Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam pytanie czy wszystkim wchodzi do silnika te książkowe 6,5l oleju ??.

Ja jestem już po dwóch wymianach od zakupu auta i za każdym razem wchodzi mi wyraźnie mniej oleju niż powinno.

Ostatnim razem jak zalałem 6,0l to musiałem odciągać około 0,5 l aby stan był na MAX. Czyli weszło cos około 5,5 l oleju.Czy ktoś miał podobny przypadek ??

Dodam jeszcze że olej zmieniam i u siebie i rodziny ok kilku lat i po kilkudziesięciu (wymianach) mam raczej orientację jak i kiedy sprawdzić jego poziom.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja też tak mam. Za pierwszym razem weszło 6 L a następnym tylko ok 5,5 L i mam max na bagnecie.
Krzysztof
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam silnik m52B20 tylko w e39 ale myślę , że to nie ma znaczenia.

Wchodzi dokładnie 6,5 litra i wtedy olej jest dokładnie między znakami MIN-MAX.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Poszukaj kogoś z identycznym silnikiem i sprawdź poziom oleju jego bagnetem (mają różne długości)

Nie do końca rozumiem, czy bagnety w różnych pojemnościach mają różne długości ?? Chodzi oczywiście o silniki R6.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja mam 2.8 M52 i tez przy ostatniej wymianie weszlo dokladnie 6 litrow i poziom byl rowno z gorna kreska max :roll: a olej zlewal sie z 20 min az przestaly nawet kropelki kapac. takze nie kumam o co kaman :D

🙃🙃

Opublikowano

sluchajcie ostatnio byl temat o oleju jak go sprawdzac na zimnym czy na cieplym i odczekac 2 min po zgaszeniu...

poniewaz wymnienialem olej m52b25 i tez weszlo 6 l postanowilem to sprawdzic.

przy zimnym silniku pokazuje na bagnecie delikatnie ponad gorna kreske na cieplym po srodku.

wymienilem tez czujnik od poziomu oleju /slynna zolta kontrolka/ po zapaleniu silnika jest ok, ale jak gasze silnik a samochod stoi pod skosem to potrafi sie zapalic.. wiec moze mam jednak za malo tego oleju i powinieneim dolac 0,5l??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja spuszczając olej odkręcam korek wlewu i "luzuję" bagnet aby nie powstawało żadne podciśnienie zatrzymujące gdzieś olej. Dodatkowo odsysam strzykawą resztki oleju poprzez gniazdo filtra.

No ale żeby wchodził litr mniej niż podaje BMW ??

Opublikowano
Witam a ja wczoraj zmieniałem olej w mojej 320i m52 i weszło jakieś 7 litrów i jest równo z górną kreską. Wcześniej miałem 2.5l m50 i tak samo lałem 7 litrów. Tylko przy wymianie dmucham sprężarką w korek wlewu oleju i wtedy dużo jeszcze zlatuje z miski. Pozdr