Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

niedawno sprowadzilem sobie auto z zagranicy, jako ze moj ojciec ma maksymalne znizki chce go wziac jako wspolwlasciciela aby zaplacic jak najmniejsze oc

i teraz moje pytanie gdzie ma zostac on ujety w dokumentach??

na umowie ja jestem jako glowny wlasciciel

czy musimy byc razem w urzedzie skarbowym i w wydziale komunikacji?? czy wystarczy aby ojciec byl ze mna tylko u ubezpieczyciela??

pozdrawiam i czekam na jakies wskazowki

Obecnie:

F11 530d M-Pakiet 2013

F10 520D M-Pakiet 2012

F25 X3 2012r.

Było:

1.E36 320i Coupe

2.E36 323i Coupe M-Pakiet

3.E46 320D Touring

4.E46 330xd Touring

5.E39 525D Sedan M-Pakiet 2000

Opublikowano

Ojciec i ty musicie być na umowie kupna-sprzedaży. To wszystko. Wszelkie pozostałe formalności załatwiasz sam z dowodem osobistym ojca.

powodzenia

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano
wszystko zależy też od wieku bo jeżeli masz nieskończone 25 lat to i tak doliczą ci 30 % zwyżki za wiek bez względu na maksymalne zniżki ojca
Opublikowano
Jeśli jeszcze nie zacząłeś załatwiać dokumentów w żadnym z urzędów to dopisz ojca na umowie i sprawę będziesz miał znacznie ułatwioną. Do urzędów wystarczy jeden z właścicieli, żeby wszystko załatwić, tylko musisz mieć jego dowód osobisty. Kolejna rzecz to ubezpieczenie, jeśli nie wykupujesz AC to szukaj jak najtańszej ubezpieczalni, bo i tak nic Cie nie będzie obchodzić w razie wystąpienia szkody. Wiem, że jeśli nie masz 25 lat skończone to możesz iść do bodajże HDI Samopomoc czy coś takiego i tam nie doliczą Ci wzwyżki za wiek, jeśli jeden właściciel będzie miał więcej niż te 25 lat. Jeśli będziesz miał jeszcze jakieś pytania to wal śmiało bo ja też jestem właśnie w trakcie rejestracji na współwłaściciela, a nie jest to moje pierwsze auto w ten sposób rejestrowane. :D
Opublikowano
Zależy jeszcze od urzędu, w moim mieście chcieli pisemne upoważnienie od drugiego współwłaściciela. Musiałem też wnieść opłatę skarbową ~10zł :mad2:
Opublikowano

AC raczej nie biore interesuje mnie najtansze ubezpieczenie

ja mam dopiero 21 lat ojciec 46 to jest moje pierwsze auto,

wogole moja pierwsza rejestracja pojazdu :)

no to tak w umowie jako kupujacy jestem ja a potem ojciec

jak placilem akcyze to rowniez figuruje ja jako glowny wlasciciel

przeglad juz zrobilem teraz tlumaczenia i urzady

wiec jak mi proponujecie to zrobic??

Obecnie:

F11 530d M-Pakiet 2013

F10 520D M-Pakiet 2012

F25 X3 2012r.

Było:

1.E36 320i Coupe

2.E36 323i Coupe M-Pakiet

3.E46 320D Touring

4.E46 330xd Touring

5.E39 525D Sedan M-Pakiet 2000

Opublikowano

Na początek popytaj ubezpieczycieli jak wygląda wycena jeżeli ojciec jest współwłaścicielem - bo może się okazać, że niewiele to daje - powinno być odwrotnie - czyli ty jako współwłaściciel.

A generalnie to musisz spisać umowę darowizny, albo kupna/sprzedaży na część samochodu - ale po szczegóły do do urzędu - albo może ktoś podpowie.

• Członkowie klubu
Opublikowano
Jak bedziesz wybierał ubezpieczyciela to zwróć uwagę na to, że większość ubezpieczycieli w przypadku szkody na aucie przypisuje ją nie do konkretnego auta, tylko do kierowcy. Spowoduje to, że w razie "W" (nie daj Boże) to ojciec straci zniżkę także na swojej furze. Ale jest wyjście, ja ubezpieczam w Allianz, tam szkoda powoduje utratę zniżki tylko na aucie w którym nastąpiła. Pozostałe auta ubezpieczone przez kierowcę, który miał szkodę nie tracą zniżek :cool2: Warto się nad tym zastanowić :mrgreen:
Opublikowano
Zależy jeszcze od urzędu, w moim mieście chcieli pisemne upoważnienie od drugiego współwłaściciela. Musiałem też wnieść opłatę skarbową ~10zł :mad2:

W szczecinie to norma. Ojciec jako 2 własciciel a ja z jego dowodem i jego pisemnym oświadczeniem , ze zezwala mi na przeprowadzenie formalnosci rowniez w jego imieniu.Potem juz przy odbiorze twardego dowodu nie bylo potrzebne bo w teczce z dokumentami byl juz kwit o jego zgodzie.

Opublikowano

Ostatnio tak właśnie rejestrowałem. Moje auto na ojca, ja współwłaściciel. W urzędzie komunikacji musieliśmy być obaj. Dowód stały odbiore już sam, ojciec napisał oświadczenie że wyraża na to zgodę. Dodatkowej opłaty nie było.

Pozdrawiam

Opublikowano
AC raczej nie biore interesuje mnie najtansze ubezpieczenie

ja mam dopiero 21 lat ojciec 46 to jest moje pierwsze auto,

wogole moja pierwsza rejestracja pojazdu :)

no to tak w umowie jako kupujacy jestem ja a potem ojciec

jak placilem akcyze to rowniez figuruje ja jako glowny wlasciciel

przeglad juz zrobilem teraz tlumaczenia i urzady

wiec jak mi proponujecie to zrobic??

Jesteś właścicielem auta i w Urzędzie Komunikacji wpisz się jako właściciel, a ojca jako współwłaściciela, chociaż to większego znaczenia nie ma. Na ubezpieczenie radzę Ci iść zapytać na pocztę, firma MTU. Wstępnie wyliczyłem sobie 300zł na rok :D ,ale nie obowiązuje mnie zwyżka za wiek. Na pewno w HDI Samopomoc nie naliczą Ci zwyżki za wiek. Jeśli będziesz chciał to wyliczę Ci ile na poczcie Cie wyjdzie ubezpieczenie (pisz na PV). Jeśli boisz się, że ojciec w razie stłuczki straci zniżki to zapytaj w Warcie (drogo), bo tam ubezpieczają konkretnysamochód i zniżki zabierają tylko z tego auta.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Jak by nie patrzeć jeżeli jeden współwłasciciel ma 60%zniżki a drugi ma 21 lat i nie ma znizek to samo OC będzie w granicach 1000zł ,a z ubezpieczalniami typu MTU lub Samopomoc itp daj sobie spokój :naughty:
Opublikowano
Jak by nie patrzeć jeżeli jeden współwłasciciel ma 60%zniżki a drugi ma 21 lat i nie ma znizek to samo OC będzie w granicach 1000zł ,a z ubezpieczalniami typu MTU lub Samopomoc itp daj sobie spokój :naughty:

Możesz uzasadnić, dlaczego przy wykupowaniu samego OC ma sobie dać spokój z tymi ubezpieczalniami :?:

Opublikowano
Wszystkie takie firmy mają jakieś wady a największą jest to że przy jakiejkolwiek szkodzie są problemy z odzyskaniem odszkodowania lub sprawy bardzo długo się ciągną i wiecznie coś jest nie tak , a porównując składkę np. z PZU nie wiele się różni a pewniej :D
Opublikowano

Wytłumacz mi jakie ma znaczenie ubezpieczalnia jeśli wykupujesz samo OC :mad2:

Przecież jak jesteś poszkodowany to ubezpieczalnia sprawcy wypłaca odszkodowanie, a jak Ty jesteś sprawcą to nie dostajesz ani grosza..... :modlitwa:

Opublikowano
no i dokładnie jak wykupujesz AC to warto się rozejrzeć za przyzwoitą ubezpieczalnią ale jak tylko OC to brać najtańszy chłam,może być firma krzak byle działała zgodnie z prawem