Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

no i u mnie tez silniczek klepie (M40)

postanowiłem wymienić co trzeba aby silniczek ładnie chodził.

mam pytanie co trzeba wymienić?

dżwigienki,szklanki,wałek.popychacze?

jestem trochę laikiem w tych sprawach mógłby ktoś napisać co trzeba koniecznie wymienić

Opublikowano

popychacze na pewno, dzwigienki tez warto wymienic, pastylki rowniez a walek?? hm to zalezy czy jest wytarty czy nie... musialbys sciagnac pokrywe zaworow i zobaczyc w jakim stanie sa krzywki na walku.

w razie czego to mam na sprzedaz taki zestaw prawie nowy :) przejechalem na nim jakies 4-5tys! a pozniej zmienilem glowice, bo byla peknieta. wszystko w bdb stanie! daje na niego gwarancje! cena 500zl

BMW E36 318i :) 91r ;) czerwien
Opublikowano
Witam!

no i u mnie tez silniczek klepie (M40)

postanowiłem wymienić co trzeba aby silniczek ładnie chodził.

mam pytanie co trzeba wymienić?

dżwigienki,szklanki,wałek.popychacze?

jestem trochę laikiem w tych sprawach mógłby ktoś napisać co trzeba koniecznie wymienić

Najpierw zacznij od demontażu pokrywy zaworów i sprawdź czy któryś z popychaczy puszcza ciśnienie oleju. Potem sprawdź wymiary nominalne wałka. Sprawdź powierzchnie częsci współpracujących - na dzwigienkach odrazu widać, że są zużyte.

Ja w swoim M40 wymieniłem dźwigienki na te od modelu E30 - mają szerszą odkówkę a co za tym idzie szerszą część współpracującą. Kompensatory luzu zaworowego wymienia się kompletem.

Zawsze wymienia się pastylki.

Jak odkręcisz wałek - musisz wymienić także pasek rozrządu.

Warto zobaczyć przy okazji w jakiej kondycji są rolki i napinacz.

Wymieniasz takżę uszczelniacz wałka rozrządu.

Pzdr,

P.S. nie licz, że wymiana tego wszystkiego wyeliminuje :bociana" na 100%.

Opublikowano

Witam

Nie tak dawno wszystko wymienilem!I chodzil jak pszczoleczka,ale teraz jak jest zimny znowu cicho postukuje!Wiec mysle,ze to wszystko sie nie oplaca!!Te silniki takie sa i nic tego nie zmieni!!M 43 tez klepia!

pozdrawiam

Opublikowano
a dlaczego po wymianie popychaczy, walka, dzwigienek, pastylek dalej ma klepac?? Moze Slabych firm to kupowaliscie?? ja jakos mam wymienione sam robilem i nic nie klepie! przejechalem juz sporo tys km i cisza olej pol synetetyk castrola. teraz zima, mrozy i z rana zero klekotu... jedyne co deliklatnie slychac to wtryskiwacze! i zobaczcie czy u was to nie klepia wtryskiwacze czasami ;)
Opublikowano
a dlaczego po wymianie popychaczy, walka, dzwigienek, pastylek dalej ma klepac?? Moze Slabych firm to kupowaliscie?? ja jakos mam wymienione sam robilem i nic nie klepie! przejechalem juz sporo tys km i cisza olej pol synetetyk castrola. teraz zima, mrozy i z rana zero klekotu... jedyne co deliklatnie slychac to wtryskiwacze! i zobaczcie czy u was to nie klepia wtryskiwacze czasami ;)

BMW 318 TDi :mrgreen:

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano

M 43 tez klepia!

ja mam M43 1.6 z 94r. przebieg 178tys. km. u mnie nic nie klepie jak na razie :) słyszałem ze zaczynac klepac od jazdy na niedogrzanym silniku

Opublikowano
M 43 tez klepia

:shock: pierwsze słysze, nie widzialem jeszcze klepiącego m43, moj w zimie przy mrozach na niecałą sekunde klepnie przy odpalaniu ale to normalne bo w nawet nowym grande punto sąsiada jest to samo :jawdrop:

Opublikowano

wszystko zalezy jak bylo dbane o silnik.

Glownie wymiany oleju, jakosc olju i filtrow. Oraz spokojna jazda na zimnym silniku

Opublikowano
nie widzialem jeszcze klepiącego m43

Mało widziałeś - zapewniam cię że klepią tak samo jak M40. Tutaj nie ma róznicy w odgłosach - jest tylko róznica w konstrukcji części współpracujących dżwigienek zaworowych.

Pzdr

Opublikowano
wszystko zalezy jak bylo dbane o silnik.

Oraz spokojna jazda na zimnym silniku

Dokładnie sGary zgadzam sie z Toba w 100%