Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam!Coś mi się stało i nie mogę otworzyć bagażnika.Najpierw nie otwierał się z centralnego,ale kluczykiem tak.A wczoraj nie otworzył się już nawet kluczykiem.Przycisk się wciska,ale nie ma żadnego oporu.Czy wie ktoś może jak otworzyć bagażnik w inny sposób,bo ja nie mam żadnego pomysłu na to?Z góry dziękuję i Pozdrawiam!
Opublikowano

hej

Dociśnij klapę bagażnika i niech ktoś sie "bawi" centralnym,u mnie pomogło po paru próbach i się otworzyło :)

Dociskając niech ktoś zamknie samochód i go otworzy,Ty musisz cały czas dociskać.Nie puszczająć klapy wciśnij przycisk...u mnie pomaga i nie raz tak miałem

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano
hej

Dociśnij klapę bagażnika i niech ktoś sie "bawi" centralnym,u mnie pomogło po paru próbach i się otworzyło :)

Dociskając niech ktoś zamknie samochód i go otworzy,Ty musisz cały czas dociskać.Nie puszczająć klapy wciśnij przycisk...u mnie pomaga i nie raz tak miałem

Już tak próbowałem wiele razy nie pomogło :(
Opublikowano

ja nie mróz bym podejrzewał - z opisu wnioskuję że to raczej zamek się odkręcił w bagażniku. Od strony wewnętrznej bagażnika, zaraz pomiędzy lampami - ściągasz wykładzinkę i dokręcasz śruby.

Ale to później ;)

Teraz rozwiązanie problemu bieżącego, pod warunkiem że zamek (który wciskasz palcem celem otwarcia) rusza się w dowolnym kierunku (nie jest umocowany na sztywno) - czyt. jest poluzowany.

1. Nie mając butli gazu za tylnymi oparciami: Będąc szczupłym wchodzisz przez miejsce na podłokietnik. Dokręcasz śrubki...

2. Nie mając butli gazu za tylnymi oparciami: Nie będąc szczupłym, ściągasz oparcie tylnego siedzenia i wchodzisz do bagażnika. Dokręcasz śrubki...

3. Opcja "na cierpliwego". Wkładasz kluczyk do zamka bagażnika. Przyciskasz całość zamka w dół i lekko w prawo (bądź w lewo - zależy w którą stronę się go otwiera, teraz nie pamiętam). Minimalnie wciskasz przycisk (na wyczucie) w momencie przekręcania.

Metoda nr 3 może zająć chwilę, jeśli dojdziesz do prawy to będziesz mógł nawet wykręcić śrubki z zamka a i tak go otworzysz :mrgreen: (niestety sam tego doświadczyłem)

BMW E32 750iA '91 (magia V12 :twisted2: ) & Honda Shadow VT 1100 -custom- chopper

Ex: BMW E32 735i'87, Mercedes-Benz W123 300 D'79, Ford Fiesta '92, Honda VF 750 F'83, Jawa 350'88, Fiat 126p'89, Yamaha RJX 80 SE'87,Motorynka...

:arrow: Schematy E32 :arrow: CERBER -bezpieczeństwo IT

Opublikowano

1.przez otwór za podłokietnikiem to chyba niemowlak się przeciśnie-E32

2.a jak zdejmie się tylne oparcie to jest blacha E 32

Opublikowano
Przez otwór za podłokietnikiem bez problemu powinno przecisnąć się dziecko do lat 10 :twisted2: albo człowiek-guma ... ale da radę, sam widziałem, u mnie przecisnął się 30-letni, zwykły, acz dobrze wysportowany człowiek z AA Team :mrgreen:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=285366 <- E36 318i Touring ... była :(

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=73366 - E39 520i ... była :(

E32 730i R6 - Diamantschwarz Metallic

Opublikowano
Jestem dosyć szczupły,więc może bym się i przecisnął podłokietnikiem,ale niestety 60 litrowa butla z gazem.Spróbuję metody nr.3 amato,a jak się nie uda,to zostaje czekanie na odwilż.Narazie dziękuję za podpowiedzi!
Opublikowano
Jestem dosyć szczupły,więc może bym się i przecisnął podłokietnikiem,ale niestety 60 litrowa butla z gazem.Spróbuję metody nr.3 amato,a jak się nie uda,to zostaje czekanie na odwilż.Narazie dziękuję za podpowiedzi!
Ponawiam temat jeszcze raz,ponieważ dalej nie udało mi się otworzyć bagażnika.Próbowałem już wszystkich sposobów i nic.Macie może koledzy jeszcze jakieś pomysły,żeby otworzyć ten bagażnik?Próbowałem już go nawet wyrwać na siłę,ale bez rezultatów,musiałbym pogiąć całą klapę.Proszę pomóżcie!
Opublikowano

Wiesz co mi pomoglo? tez nie moglem sie dostac za cholere kilka .Koles sciagal kilkakrotnie kabel za aku aja probowalem caly czas otwierac ipo 8 probie zaskoczyl, narazie stoi u elektryka z uchylona klapa byc moze umnie jest problem z dosysaczem.Pozdr

Btw. ja za kanapa mam blaszke nie mam wora na narty

Inni tez dostarczaja Radość z jazdy :)

http://img222.imageshack.us/img222/4316/drivingpleasure2.jpg

Opublikowano

@lokaczbmw, jeśli zamykając i otwierając auto a za tym ruszając cały centralny słyszysz wyraźne pchnięcie siłownika zamka centralnego w bagażniku i nie są to podwójne szybkie pchnięcia (zamknięcie i jednoczesne otwarcie - np. z winy luźnego siłownika)... to na 100% masz uszkodzony (np. tylko rozkręcony) zamek i wówczas mechanizm otwierania/zwalniania zamka nie działa.

Zamek jak najbardziej może się sam odkręcić i ja na to stawiam. Jeśli jednak nie słyszysz pchnięć siłownika lub użycie kluczyka także nie powoduje żadnego efektu akustycznego, wówczas to:

1. kluczyk działa, czuć to i słychać - poluzowany zamek (to co pisałem powyżej)

2. kluczyk działa ale natychmiast po jego użyciu słychać odpowiedź siłownika i domyślamy się że cofnął on właśnie zamek do pozycji "zamknięte" - poluzowany siłownik lub zamek (co na jedno wychodzi, ale daje nadzieję że pewnego razu siłownik się przesunie i pozostawi zamek w pozycji otwartej :mrgreen: )

3. kluczyk nie działa, centralny także wydaje się być w porządku - jeśli kluczyk nie działa to zrąbana wkładka - wierć zamek u stosownego szpeca i szukaj na alledrogo następnego (może wystarczy wymiana samej wkładki - taki szpec pewnie będzie miał w zapasie). Wiadomo, w tym przypadku przy założeniu że siłownik działa prawidłowo mamy problem z poluzowanym zamkiem.

PS. Wcale nie staram się udowodnić że to poluzowany zamek :twisted2:

BMW E32 750iA '91 (magia V12 :twisted2: ) & Honda Shadow VT 1100 -custom- chopper

Ex: BMW E32 735i'87, Mercedes-Benz W123 300 D'79, Ford Fiesta '92, Honda VF 750 F'83, Jawa 350'88, Fiat 126p'89, Yamaha RJX 80 SE'87,Motorynka...

Opublikowano
Ja podejrzewam,że coś się złamało,bo kluczykiem jak otwieram bagażnik to działa centralny normalnie,otwiera i zamyka wszystkie drzwi i również słychać,że coś się przesuwa w bagażniku.Także albo się odkręcił,albo coś się złamało.Tylko teraz jak wejść do środka i to zdiagnozować?Powtarzam,że mam butle z gazem i przez podłokietnik nic nie zrobię.
Opublikowano

nie wiem jak jest z demontażem tylnej pułki... czy pod nią jest blacha na stałe (nie miałem okazji tego elementu rozbierać) można by było przez otwory w niej postarać się okręcić sprężyny klapy... ale z bardziej akrobatycznych pomysłów to zawsze można zdemontować zbiornik paliwa i od spodu i przez dziurę po klapie na pompę paliwa wsadzić rękę i okręcić to to... rozwiercić zamek (dosłownie, wiertarką), postarać się zdemontować tylną lampę, np. wyłamując ją (wcześniej kupując dwie nowe, kompletne, ładne)...

Jeśli się poluzowało to szarpanie się z zamkiem powinno dać w końcu efekt, odrobina wyczucia: lekko ciągniemy do siebie, delikatny obrót kluczyka z jednoczesnym wciśnięciem - jeśli powoli i delikatnie się nie udaje, trzeba wykonać te same czynności dynamiczniej, szybciej i gwałtowniej.

Ja sam walczyłem ponad 20minut na jakimś osiedlowym parkingu jak w końcu podszedł podchmielony tubylec tamtejszego osiedla i w dwa ruchy otworzył klapę, po czym krótko opisał na czym rzecz polega (widać było że fach ma w rękach :) )

Jeżeli poddasz się to jedź do tego rzemieślnika od zamków i kluczy (zapomniałem nazwy) - on powinien otworzyć taki zamek/klapę.

Opublikowano
nie wiem jak jest z demontażem tylnej pułki... czy pod nią jest blacha na stałe (nie miałem okazji tego elementu rozbierać) można by było przez otwory w niej postarać się okręcić sprężyny klapy... ale z bardziej akrobatycznych pomysłów to zawsze można zdemontować zbiornik paliwa i od spodu i przez dziurę po klapie na pompę paliwa wsadzić rękę i okręcić to to... rozwiercić zamek (dosłownie, wiertarką), postarać się zdemontować tylną lampę, np. wyłamując ją (wcześniej kupując dwie nowe, kompletne, ładne)...

Jeśli się poluzowało to szarpanie się z zamkiem powinno dać w końcu efekt, odrobina wyczucia: lekko ciągniemy do siebie, delikatny obrót kluczyka z jednoczesnym wciśnięciem - jeśli powoli i delikatnie się nie udaje, trzeba wykonać te same czynności dynamiczniej, szybciej i gwałtowniej.

Ja sam walczyłem ponad 20minut na jakimś osiedlowym parkingu jak w końcu podszedł podchmielony tubylec tamtejszego osiedla i w dwa ruchy otworzył klapę, po czym krótko opisał na czym rzecz polega (widać było że fach ma w rękach :) )

Jeżeli poddasz się to jedź do tego rzemieślnika od zamków i kluczy (zapomniałem nazwy) - on powinien otworzyć taki zamek/klapę.

Dzięki amato za podpowiedzi!Będę próbował,może wkońcu się uda.A jak nie,to rzeczywiście pojade chyba do fachowca.Pozdrawiam!
Opublikowano

Dzięki amato za podpowiedzi!Będę próbował,może wkońcu się uda.A jak nie,to rzeczywiście pojade chyba do fachowca.Pozdrawiam!
Witam ponownie!Naprawione,a raczej otwarte.Nic innego nie dało się zrobić i musiałem wyrwać(dosłownie) guzik od zamka.Gdy go już wyrwałem dalej nic nie było widać,ale wkońcu kolega wyczaił malutki dzyndzelek :D .Nacisnął go i się otwarł ten nieszczęsny bagażnik.Tak jak myślałem ułamał się ten dzyndzelek,którego naciska przycisk.Teraz zostało mi tylko kupić zamek z wkładką i wymienić.Dziękuję wszystkim za pomoc.Pozdrówka!