Skocz do zawartości

318i przyciemniające się lusterko wsteczne.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam normalne lusterko wsteczne.

Myślałem nad qpnem tego czegoś:

http://cgi.ebay.co.uk/BMW-E36-AUTO-DIMMING-REAR-VIEW-MIRROR-OEM_W0QQitemZ220304449642QQcmdZViewItem?hash=item220304449642&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1121%7C66%3A2%7C65%3A12%7C39%3A1%7C240%3A1318#ebayphotohosting

W związku z tym 2 pytania:

1) Do tych co mają: Działa to?

2) Pod co się to podpina?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Opublikowano
Witam,ja mam takie lusterko w swojej,działa beż zarzutów,jak wieczorem jedzie za mną jakiś samochód to automatycznie się ściemnia,widać samochód tylko masz takie wrażenie jakbyś patrzał przez maskę spawalniczą.Co do podłączenia to niemam pojęcia.
Opublikowano
Masz tam kostke z 3 kabelkami.Dwa prądowe,ktore możesz podłączyć na przykład pod lampke i jeden podłączasz pod wsteczny (rozjasnia kiedy włączysz wsteczny)
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Mam takie w E91. Działa tak, że jak na dworze się zciemnia to robi sie jakby przyciemniane w kolorze zieleni - im ciemniej tym mocniej. W obudowie samego lusterka w części od strony szyby czołowej jest okienko z czujnikiem światła, także w części odblaskowej samego lustra jest okienko z sensorem, który pewnie reguluje jego jasność jako wykryje oświetlenie od tyłu w powiązaniem natęzenie światła od przodu. Jeżeli włącze bieg wsteczy niezaleznie od pory dnia automatycznie robi się jasne jak w dzień. Zatem podłączenie musi być powiązane z wyłącznikiem biegu wstecznego. Myślę, że w E91 steruje tym komputer, natomiast sprytny elektryk/elktronik samochodowy mógłby zrobic symulację wykorzysując światło cofania. Super sprawa.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Widzę że jest już rozwiązanie z kabelkami. Proponuję jadnak zasilanie podłączyc pod stacyjkę, a nie pod lampę oświetlenia wnętrza. Będzie pobierało prąd tylko przy włączonym zapłonie - nie rozładuje akumulatora po długim postoju.
Opublikowano
Fakt...Może lepiej pod stacyjke.A do kolegi ktory chce zmienic te lusterko na polskim allegro pełno jest takich lusterek
Opublikowano
  • Autor

Dzięki bardzo za odpowiedź.

Zastanawiało mnie, na co tyle kabli tam sterczy. Zamówię w UK bo siedzę w UK. Będzie zabawa na weekend. :D

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
też mam takie lusterko ,ale niestety nie działa. Może ktoś ma pomysł co jest tego powodem ?
Opublikowano
jest to lusterko fotochromatyczne. Na podobnej zasadzie działają okulary foto... :idea:
Opublikowano
Witam! Ja mam takie lustereczko no i sprawuje się świetnie, co do podłączenia to nie pomogę bo u mnie jest fabryczne i nic tam nie dłubałem.