Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i nadszedł czas na wymiane sprzęgła.

Mam już komplet sprzęgła, grzybka po którym chodzi łapa docisku, uszczelniacz wału.

Biorę sie za to z kumplem, ja mam mało doświadczenia z mechaniką on więcej lecz bardzie z motorami. W każdym razie ja i on nie wymienialiśmy nigdy sprzęgła w e36. Ma ktoś może jakieś tutoriale do tego ? Jakieś wskazówki, porady lub knify ? Na co warto zwrócić uwagę coś w tym stylu. Czy przy demontowaniu bedą potrzebne jakieś nowe uszczelki ? Chciałbym to wszystko już mieć skompletowane.

Mógłbym to zlecić mechanikowi ale nie mam jakiegoś zaufanego i wole zrobić coś "sam" bo wiem że sie do tego przyłożymy a przy okazji trochę wiedzy się zdobędzie.

Opublikowano
witaj kolego palermos! masz do zrobienia kawał roboty,jest przewalone wyciągnąć skrzynie.podstawa klucze na przegubach.przy rozpinaniu wału zaznacz sobie jak był wcześniej skręcony.przydałby wam się wałek do naprowadzenia tarczy.ja robiłem ze swoim ojcem jakieś 7 godz,wyjęcie i zamontowanie,ojciec mechanik,a wy jak znacie się słabo to tylko życzyć powodzenia.dajcie znać jak się uporacie.pzdr
Klema
Opublikowano
Potrzebne będą klucze nasadowe TYPU TORX do odkręcenia skrzyni i porządny KLUCZ IMBUS do odkręcenia docisku.musisz zdemontować układ wydechowy ten od kolektora tylny zostaw Mi w 325I E36 zajeło 4godziny wszystko robiłem pod autem maskę otworzyłem żeby było lepiej widać
Opublikowano

Zadam nieśmiało pytanie... czy jest sens wymieniać samo łożysko oporowe czy od razu cały komplet?

Sprzęgło bierze równo , nisko, jedynie od czasu to czasu (chyba w zależności od temperatury) rzęzi łożysko oporowe podczas wciskania sprzęgła.

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano
to ja ci powiem że wymiana sprzęgła jest bardzo prosta nam ja i ojciec 3 godziny zajęło opisywałem to gdzieś na forum dokładnie jedna rada to odkręć belkę od poduszek skrzyni i opuść całość do dołu będziesz mieć lepszy dostęp do wszystkiego powiem jeszcze że szybciej zrobisz w bmw niż w przednio napędowym samochodzie do dzieła :cool2: :mrgreen:
przedni napęd jest dla dziewczyn...