Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

czy ktos z was ma wstawiony gaz sekwencyjny i ma wykresy z hamowni

przed wstawieniem gazu i juz po zagazowaniu?

Interesuje mnie jak duzy jest spadek mocy.

Glownie chodzi mi o E-39 528 albo 523,520

Ale moga byc tez inne modele i silniki to bede mial jakis poglad

Widzialem juz kilka wykresow przy zwyklym gazie i jest znaczacy spadek mocy np z 128 na 98 KM

Jak to jest w przypadku gazu sekwencyjnego.

Aha a przy okazji Czy ktos zna jakis dobrych gazownikow z woj.Pomorskiego ,najlepiej z wlasna hamownia (pewnie maloprawdopodobne) albo gdzie w Pomorskim sa jakies Hamownie

pozdrawiam

Opublikowano
Jeździłem kilkoma samochodami z sekwencją gazu i nie odczułem spadku mocy, silnik chodzi na sekwencji dokładnie tak samo jak na benzynie, jeśli sa w ogóle jakieś róznice to raczej nieodczówalne powiedzmy +/- kilka koni.

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano

hmmm takie odczucia bywaja czesto mylace

mnie interesuja konkretne dane z wykresu

ja mam tez inny samochud przerobiony na gaz 2 generacji

i niby nie czuje duzego spadku mocy a jak robilem testy przyspieszenia i predkosci maxymalnej to roznica jest znaczaca

niestety nie mialem mozliwosci zrobienia wykresu na hamowni

standardowo ma 132KM a mysle ze na gazie to max 100-110 KM

tak sugeruja osiagi i przyspieszenie

i dodam ze dosc dobrze tez gaz jest zrobiony

Dlatego ciekawi mnie jak to jest w przypadku sekwencyjnego

Opublikowano
W przypadku sekwencji nie ma spadku mocy, mój kumpel sprowadził Opla Astrę II z fabryczną instalacją gazową i w książce serwisowej pisze że na benzynie ma 100KM a na gazie 106KM w przyspieszeniu do 100km/h też jakies 0,1s lepiej, w praktyce tych 6KM więcej nie czuć jest tak samo jak na benzynie. Gaz jest lepszym paliwem niż benzyna, jest wysokooktanowy przez co kąt wyprzedzenia zapłonu może być większy, spadek mocy w przypadku gazu II generacji to głównie zasługa zwężki i długiej drogi paliwa do cylindra gdyż mieszanka przeciez powstaje przy samej przepustnicy lub nawet przed przepływomieżem dlatego zmienia sie charakterystyka silnika, moment obrotowy może sie przesunąć nawet o kilka tyś obr w dół!!

Tylko BMW jest ważne...

Opublikowano

Czytalem juz wczesniej te artykuly

Ale niema tam niestaty wykresu dla samochudy na wtrysku sekwencyjnym

a taki mnie wlasnie interesuje

wiem ze Godula raczej robi dobrze ale raz ze to w Krakowie

a dwa ze jestem ciekawy jak wasze samochody przerabiane na sekwencje maja osiagi

i gdzie byly robione itd

Ja szukam wlasnie podobnego zakladu ale na w Pomorskim

Opublikowano

witam slupszczanina :D polecam firme Krajnik - przy wylocie na Ustce - maja dobre ceny i znaja sie na rzeczy - koledze w Fiacie Cinquecento 1.2 16V zakladali sekwencje i jest bardzo zadowolony. Jednakze jak zazyczysz sobie aby spalanie LPG bylo takie samo jak Pb to musisz liczyc sie z odczuwalnym spadkiem mocy.

Pozdrawiam.

P.S. Nic nie zastapi benzyny :D

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
Jednakze jak zazyczysz sobie aby spalanie LPG bylo takie samo jak Pb to musisz liczyc sie z odczuwalnym spadkiem mocy.

oczywiście a odpowiedz jest prosta : banzyna najlepiej zapala się w stosunku ok 1:15 a gaz w stosunku 1:13 stąd więcej gazu potrzeba

Tylko BMW jest ważne...

Opublikowano

sarna1

Czesc witam witam

podaj mi do siebie gg albo napisz na moje 3903034 to pogadamy zawsze

Znam Krajnika ale do ich pofesjonalnosci mam zastrzezenia

szukam raczej firmy w stylu Godula

Najlepiej z Hamownia

Mysle ze najblizej to chyba w trojmiescie gdzies cos bedzie

Zna ktos cos w trojmiescie?

Jakis profesjonalnych gazownikow

no i jakies adresy hamowni?

• Członkowie klubu
Opublikowano

Link który zapodałem dotyczy wtrysku gazu tylko że wykres dla Oktawi.

Jeśli jesteś niedowiarkiem to się umówimy na przejeżdzkę - moja beti chodzi na Prinsie - łatwo sprawdzisz, że na gazie zbiera się od 0 do 250km/h bez odczuwalnej różnicy w stosunku do Pb.

UIHZ9556.JPG

Opublikowano
sarna1

Czesc witam witam

podaj mi do siebie gg albo napisz na moje 3903034 to pogadamy zawsze

Znam Krajnika ale do ich pofesjonalnosci mam zastrzezenia

szukam raczej firmy w stylu Godula

Najlepiej z Hamownia

Mysle ze najblizej to chyba w trojmiescie gdzies cos bedzie

Zna ktos cos w trojmiescie?

Jakis profesjonalnych gazownikow

no i jakies adresy hamowni?

najblizsza hamownie masz w Leborku - koszt pomiaru rok temu to 50 pln z ulicy, jak zadzwonisz i dogadasz sie wczesniej to pewnie taniej :)

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano

Z czasem sie pojawią spadki mocy.

Znam paru właścicieli i skawszone miny, bo jednak po pół roku śmiagania na gazie, okazywało się, że jdnak te koniki gdzies się rozbiegły....

No gas, no problem.

Opublikowano
Z czasem sie pojawią spadki mocy.

Znam paru właścicieli i skawszone miny, bo jednak po pół roku śmiagania na gazie, okazywało się, że jdnak te koniki gdzies się rozbiegły....

No gas, no problem.

Jeżeli zapominają, że trzeba jeżdzić co jakiś czas na wymianę filtru gazu i ewentualną regulację instalacji, to nie ma co się dziwić ... To tak samo jakbyśmy przez 100 tys km nie wymieniali filtra powietrza lub paliwa ...

Niektórzy nawet zapominają o pierwszym darmowym przeglądzie instalacji gazowej po ok. 1000-1500km, przy którym podstawą jest ponowna regulacja LPG ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
W wiekszości zakładów po 10 tys km też jest darmowy przegląd instalki. Płaciłem dopiero po 20 tys - 40 PLN z wymianą filterka.
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano
liczycie stosunek pa/po, ale różnica w liczbie oktanów też istotna...ktoś zna liczbę oktanową gazu na naszych stacjach? :wink:

Pozdrawiam

Jacek

Opublikowano

ALF:

Czytałem w tym roku w jakiejś gazecie typu Motor wyniki badań gazu w Polsce i liczby oktanowe gazu rzędu 105 to bajka, na prywatnych stacjach było coś ok. 92, na dużych typu BP, trochę lepiej, ale niewiele. Poza tym LPG ma niższą wartość opałową i nigdy nie będzie tak dobry jak benzyna. A CNG tym bardziej. Może piąta generacja LPG nie pogarsza osiągów, ale to się w ogóle nie opłaca i raczej się u nas nie spopularyzuje, bo zakładamy gaz dla oszczędności a nie ekologii.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Najlepsi gazownicy w pomorskim to Elpigaz. Mają hamownie i wszystko napewno wytłumaczą. Zakład na najwyższym poziomie :cool2: Adres to Gdańsk ul. Szybowcowa koło lotniska w Rębiechowie. Mają stronkę internetową: http://www.elpigaz.com/ Z czystym sumieniem polecam, robią tam nawet takie maszynki jak nowa 5 E60.