Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie zabijajcie :modlitwa:

Wiem, że było tysiące razy ale im więcej czytam o olejach tym głupszy jestem... :roll2:

No więc wymieniać będę olej. Silnik 2,5 R6 24V. Sęk w tym, że będzie to

moja pierwsza wymiana od nabycia auta (tak jestem szczęśliwy od około tygodnia). No i stary numer... Nie wiem czym silnik jest zalany. No i najważniejsze czym go zalać ???

Z tego co tu przeczytałem, wyszukałem i wywnioskowałem to chyba jakiś półsyntetyk. (Wiem że są osoby, które zaryzykowały i zalewały pełnymi syntetykami)

Doradźcie co wlać (marka oleju i oznaczenie) bo naprawdę jestem w kropce. Mój silniczek pracuje równo bez klepania zaworów i nie chciałbym żeby pojawiły się stuki ( bo też takie przypadki tu wyszukałem) po zalaniu źle dobranym olejem.

Proszę o radę... :modlitwa:

A i czy po wymianie kasować inspekcję bo zostały jeszcze trzy zielone diody... (chodzi mi o to czy się da gdy inspekcja się nie świeci)...

Opublikowano

Było wiele razy, ale niech będzie ;) ...

Jeżeli nie masz żadnych wycieków i "czujesz" (bo jak jest naprawdę tego nie wie nikt;)), że nie ma bardzo dużego przebiegu (>>200-250 tys), to możesz dać nawet syntetyk np. 5W50. Ale złotym środkiem, będzie (jak kolega Bad_Boy wspomniał), pólsystetyk np. Mobil-a.

Możesz też obejżeć korek od oleju, czy nie ma osadu - jak ma, to pewnie był zalany mineralnym, jak nie ma, to trudno coś powiedzieć ...

A tak przy okazji - będę brał (chyba w poniedziełk lub wtorek) z hurtowni większą ilość różnych olejów (dla mnie i paru osób) - jeżeli ktoś byłby zainteresowany, to mogę mu kupić - tylko proszę o szybki kontakt dziś lub jutro (poniedziałek rano).

mineralny Mobil 15W-40 - 85zł/5l

półsyntetyk Mobil 10W-40 - 85zł/4l

syntetyk Mobil 0W-40 lub 5W-50 - 130zł/4l

syntetyk Mobil 0W-40 lub 5W-50 - 36zł/1l

Będę brał też oleje przekładniowe (nie typu ATF- do mostów)

Oleje oczywiście z pewnego żródła.

Mogę przywieźć na spot w niedzielę w Katowicach

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

Przyznam się szczerze, że myślałem o półsyntetyku właśni Mobila i chyba go zastosuję.

Mam jeszcze dwa pytanka.

1. Gdzie jest filtr oleju ??

Czy to jest to co zaznaczyłem strzałką na zdjęciu pod adresem:

www.janeko2.webpark.pl

2. No i ile oleju wchodzi do mojego silnika ?? (M50 2,5 R6 24 V).

Próbowałem rozkodować mój vin pod adresem

http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi ale wyskakuje mi błąd takiej treści:

"Sorry, We could not process your request.

Reason : Request was rejected from this IP address .....................

May be you are using anonymous proxy server."

Próbowałem już różnych ustawień na kompie i nie dekoduje...

Może ktoś mi to sprawdzić ??

Moje 7 ostatnich znaków vin to: BG47524

Nie wiecie dlaczego nie mogę tego dekodera uruchomić ?

Chętnie bym poczytał co tam wypisuje o mojej niuni :twisted2:

A i jeszcze jedno... Gdzieś czytałem, że są dwa rodzaje filtrów oleju do M50. Słyszał ktoś o tym?? Bo nie chciałbym złego kupić :|

Z góry dzięki za pomoc...... :modlitwa:

Opublikowano
To co zaznaczyłeś na zdjęciu jest właśnie filtrem oleju z tego co się oriętuję filtry są wszędzie takie same dopiero w V8 zaszły jakieś zmiany jeśli się mylę to sorry :oops: zresztą w sklepie będą mieć magiczny katalog i na pewno złego ci nie dadzą upewnij się tylko czy w pudełku z filtrem jest komplet uszczelek (róznie bywa) co do ilości oleju pojęcia nie mam, ktoś na forum na pewno ci podpowie. Na rozkodowywaniu ston internetowych też się niestety nie znam. Życzę powodzenia i sukcesów przy wymianie oleju, pozdrawiam 8)
Opublikowano

Dzięki tak myślałem, że to filtr...

Co do strony to nie chodzi mi o rozkodowanie strony tylko numeru vin. Ten dekoder nie chce u mnie działać na kompie może więc u kogoś zadziała i wtedy mi przeczyta ile oleju wchodzi do mojego silnika.

Mam jeszcze ostatnie pytanie, czy mam zwrócić na coś szczególnego przy wymianie oleju?? Czy tak jak w dotychczasowych moich toczydłach. (zlać, zmienić filtr i wlać). To moja pierwsza Bawara i niechciałbym czegoś sp....

Pozdrawiam wszystkich i proszę o pomoc... :roll2:

Opublikowano

Hmmm

Wolę kupić dobrą flachę niż dać komuś 30 zeta za chwilę roboty.

Takie rzeczy (i nie tylko) zawsze robię samemu a tu jeszcze będę miał niezłą frajdę z kasowaniem inspekcji ( my first time :twisted2: ).

Myślę, że dam rade :)

Opublikowano

Prawdziwy fan robi sam przy samochodzie jak najwięcej, a już taka prostą rzecz jaką jest wymiana oleju to koniecznie ...

Wymianę oleju mozna zrobić i za 20zł. (np. FeuVert lub większość "normalnych" mechaników).

z tego co wiem to są takie same filtry do wszystkich M50 - różniły się tylko obudowy z i bez Vanosa, ale wkład jest ten sam.

Filtr oleju z uszczelką i całym "kompletem" wymiennym w ASO jest w ekstra cenie 25zł. ! (jeżeli cennik mnie nie oszukuje ;))

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano

Podobają mi się te ceny.

Sebast, ile trzeba wziąść tego oleju aby wyszły takie upusty?

Może trzeba skrzyknąć chłopaków u siebie i razem wybierać się po oleje :P

Opublikowano
Podobają mi się te ceny.

Sebast, ile trzeba wziąść tego oleju aby wyszły takie upusty?

Może trzeba skrzyknąć chłopaków u siebie i razem wybierać się po oleje :P

W tej chwili możesz wziąść obojętnie jaką ilość (nawet 1l), bo już będę brał "hurtowo" ;), tylko proszę o szybką decyzję, bo "lada chwila" się wybieram po odbiór - nie wykluczone, że nawet jutro około południa - chyba, że koledzy z forum będą mieć duże zainteresowanie, to poczekam ;). Tylko najlepiej u mnie odbiór osobisty, bo z przesyłką to już nie będzie taka "fajna" cena ... (poczta) - zapraszam np. na spocik w Niedzielę w Katowicach.

Stronka

Opublikowano

Dzięki za zaproszenie.

Na Śląsk mam kawałek ale i też paru kolegów do odwiedzenia, tak że pewnie się kiedyś do Was na spocik wybiorę. Na razie to prawie każdy weekend pracuje i brak mi czasu na wyjazdy (muszę przecież podpucować swoją betke aby nie wstydzić się jej pokazać :wink: )

Pozdrawiam

Opublikowano
tylko ze taka filozofia pasuje badziej do kierowcy Zuka, albo duzego Fiata 125 niz do kierowcy BMW....pozdrawiam

A co to ma do rzeczy ??

Nigdy nie oceniałem ludzi jakim autem jeżdżą i sam miałem kiedyś fiaciora i nigdy mnie nie zawiódł. A to, że kupię sobie flaszkę za to, że mogę pogrzebać chwile przy swojej Bawarce... to zaraz zaraz - Ludzie jeżdżący BMW nie piją alkoholu ?? Tego nie wiedziałem... :mrgreen:

Opublikowano
a wlasnie to ma do tego ze firma BMW jest firma elitarna- w domysle dla ludzi zaradnych ( czyt majetnych) ktorzy nie zmieniaja sami oleju w garazu, nie pala Klubowych, nie podjezdzaja na obiad do baru mlecznego... itd sam nawet nie wiesz jak ten filtr wyglada, a szkoda Ci 30 zl... Konczmy temat- pozdrawiam
Opublikowano
a wlasnie to ma do tego ze firma BMW jest firma elitarna- w domysle dla ludzi zaradnych ( czyt majetnych) ktorzy nie zmieniaja sami oleju w garazu, nie pala Klubowych, nie podjezdzaja na obiad do baru mlecznego... itd sam nawet nie wiesz jak ten filtr wyglada, a szkoda Ci 30 zl... Konczmy temat- pozdrawiam

No ja czegoś nie rozumiem.

Nie jestem osobą majętną a o BMW marzyłem, może to trywialne ale naprawdę marzyłem 10 lat. I wkońcu mam swoją, wyczekaną... I tylko dlatego, że nie jestem "majętny" mam rezygnować ze swoich marzeń ?

Co do zaradności to nie ma ona nic wspólnego z pieniędzmi. Bo jedni mają a inni nie. I napiszę to jeszcze raz. Dla mnie 30 PLN to dużo i nie wstydzę się tego a po pierwszej wymianie filtra będę już wiedział jak takowy wygląda.

A tak na marginesie... Gdyby było jak mówisz to forum byłoby zbędne bo wszyscy by w ASO auta serwisowali...

Ale... Jest git... każdy ma swoje zdanie. Ja klubowych nie palę ale flaszkę za ten mój filter mogę wypić :)

Na zdrowie :D

Opublikowano
nie zrozum mnie zle,ale auto trzeba umiec utrzymac- nieraz spotykam ludzi na stacji benzynowej tankujacych za 20 zl, na oponach letnich zima... itd ale jezdza " wyczekanym Bmw". Piszesz ze zaradnosc nie idzie w parze z pieniedzmi- wprost przeciwnie. Sa ludzie ktorzy pracuja w fabryce i jezdza maluchem, sa ludzie ktorzy maja swoje Firmy i jezdza Bmw... Ty przeskoczyles na BMW i ciezko Ci wydac 30 zl na wymiane oleju, co bedzie z np zawieszeniem ? A jak akumulator siadzie ? Na serio konczmy temat- przyjemnosci w uzytkowaniu-pozdrawiam
Opublikowano

To nie a jedno nic wspólnego z drugim (jeżdzenie na letnich w zimie, a wymiana oleju we własnym zakresie ...). Myślę, żę każdego z nas stać na te 30zł (a jak powiedziałem spokojnie i za 20zł. mozna zrobić wymianę oleju) - ale niektórzy robią sobie wymianę dla przyjemności lub woli za tą kaskę wypić klika piwek i przy tym wymienić olej (a w dodatko, przeważnie nawet lepiej niż to robi serwis ...).

Myślisz, że mnie nie stać na wymianę oleju za 20zł. ? Stać mnie na wymianę elementu "dla frajdy" za np. 500zł., to bym oleju nie wymienił w serwisie ? Ale ja nie jestem "tylko" kierowcą BMW, ale także fanem i czystą przyjemność mi sprawi wymiana oleju (którą oczywiście sam robię). Choć przyznaję, że czasami wymieniam też w serwisie - to w przypadku jak nie mam czasu, nie chce mi się, albo inne "ale". Wielu osobom wymiana oleju (i nie tylko) sprawia taką przyjemność, jak niektórym siedzenie w kapciach przed TV i oglądanie serialu :mrgreen: lub meczu finałowego MŚ :mrgreen: :mrgreen:

I dokładnie, to co kloega powiedział - jakbyśmy wszystko mieli robić w serwisie, to forum nie miałoby sensu. Pooglądaj sobie np. amerykańskie forum BMW - tam ludzie sami wymieniają oleje (i nie tylko) nawet w E65/66 - a chyba ich stać na serwis ?

A Ty nic nie robisz przy samochodzie ? - nie dolewasz płynu do spryskiwacza, nie odklurzasz/myjesz samochodu, nie wymienisz koła na zapasowe itd. ?

Faktycznie dajmy spokój z tą dyskusją ...

Stronka

Opublikowano
nie zrozum mnie zle,ale auto trzeba umiec utrzymac- nieraz spotykam ludzi na stacji benzynowej tankujacych za 20 zl, na oponach letnich zima... itd ale jezdza " wyczekanym Bmw". Piszesz ze zaradnosc nie idzie w parze z pieniedzmi- wprost przeciwnie. Sa ludzie ktorzy pracuja w fabryce i jezdza maluchem, sa ludzie ktorzy maja swoje Firmy i jezdza Bmw... Ty przeskoczyles na BMW i ciezko Ci wydac 30 zl na wymiane oleju, co bedzie z np zawieszeniem ? A jak akumulator siadzie ? Na serio konczmy temat- przyjemnosci w uzytkowaniu-pozdrawiam

Jestem też za skończeniem tego tematu.

Ale nie mogę się powstrzymać. Moja żona twierdzi że jestem zajebiście zaradny i naprawdę nie brakuje nam niczego. Obydwoje sami się wykrztałciliśmy mamy śliczną córeczkę, mieszkanie i teraz własne BMW. Do tego doszliśmy własną pracą i gdyby nie złoślwości losu pewnie bym teraz jeździł 530 z 2003 roku. Niestety życie jest życiem i nigdy nie wiesz jakiego spłata ci figla. Dlatego życie nauczyło mnie pokory i jednej z nielicznyh cech.... Szanowania pieniądza... I nie wyśmiewaj się z ludzi, którzy jeżdżą na letnich i tankują po 20PLN. Jutro może być inaczej....Przekonaliśmy się na sobie...

Pozdrawiam i faktycznie kończmy ten temat :?

Opublikowano

na zakonczenie chcailem dodac ze kilka razy mialem przyjemnosc tankowania za 30 zeta bo porostu musialem gdzies jechac a gotowki chwilowy nastal brak :) i dla mnie nie jest to jakies upokozenie,wiekszym dla mnie kwasem jest widok slicznej betki za kilkadziesiat tysiecy zl tankujacej gaz:):):):).i jesli juz mowicie ze bmw jest takie "elitarne" to nie instalujcie junkersow z gazem w aucie jak w taxi:)

A chyba polowa ludzi tutaj jezdzi na gazie.

wiec nie bluzgajcie kogos kto w MADRY sposob oszczedza kase!!!!

pozdrawiam

KONIEC :):):):)

Opublikowano
na zakonczenie chcailem dodac ze kilka razy mialem przyjemnosc tankowania za 30 zeta bo porostu musialem gdzies jechac a gotowki chwilowy nastal brak :) i dla mnie nie jest to jakies upokozenie,wiekszym dla mnie kwasem jest widok slicznej betki za kilkadziesiat tysiecy zl tankujacej gaz:):):):).i jesli juz mowicie ze bmw jest takie "elitarne" to nie instalujcie junkersow z gazem w aucie jak w taxi:)

A chyba polowa ludzi tutaj jezdzi na gazie.

wiec nie bluzgajcie kogos kto w MADRY sposob oszczedza kase!!!!

pozdrawiam

KONIEC :):):):)

Wlasnie ludzie bogaci oszczedzaja m/innymi na gazie- wiesz ze 70 % aut benzynowych w Belgii i Holandii jezdzi na gazie ? Zapewniam Cie ze maja z czego zyc, i auta lepsze....
Opublikowano
"Panicz" z germani sie wypowiedzial :nienie: Realia sa inne, i jedni maja te swoje BMW po to zeby pokazac sie ludziom ze ich stac a nie wiedza jak zmienic zarowke, a inni jezdza i pasjonuja sie ta marka,, dlatego sami zmienia olej, sami poodkurzaja, umyja, auto, sprawdza, plyny, wymienia zarowki jesli sie przepala itp. Narazie zyjemy w Polsce a nie w zadnym innym "elitarnym" kraju, wiec kazdy oszczedza pieniadza jak tylko sie da i nie widze w tym nic zlego, a jesli to komus przeszkadza to proponuja aby nie udzielal sie w/w temacie ! eOt
Opublikowano

Wlasnie ludzie bogaci oszczedzaja m/innymi na gazie- wiesz ze 70 % aut benzynowych w Belgii i Holandii jezdzi na gazie ? Zapewniam Cie ze maja z czego zyc, i auta lepsze....

a ja mialem przyjemnosc spedzenia 3 miesiecy w Norwegii i tylko taxi w duzych miastach sa na gaz!!

A sam gdybym mial umiejetnosci to robilbym wszystko w moim aucie bo to dla mnie przyjemnosc.

A dziwie sie ze do auta ponad 2 drazy drozszego od mojego wsadziles gaz.

ja leje tylko pb 98:)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.