Skocz do zawartości

Zle zbiera tylne opony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam maly problemik z tylnimi gumami. Zle zbiera mi opone. Wewnetrzna czesc opon zuzywa sie szybciej niz zewnetrzna. Domyslam sie ze do wymiany beda pewnie jakies gumki z zawieszenia ? Jesli tak to jakie ? Czy moze cos jeszcze innego ?

http://img372.imageshack.us/img372/1478/oponyov5.th.jpghttp://img372.imageshack.us/images/thpix.gif

Na niebiesko - szybciej zuzywajaca sie czesc gumek

Opublikowano
To normalne zjawisko -tak ma być
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
No nie wiem czy tak powinno być moim zdaniem równo opony powinny się zużywać. Ale to tylko moje zdanie :D
Pozdrawiam
Opublikowano

prawdopodobnie masz szerokioe opony zgadlem ? ja z tym tez tak mam... przy 255/35/18... podobno z tym nic nie zrobisz... gdybys nie latał bokiem za duzo to moze tak :P hehe :P

bowtedy bys mial w miare rowne rozlozenie masy na dwa kola a tak zazwyczaj to jedno ktore sie odciazka zaczyna sie krecic i scierac tylko od wewnatz...

Opublikowano
jak masz problem i nie wiesz co i jak to jedz na stacje diagnostyczna i mozesz sobie sprawdzic zbierznosc tylnych kol, tam jest bardzo duza mozliwosc regulacj, po takiej kontroli bedzie sprawa jasna
Opublikowano
  • Autor
bokiem nie latam, 225 to znowu nie taka szeroka gumka. Zjawisko napewno niejest normalne. Myslalem ze moze ktos sie juz z czyms takim spotkal. Na stacje pojade napewno, mialem nadzieje tylko ze po tym co tu uslysze, bede w stanie sprawdzic sam w necie przyblizony koszt usuniecia tego dziwnego objawu.
Opublikowano
Zjawisko napewno niejest normalne.

Chyba jest, tylko zależy w jakim stopniu.

Widziałem w warsztacie gdzie naprawiałem swoją kilka innych E46 i wszystkie miały mniej lub bardziej pocięte gumy od strony wewnętrznej. Oczywiście przed naprawą, czyli to efekt eksploatacji w pełni sprawnego auta przez właściciela za granicą.

Na moje pytanie mechanik mi powiedział, że one często tak mają i że moje też takie były.

Tyle moich spostrzeżeń, jak jesteś zaniepokojony pojedź do fachowców.

Opublikowano
Zjawisko napewno niejest normalne.

Chyba jest, tylko zależy w jakim stopniu.

Dokładnie - im opona jest szersza a zawieszenie niższe tymbardziej zużywają się wewnętrzne strony bieżnika opon.

Pzdr,

Opublikowano

przede wszystkim ustawić geometrię,i robi sie to pod obciążeniem.

U mnie na poprzednim zawieszeniu też diagnosta nie mógł ustawić geometrii,ponieważ pod obciążeniem bardzo się zmieniała.Były za miękkie sprężyny.

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
Witam

Mam maly problemik z tylnimi gumami. Zle zbiera mi opone. Wewnetrzna czesc opon zuzywa sie szybciej niz zewnetrzna. Domyslam sie ze do wymiany beda pewnie jakies gumki z zawieszenia ? Jesli tak to jakie ? Czy moze cos jeszcze innego ?

To zalezy jak mocno zbiera Ci opony, ale BMW tak ma ze wewnatrz zbiera je troche mocniej,moze je lekko zabkowac, jest to zwiazane z katem ustawienia opon.

Samochody sportowe, a BMW ma zaciecie sportowe, poprostu tak maja.

Ale jak jest to razaca roznica to lepiej sprawdzic zbieznosc.

Pozdrawiam