Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam maly problemik z tylnimi gumami. Zle zbiera mi opone. Wewnetrzna czesc opon zuzywa sie szybciej niz zewnetrzna. Domyslam sie ze do wymiany beda pewnie jakies gumki z zawieszenia ? Jesli tak to jakie ? Czy moze cos jeszcze innego ?

http://img372.imageshack.us/img372/1478/oponyov5.th.jpghttp://img372.imageshack.us/images/thpix.gif

Na niebiesko - szybciej zuzywajaca sie czesc gumek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No nie wiem czy tak powinno być moim zdaniem równo opony powinny się zużywać. Ale to tylko moje zdanie :D
Pozdrawiam
Opublikowano

prawdopodobnie masz szerokioe opony zgadlem ? ja z tym tez tak mam... przy 255/35/18... podobno z tym nic nie zrobisz... gdybys nie latał bokiem za duzo to moze tak :P hehe :P

bowtedy bys mial w miare rowne rozlozenie masy na dwa kola a tak zazwyczaj to jedno ktore sie odciazka zaczyna sie krecic i scierac tylko od wewnatz...

Opublikowano
jak masz problem i nie wiesz co i jak to jedz na stacje diagnostyczna i mozesz sobie sprawdzic zbierznosc tylnych kol, tam jest bardzo duza mozliwosc regulacj, po takiej kontroli bedzie sprawa jasna
Opublikowano
bokiem nie latam, 225 to znowu nie taka szeroka gumka. Zjawisko napewno niejest normalne. Myslalem ze moze ktos sie juz z czyms takim spotkal. Na stacje pojade napewno, mialem nadzieje tylko ze po tym co tu uslysze, bede w stanie sprawdzic sam w necie przyblizony koszt usuniecia tego dziwnego objawu.
Opublikowano
Zjawisko napewno niejest normalne.

Chyba jest, tylko zależy w jakim stopniu.

Widziałem w warsztacie gdzie naprawiałem swoją kilka innych E46 i wszystkie miały mniej lub bardziej pocięte gumy od strony wewnętrznej. Oczywiście przed naprawą, czyli to efekt eksploatacji w pełni sprawnego auta przez właściciela za granicą.

Na moje pytanie mechanik mi powiedział, że one często tak mają i że moje też takie były.

Tyle moich spostrzeżeń, jak jesteś zaniepokojony pojedź do fachowców.

Opublikowano
Zjawisko napewno niejest normalne.

Chyba jest, tylko zależy w jakim stopniu.

Dokładnie - im opona jest szersza a zawieszenie niższe tymbardziej zużywają się wewnętrzne strony bieżnika opon.

Pzdr,

Opublikowano

przede wszystkim ustawić geometrię,i robi sie to pod obciążeniem.

U mnie na poprzednim zawieszeniu też diagnosta nie mógł ustawić geometrii,ponieważ pod obciążeniem bardzo się zmieniała.Były za miękkie sprężyny.

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
Witam

Mam maly problemik z tylnimi gumami. Zle zbiera mi opone. Wewnetrzna czesc opon zuzywa sie szybciej niz zewnetrzna. Domyslam sie ze do wymiany beda pewnie jakies gumki z zawieszenia ? Jesli tak to jakie ? Czy moze cos jeszcze innego ?

To zalezy jak mocno zbiera Ci opony, ale BMW tak ma ze wewnatrz zbiera je troche mocniej,moze je lekko zabkowac, jest to zwiazane z katem ustawienia opon.

Samochody sportowe, a BMW ma zaciecie sportowe, poprostu tak maja.

Ale jak jest to razaca roznica to lepiej sprawdzic zbieznosc.

Pozdrawiam