Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cieszę się, że dyskusja się cywilizuje, a przy okazji reklama ma okazje zaistnieć.

Podtrzymuję swoje stanowisko, które wynika z dwukrotnego chipowania

mojego silnika z E60/218kM na 260kM/580Nm, sposobem z wyjęciem sterownika silnika.

Za każdym razem ASB śligała się, co powodowało moją wizytę o

specjalisty od ASB, który za każdym razem mówił " jak oni to zrobili,

przecież sterowniki skrzyni i silnika się nie widzą, a w zwięzku z tym nie

mogą się informować o zmianiach parametrów np. silnika"

Po czym Pan Marek doprowadzał do stanu "rozmowy" sterowników i problem znikał, a mógł doprowadzić do dużej awarii skrzyni.

Oczywiście tuner powinien zrobić to samo wraz ze zmianą oprogramowania, ale o tym nie wiedział lub nie potrafił.

Oczywiście zmiana oprogramowania przez złącze jest możliwa i bezpieczna !!! nie rodzi bowiem takich problemów.

Robi to np. firma Master Tuning.

Opublikowano
W e60 tak poprzez OBD ale E39 i starsze wymiana Hardware , a co do kolegi pomysłodawcy za 25L wódki to nie sadze by taki eksperyment był dobry dla Auta , skoro firmy zajmujące się tym traktują OBD jako i tylko źródło pomocnicze
Opublikowano
Cieszę się, że dyskusja się cywilizuje, a przy okazji reklama ma okazje zaistnieć.

Podtrzymuję swoje stanowisko, które wynika z dwukrotnego chipowania

mojego silnika z E60/218kM na 260kM/580Nm, sposobem z wyjęciem sterownika silnika.

Za każdym razem ASB śligała się, co powodowało moją wizytę o

specjalisty od ASB, który za każdym razem mówił " jak oni to zrobili,

przecież sterowniki skrzyni i silnika się nie widzą, a w zwięzku z tym nie

mogą się informować o zmianiach parametrów np. silnika"

Po czym Pan Marek doprowadzał do stanu "rozmowy" sterowników i problem znikał, a mógł doprowadzić do dużej awarii skrzyni.

Oczywiście tuner powinien zrobić to samo wraz ze zmianą oprogramowania, ale o tym nie wiedział lub nie potrafił.

Oczywiście zmiana oprogramowania przez złącze jest możliwa i bezpieczna !!! nie rodzi bowiem takich problemów.

Robi to np. firma Master Tuning.

1. Temat nie dotyczy E60

2. Chyba kazdy kto sie na codzien zajmuje chipowaniem aut, jak wyjmie sterownik to potem ma odpowiedni sprzet zeby system dzialal poprawnie, to o czym piszesz, jesli tak bylo wynika z braku wiedzy/dosiwadczenia itd itp u ludzi i ktorych wykonywales usluge.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano

a jak powiem ze w bydgoszczy dzwoniłem do przedstawiciela v-tech i stwierdził że w moim e39 zrobi zmianę przez OBD i to bez żadnego problemu i dodał że skrzyni nie trzeba przeprogramowywać bo się sama dogada z silnikiem a virus będzie na tyle delikatny że jej nie zaszkodzi a polepszy tylko możliwości wykorzystania autka i zmniejszy spalanie.

Pozdro:))

PS: Zbieram na virusa do mojej maszyny:)))

Opublikowano
a jak powiem ze w bydgoszczy dzwoniłem do przedstawiciela v-tech i stwierdził że w moim e39 zrobi zmianę przez OBD i to bez żadnego problemu i dodał że skrzyni nie trzeba przeprogramowywać bo się sama dogada z silnikiem a virus będzie na tyle delikatny że jej nie zaszkodzi a polepszy tylko możliwości wykorzystania autka i zmniejszy spalanie.

Pozdro:))

PS: Zbieram na virusa do mojej maszyny:)))

czy przypadkiem twoim rozmówcą był Wojciech Mann ........

Proszę się najpierw gruntownie zapoznać z dziedzina E39 i dopiero zamieszczać informacje , na forum było dużo tematów związanych z zagadnieniem i padło dużo odpowiedzi , zachęcam do zaczerpnięcia informacji z firmy DKR lub innych licencjonowanych Tunerów. Cala reszta to półprodukty które niosą za sobą niedociągnięcia poniekąd wymieniane w tym temacie .

Opublikowano

kolego no własnie zapoznałem się z zagadnieniem i piszę jaką otrzymałem odpowiedź a ty zaraz z takimi tekstami wyjeżdżasz. Naprawdę wylooozuj bo się strasznie spinasz.

Bzdur staram się nie pisać a serio takie odpowiedzi otrzymałem i tyle więc to napisałem. Więc albo wprowadzony zostałem w błąd albo może oni wiedzą coś czego ty nie wiesz.

Wiem za to na bank że jak będę virusował auto to na bank nie odpuszczę na krok samochodu i wtedy będę miał 100% pewne info czy wyjmują do tego sterownik czy nie.

Więc reasumując troszkę mniej spinania i będzie gicio :lol:

Myślę że nie ma żadnej alfy i omegi że wie wszystko i może ktoś wiedzieć więcej od ciebie i tyle (nie pisze o sobie tylko o kolesiu z firmy z bydzi).

Jak tylko wystrugam na vira i będę już po na bank się pochwale jak to zrobili:))))

Niech moc będzie z wami :clap:

Opublikowano

nikt sie tu nie spina a pseudo wirusy na podnoszeniu ssania i innych tam zagadnień o których nie chce słyszeć ale i tak ktoś wylewa tego typu info na forum , nie mam nic przeciwko skoro ktoś ci tak powiedział to może wie jak zarobić na niczym ,

tylko proszę poświęć niedziele w wyszukiwarce i po tym chciał bym usłyszeć twoje zdanie

Opublikowano
tak ale przez obd jest tylko optymalizowana dokładana kość pamięci która musi być wlutowana i tak się to kreci , można zrobić Owerlock co jest dość częstym przypadkiem destrukcji ECU i całej reszty preferowanych przez pseudo tunerów
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A masz rację. Jest to nawet napisane pod tym o programowaniu poprzez OBD. W E60 już tam jest "Nein" czyli tylko przez OBD.