Skocz do zawartości

olej do mostu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam , niedawno zakupiłem sobie E30 w opłakanym stanie, ale po malowaniu , wymianie kilku czesci i uzupełnieniu ubytków powolutku Betunia nabiera oczka:) jak znajde troszke czasu to porobie zdjecia i wrzuce na forum:)

mam taki problem ze podczas jazdy dosc mocno słychac most , czy wymiana oleju cos pomoze? jezeli uzupełnic olej to na jaki?

z gory wielkie dzieki:)

Opublikowano
  • Autor

no dobra link jest , ale nie chce wiedziec ile ten olej kosztuje:P

moze ktoś z was wymieniał na jakis zamiennik (z pewnoscia duzo tanszy)

poza tym pytałem tez czy wogole wymiana oleju cos pomzoe skoro prace mostu juz słychac wewnatrz samochodu

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ja do e30 lałem olej przekładniowy z elfa. Taka niebieska buteleczka a na obrazku gałka zmiany biegów. Nie pamiętam dokładnie, ale to było coś 85w90. 2 takie buteleczki i troche Ci jeszcze zostanie. Koszt niewielki.
Opublikowano
moze dodam cos od siebie, ja zalałem most syntetykiem mobil 1 do mostów i jest ok. Zrobiłem juz po wymianie ponad 40 tys i zero wycieków i ubytkow i cenowo zle nie wychodzi, o ile dobrze pamietam wystarcza 0,9L jesli to M40B16
Opublikowano
moze dodam cos od siebie, ja zalałem most syntetykiem mobil 1 do mostów i jest ok. Zrobiłem juz po wymianie ponad 40 tys i zero wycieków i ubytkow i cenowo zle nie wychodzi, o ile dobrze pamietam wystarcza 0,9L jesli to M40B16
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano
jeśli chodzi o most którego bardzo już słychać najlepiej zalać go jakimś gęstym olejem, bardzo gęstym. Ale lepiej od razu wymienić most bo jak chrupnie to go łatwo nie ściągniesz do domu :D
Opublikowano

musi mieć już niezłe luzy żeby chrupnąć, mój poprzedni dyfer (mała głowa) wył jak cholera i mimo niezbyt delikatnego traktowania chodził do końca (czyli do zmiany)

wycie fakt może być spowodowane małą ilością oleju, dolej to się przekonasz, olej nie jest drogi, a jeżeli masz małą głowę to wystarczy literek

jak masz wycieki to ściągnij dekiel i go uszczelnij, bo pewnie zaraz znowu wycieknie wszystko

co do ceny oleju to nie narzekaj, olej do szpery jest dużo droższy