko dodatkowej kasy?

Panowie, niestety tak jest. Po wymianie trzeba zajerestrowac nowa baterje w Powermodul. W Germani kosztuje ta procedura 47 Euro. Wiem dokladnie gdyz pytalem jakies dwa tygodnie temu. No ale posiadam DIS-a, ktorym sobie sam zarejestrowalem. Zreszta pisalismy o tym w dziale Nawigacja & Elektronika...

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.hochladen.info/images/upload17/vpHcql1xXx8jsCC/full.jpg