Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
nie nie da się, kolega regenerował dwumasówkę do TDSa i w samym warsztacie gdzie to robił powiedzieli że żadnej gwarancji nie dadzą że bedzie dobra po regeneracji, po regenraracji okazło sieże silnikiem telepie. Pojechał do kolesia który rozbiera BMki kupił i chodzi jak trzeba.
Opublikowano
Nie ma szans. Kup nowy zestaw tarczy, docisku i wysprzeglika a reszte poszukaj ladnego uzywanego. Musisz brac pod uwage wymiane i tarczy z dociskiem i wysprzeglika jezeli jeszcze nie wymieniales bo skoro reszta sprzegla sie posypala to resza i tak juz umiera. a rozbierac to wszystko co 3 miechy nie bedzie ani fajne ani tanie ;]
Opublikowano
Poszukaj jednomasowego koła i załuż do niego sprzęgło(różni się niż sprzęgło do koła dwumasowego).Ponoć w starych m30 waga kół zamachowych jednomasowych nieznacznie różniła się,najlepsze koło jest z modelu 732/733.
Nur bmw e32
Opublikowano

Dla mnie to co piszesz jest ... lepiej nie skomentuje :) Skoro jedno masowe było by ok to po co producent robiłby inne? Może i będzie to jakoś przez chwile chodziło ale nie wierzę że coś przez to nie siądzie.

Po za tym takie rzeczy robią ludzie gdy chcą zrobić za grosze na "krzywy pysk" aby szybko sprzedać auto a kolega raczej robi to dla siebie.

Opublikowano
Masz rację,lepiej nie komentuj skoro się na tym nie znasz :duh: ,koła dwumasowe wprowadzono w celu lepszego tłumienia drgań skrętnych,jednak producent nie do końca przewidział,że po ok 200 ..300tyś km,te elementy ulegają uszkodzeniu.Koła jednomasowe natomiast przeszły próbę czasu i auta w nie wyposażone(bmw e23,e24,e32 do roku 87) jeżdżą do dnia dzisiejszego i nic się nie dzieję,mam dwóch znajomych,którzy założyli takie koła do e34 i e32 i nie czują żadnej różnicy.W sprzęgle z kołem jednomasowym,drgania skrętne są przejmowane przez tarczę sprzęgłową,która jest wyposażona w tłumiki drgań(sprężynki).Wymiana koła na jednomasowe wiąże się także z wymianą kompletnego sprzęgła,ale myślę,że i tak jest to opłacalne.Nowe koło dwumasowe kosztuje ok 3 tyś.Takie rzeczy robią ludzie,którzy mają pojęcie o mechanice a nie oddają auto do serwisu i wydają po 5 tyś zł za naprawę :cool2:
Nur bmw e32
Opublikowano

ostatnio kolega zakladal do m52 kolo jedno masowe zamiast dwumasowego i nie ma zadnej roznicy ...

plus jest taki ze tarcze tanio mozna wymienic i miec nowy tlumik drgan , a w dwumasowym kole jest problem - bo po 200tys km sprezyny sza zazwyczaj obcisniete i nie ma takiego tlumienia jak trzeba...

coboss730d znowm masz jakas dziwna teorie dziejow - skoro silnik m30 wystepowal fabrycznie takze z kolem jednomasowym - to co - tzn ze bmw nie wie co robi i silnik sie rozsypie ? na szczescie w bmw sa ludzie ktorzy wiedza troche wiecej niz ty o mechanice...

Opublikowano
...Koła jednomasowe natomiast przeszły próbę czasu i auta w nie wyposażone(bmw e23,e24,e32 do roku 87) jeżdżą do dnia dzisiejszego i nic się nie dzieję...

Oraz e12 :8) :wink:

6 INLINE...

Quattro-Serwis Kraków, ul.Rzemieślnicza 20.

www.quattro-service.pl

Opublikowano

nie wspominajac juz o tym ze takie stare dobre rozwiazanie jest jedna z podstawowych modyfikacji przy swapowaniu M30 do e30!

wiekszosc 335i jest skladanych z mysla o "dynamice" dlatego stosuje sie tam tylko takie zamachy, to samo auta z motorami M30 do driftu - mozna na tym zamachu obkładać w nieskończoność - a bania spokojna bo sie dwumas nie ukręca :mrgreen:

...

http://images.google.pl/url?source=imgres&ct=img&q=http://www.after-hours-japan.com/forum/download/file.php%3Favatar%3D2927_1256015996.jpg&usg=AFQjCNHOPvQjuY6a3NonAqZpEu-c86ARiw w benzynie!

Opublikowano
Zgadza się e12 też,oraz e28 :wink:.Dokładnie do e30tek zakładają jednomasy,takie koło jest lżejsze,lepiej się wkręca w obroty takie 335.Do wygłupów idealne,nic się nie dzieje.
Nur bmw e32
Opublikowano

Jestem konserwatywny i nie lubię eksperymentować skoro takie rzeczy na prawdę działają to SZACUKEN :) i macie rację nie jestem mechanikiem.

W sumie przy starszych autkach można było duuuużo kombinować :) pierwsze swoje samochody też sam naprawiałem i modyfikowałem

coboss730d znowm masz jakas dziwna teorie dziejow - skoro silnik m30 wystepowal fabrycznie takze z kolem jednomasowym - to co - tzn ze bmw nie wie co robi i silnik sie rozsypie ?

Ja wiem że będziesz się już zawsze czepiał ale nie będziesz miał do końca racji bo na pewno różnice między takimi silnikami nie kończyły sie tylko na 1 lub 2 masówce.

Doradzam się zapoznać lepiej z tematem ponieważ tak jak wspomniał kolega marek1132 jest to modyfikacja i zatem będzie trzeba wymienić kilka innych dupereli aby wszystko działało tak jak trzeba i nie tylko przez pierwsze 10tyś km :)

Opublikowano
Koledzy a czy ktoś z Was posiada 'na stanie' jakąś jednomasówkę, która podeszłaby do silnika M30B30 w manualu? Do przeróbki potrzebne jest chyba całe sprzęgło nieprawdaż? Czy może się mylę? Pozdr