Skocz do zawartości

318i przyciemniające się lusterko wsteczne.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam normalne lusterko wsteczne.

Myślałem nad qpnem tego czegoś:

http://cgi.ebay.co.uk/BMW-E36-AUTO-DIMMING-REAR-VIEW-MIRROR-OEM_W0QQitemZ220304449642QQcmdZViewItem?hash=item220304449642&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1121%7C66%3A2%7C65%3A12%7C39%3A1%7C240%3A1318#ebayphotohosting

W związku z tym 2 pytania:

1) Do tych co mają: Działa to?

2) Pod co się to podpina?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Opublikowano
Witam,ja mam takie lusterko w swojej,działa beż zarzutów,jak wieczorem jedzie za mną jakiś samochód to automatycznie się ściemnia,widać samochód tylko masz takie wrażenie jakbyś patrzał przez maskę spawalniczą.Co do podłączenia to niemam pojęcia.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam takie w E91. Działa tak, że jak na dworze się zciemnia to robi sie jakby przyciemniane w kolorze zieleni - im ciemniej tym mocniej. W obudowie samego lusterka w części od strony szyby czołowej jest okienko z czujnikiem światła, także w części odblaskowej samego lustra jest okienko z sensorem, który pewnie reguluje jego jasność jako wykryje oświetlenie od tyłu w powiązaniem natęzenie światła od przodu. Jeżeli włącze bieg wsteczy niezaleznie od pory dnia automatycznie robi się jasne jak w dzień. Zatem podłączenie musi być powiązane z wyłącznikiem biegu wstecznego. Myślę, że w E91 steruje tym komputer, natomiast sprytny elektryk/elktronik samochodowy mógłby zrobic symulację wykorzysując światło cofania. Super sprawa.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Widzę że jest już rozwiązanie z kabelkami. Proponuję jadnak zasilanie podłączyc pod stacyjkę, a nie pod lampę oświetlenia wnętrza. Będzie pobierało prąd tylko przy włączonym zapłonie - nie rozładuje akumulatora po długim postoju.
Opublikowano

Dzięki bardzo za odpowiedź.

Zastanawiało mnie, na co tyle kabli tam sterczy. Zamówię w UK bo siedzę w UK. Będzie zabawa na weekend. :D

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
jest to lusterko fotochromatyczne. Na podobnej zasadzie działają okulary foto... :idea:
Opublikowano
Witam! Ja mam takie lustereczko no i sprawuje się świetnie, co do podłączenia to nie pomogę bo u mnie jest fabryczne i nic tam nie dłubałem.