Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam Forumowiczów!Mam problem ze skrzynią biegów(automat).Strasznie grzeje mi się przy większych prędkościach.Czasami nie mogę dotknąć dźwigni zmiany biegów taka jest gorąca.Ostatnio nawet zagotował mi się olej do tego stopnia,że strzeliła chłodnica oleju.Dodam,że wymieniłem pół roku temu olej z filtrem,tzn. wymienili mi na warsztacie(podobno na jakiś mobil1).Czy wie ktoś może jaka może być przyczyna?Aha...I jeszcze przestał działać mi ostatnio tempomat.Proszę o jakieś porady.Z góry dziękuję i Pozdrawiam! Edytowane przez lokaczbmw
Opublikowano

poziom oleju masz poprawny ? wydech w tej okolicy szczelny ?

jezeli tak to przegrzewanie skrzyni ( przynajmniej u mnie ) bylo objawem jej konczenia sie - tarczki sie slizgaly co wydzielalo bardzo duze ilosci ciepla....

generalnie automat ma sie grzac , ale nie do tego stopnia ze olej gotuje - przeciez to nie frytownica !

Opublikowano
Dodam,że wymieniłem pół roku temu olej z filtrem,tzn. wymienili mi na warsztacie(podobno na jakiś mobil1).

A może być to też wina źle dobranego oleju.

Poczytaj sobie o tym w tematach o olejach do skrzyń automatycznych w tym forum.

A przed wymianą oleju w skrzyni też Ci się przegrzewała?

Opublikowano
Mobil1 to oleje silnikowe. Jeśli już mobil to ATF specyfikacji dextron II lub III. Może być też niewłaściwy poziom tego oleju.
Opublikowano
Wydaje mi się,że jest tego oleju trochę za dużo według bagnetu.I chyba ma kolega racje to mobil dextron II.Teraz sie zastanawiam,czy zbyt duża ilość oleju ma wpływ na grzanie się skrzyni,czy tylko gdyby było tego oleju zbyt malo.Dziękuję kolegom i Pozdrawiam!
Opublikowano
Dodam,że wymieniłem pół roku temu olej z filtrem,tzn. wymienili mi na warsztacie(podobno na jakiś mobil1).

A może być to też wina źle dobranego oleju.

Poczytaj sobie o tym w tematach o olejach do skrzyń automatycznych w tym forum.

A przed wymianą oleju w skrzyni też Ci się przegrzewała?

jak skrzynia może grzać się od źle dobranego oleju ? :duh: nieraz masz niesamowite teorie...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
mobil łan to do silnika do skrzyni to coś innego wylej ten olej i wlej olel odopowiedni a tego kto ci to wlał to za nabiał i na drzewo.
Opublikowano

jak skrzynia może grzać się od źle dobranego oleju ? :duh: nieraz masz niesamowite teorie...

To nalej sobie za gęstego oleju - przekonasz się.

ja na bagnecie też mam sporo za dużo ale nic mi się nie grzeje a skrzynia chodzi jak złoto. Olej i filtry wymieniane 6 tys km temu.

A sprawdzasz stan na obciązonej skrzyni, jak pompa ciągnie olej po układzie ?

Opublikowano
no jeśli nalejesz mobil1 który jest przeznaczony do silnika zamiast Dextron II lub III to na pewno jest to wina oleju ..... myślałem że Ci źle dobrali olej do skrzyń automatycznych który jest zależny od koloru naklejki na skrzyni biegów...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
no jeśli nalejesz mobil1 który jest przeznaczony do silnika zamiast Dextron II lub III to na pewno jest to wina oleju ..... myślałem że Ci źle dobrali olej do skrzyń automatycznych który jest zależny od koloru naklejki na skrzyni biegów...

wedlug opisu ma 735 czyli obsluguje go Dextron mineralny

...

http://images.google.pl/url?source=imgres&ct=img&q=http://www.after-hours-japan.com/forum/download/file.php%3Favatar%3D2927_1256015996.jpg&usg=AFQjCNHOPvQjuY6a3NonAqZpEu-c86ARiw w benzynie!

Opublikowano
Nie wiem czy koledze Tomkowi o to chodziło co poprawiłem.Ale na wszelki wypadek dopisze tutaj,że jest to bmw 735i(e32) z roku 1988!