Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam kolegow od BMW . Przed mym autem pierwsza zima szukam jakis porad od bardziej doswiadczonych kolegow jak nasze BMWdisel radzi sobie w zime z odpalaniem o propo to koledzy BMW wiec nie moze byc obciachu Pozdrawiam spokojnej jazdy :hand: :hand:
Opublikowano
Dobra rada to dobry akumulator a nie w miare dobry! najgorszy obciach to jak nie odpala samochód a sąsid starym rdzewiakiem odpalił obok ciebie na parkingu :shock: bez problemów a tobie było szkoda na aku :duh: .Ja bym jeszcze radził wysmarować lekko uszczelki wazeliną wtedy napewno otworzysz samochód.
Opublikowano
A jeszcze lepsza rada na klekota to go w ogóle nie wyłączać. Mój sąsiad tak robił i miał zawsze ciepło rano w swojej koparce.
Opublikowano
dzieki za odpowiec akurat auta na zime mam dobze dopracowane uszczelki mam wysmarowane nawet preparatem typowo do uszczelek raczej nie jestem laikiem i auto dlugo przed zimom jest przygotowane tylko zawsze milem bezyniaka a teraz disla Dla mnie kazda pierdola jest wazna i martwie sie na zapas by bylo wszystko OK a dobre rady innych kolegow som cenne Pozdrawiam Aby Nikt W naszych BMW niemial problemow :hand: :hand:
Opublikowano
A jeszcze lepsza rada na klekota to go w ogóle nie wyłączać. Mój sąsiad tak robił i miał zawsze ciepło rano w swojej koparce.

Ha...ha...ha...

Opublikowano

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :dance:

Pozdrawiam,

Kamil

Opublikowano
kolego JAKUB widze ze cie to smieszy a to ta sama marka BMW a czy disel czy bezyna jeden H.. zycze ci by szkyrtalo auto bez problemu a sonsidowi zycz powodzenia z koparkom :naughty: :naughty:
Opublikowano

Kolego Alpaczino,

Nie dajmy się zwariować, a kapkę poczucia humoru bardzo wskazane. Apropos Twojego auta to myślę, że nie masz co się przejmować. Tak jak Panowie wyżej piszą zadbaj o akumulator o właściwej pojemności, zadbaj o gumowe uszczelki smarując je tłustymi substancjami i pamiętaj o zabezpieczeniu zamków specjalnym smarem w postaci np sprayu wtłaczanego do wkładki. Ważne jest to gdyż zapewne otwierasz swoje auto zazwyczaj z pilota a wkładki w takiej sytuacji potrafią szybciej umrzeć.

Pozdrawiam,

Kamil

Opublikowano
kolego JAKUB widze ze cie to smieszy a to ta sama marka BMW a czy disel czy bezyna jeden H.. zycze ci by szkyrtalo auto bez problemu a sonsidowi zycz powodzenia z koparkom :naughty: :naughty:

Teraz mnie to śmieszy bo sąsiad się wyprowadził, ale dzwięk diesla o 3 w nocy to nic przyjmnego. W ogóle dzwięk diesla... no dobra nie dokończę.

Opublikowano

kolego alpaczino!

jak masz akumulator dobry to sie nie powinienes zimy obawiac.BMW to nie koparka jak u znajomego Jakuba. :mrgreen: .

pozatym,jak napiszesz posta to wlacz jego podglad zeby zobaczyc co napisales ,bo twoje posty gramatyka nie grzesza.

Opublikowano

Teraz mnie to śmieszy bo sąsiad się wyprowadził, ale dzwięk diesla o 3 w nocy to nic przyjmnego. W ogóle dzwięk diesla... no dobra nie dokończę.

Kolego Jakubie...każdy niemal już wie, że diesli nie lubisz, więc daruj już sobie posty którymi nic do tematu nie wnosisz oprócz głupiej ironii, bo zaczyna to byc irytujące...

Powoli to juz zakrawa u Ciebie na jakąś obsesję...

Omijaj zatem tematy o dieslach...tak dla zdrowia...

Opublikowano
Przy ekstremalnie niskich temperaturach trzeba zadbać o dobre paliwo, lub dodatki które zapobiegają wydzielaniu parafiny.

Tej porady akurat kolego ze śląska nie słuchaj, gdyż twój samochód jest wyposażony w urządenie które ON podgrzewa-od temperatury zewn 0 C w dół, więc nic nie bój, żadna parafina oraz niedrożnośc filtra paliwa ci nie grozi. BMW o wszystkim pomyślało-nawet o użytkownikach na dalekiej syberii hehe...i za to kocham tę markę

Opublikowano

Kuba, jak Ci si enudzi i chcesz poczatowac to proponuje odwiedzic polczat.pl albo podobne.

Ostatnio zauwazylem,ze Twoje posty to w 100% nieudane dowcipy - nudzisz sie ? :duh:

Opublikowano
Przy ekstremalnie niskich temperaturach trzeba zadbać o dobre paliwo, lub dodatki które zapobiegają wydzielaniu parafiny.

Tej porady akurat kolego ze śląska nie słuchaj, gdyż twój samochód jest wyposażony w urządenie które ON podgrzewa-od temperatury zewn 0 C w dół, więc nic nie bój, żadna parafina oraz niedrożnośc filtra paliwa ci nie grozi. BMW o wszystkim pomyślało-nawet o użytkownikach na dalekiej syberii hehe...i za to kocham tę markę

Wszystko fajnie tylko ten podgrzewacz nie działa na całej długości układu paliwowego tylko w jednym miejscu. A więc ma znaczenie gdy tem opadnie jak już samochód pracuje. Po zimnej nocy jak parafina zatkała przewody za lub przed podgrzewaczem to nic nie pomorze (chyba że ognisko pod samochodem, taka jak to się z traktorami robiło). A więc była to jak najbardziej ważna rada.

Opublikowano
długości układu paliwowego tylko w jednym miejscu. A więc ma znaczenie gdy tem opadnie jak już samochód pracuje. Po zimnej nocy jak parafina zatkała przewody za lub przed podgrzewaczem to nic nie pomorze (chyba że ognisko pod samochodem, taka jak to się z traktorami robiło). A więc była to jak najbardziej ważna rada.

W zeszlym roku moje autko odpalalo bez najmniejszych problemow a bylo w nocy -23st, jak pamietam. Mamy ocieplenie klimatu i IMHO nie ma sie co przejmowac.

Opublikowano

Kuba, jak Ci si enudzi i chcesz poczatowac to proponuje odwiedzic polczat.pl albo podobne.

Ostatnio zauwazylem,ze Twoje posty to w 100% nieudane dowcipy - nudzisz sie ? :duh:

Szósty

Opublikowano
Wazne sa takze wszystkie plyny czyli niezamarzajace ukalad chlodzenia,hamulcowy, spryskiwacze szyb,swiezy olej dobry akumulator nie zaleznie czy to diesel czy benzyna,czy nawet koparka sasiada hehehe
Opublikowano

Ej Ej Ej - spokojnie - forum ogólnodostępne - kolega zauważył problem i się chciał podzielić refleksjami.

I ja także podziele się spostrzeżeniami - sąsiad miał kiedyś Peugeota 505 w klekocie. Jak zimą nie chciał zapalać (a często mu się to zdarzało) to wrzątkiem chama. Zdarzało mi się widzieć także ognisko rozpalone pod Starem tudzież Kamazem :P:P:P

A wracając do tematu. Jak chcecie mieć spokojny sen zimą -

1. Dobry akumulator

2. Wyczyszczony filtr paliwa oraz zimowe paliwo

3. Zmieniony płyn chłodzenia

4. Dobre ciśnienie sprężania

5. Dobre świece żarowe

6. Wełniane ochraniacze na opony zimowe - tzw. "kapcioszki" :P

Pzdr,

Opublikowano
W zeszlym roku moje autko odpalalo bez najmniejszych problemow a bylo w nocy -23st, jak pamietam. Mamy ocieplenie klimatu i IMHO nie ma sie co przejmowac.

Pojedź w góry na narty, zostaw na tydzień pod schroniskiem i zobaczymy.

Ja w zeszłym roku dolałem specyfiku i nie miałem problemu z ON, za to padł mi akumulator i bez kabli się nie obyło. Tyle, że nie byłem BMW.

Opublikowano (edytowane)
Ej Ej Ej - spokojnie - forum ogólnodostępne - kolega zauważył problem i się chciał podzielić refleksjami.

I ja także podziele się spostrzeżeniami - sąsiad miał kiedyś Peugeota 505 w klekocie. Jak zimą nie chciał zapalać (a często mu się to zdarzało) to wrzątkiem chama. Zdarzało mi się widzieć także ognisko rozpalone pod Starem tudzież Kamazem :P:P:P

[...]

Pzdr,

Ale wtedy byly ostre zimy a w tej chwili mamy ocieplenie klimatu i jak temp. spada ponizej -15st to juz jest jakas rewelacja temperaturowa.

IMHO z czasem bedzie coraz cieplej... Mozna tu wejsc jeszcze glebiej w gdybanie i dotrzec do przepowiedni, ktore glosza rychla zmiane biegunow w 2012 ;) etc..

Nie bede kontynuowal tego watku w watku ;)

Edytowane przez papik