Skocz do zawartości

[Exx] odpalenie diesla po opróżnieniu baku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pisze w imieniu kumpla (E39 525d) ktoremu sie dosc dziwna sytuacja zdarzyla. Skonczylo mu sie calkowicie paliwo w trasie (5 nad ranem, ciemny las, kontrolka rezerwy sie nie zapalila). Zatankował 5l z kanistra po okolo godzinie, probowal odpalić auto i nic. Rozrusznik kreci ale silnik w ogole nie da sie uruchomic, tak jakby w ogole nie bylo paliwa.

Laweciarz wezwany zeby odwiezc auto do warsztatu mruknął cos tylko o tym, ze diesla w przeciwienstwie do benzyniaka nie da sie normalnie odpalic po zalaniu paliwa po tym jak sie podczas jazdy skonczylo, tylko trzeba "zasilic system paliwowy", cokolwiek to oznacza.

Slyszal ktos o czyms podobnym? Czy faktycznie trzeba cos specjalnego robic zeby odpalic auto w takiej sytuacji?

Opublikowano
na chlopski rozum mozna sie domyslec , ze mogl sie zapowietrzyc uklad paliwowy, ze syf z dna baku mogl zatkac uklad, filtr, moze nawet pompe szlak trafił. ciagle siemowi o tym, ze niemozna dopuszczac do jazdy dieslem( kazdym silnikiem w sumie) na tazw. oparach. Jakis czac temu jednenz forumowiczow opisywal to samo.
Opublikowano (edytowane)
W moim dieslu (Isuzu) była pompka ręczna, którą należało kilka razy przycisnąć po wymianie filtra paliwa i dopiero wtedy uruchamiać samochód. ( a tym bardziej jak zabrakło paliwa lub były kłopoty w zimie i za późno dolałem benzyny do ropy!) Edytowane przez PawełH
PawełH
Opublikowano
na chlopski rozum mozna sie domyslec , ze mogl sie zapowietrzyc uklad paliwowy, ze syf z dna baku mogl zatkac uklad, filtr, moze nawet pompe szlak trafił. ciagle siemowi o tym, ze niemozna dopuszczac do jazdy dieslem( kazdym silnikiem w sumie) na tazw. oparach. Jakis czac temu jednenz forumowiczow opisywal to samo.

mhm czyli jesli na dnie baku nie byloby syfu, filtr by sie nie zatkał i pompa byla w normie, powinno sie dac diesla odpalić bez zadnych dodatkowych zabiegów? Po prostu nalać paliwo i przekrecic kluczyk?

Pytam, bo mnie enigmatyczny tekst tego laweciarza zastanawia, a kumpel spanikowany tez nie dopytał o co mu chodzilo

Opublikowano
Odkręć filtr paliwa, wlej do niego ON, po założeniu go z powrotem na pewno będzie łatwiej odpalić (jeśli chodzi o TDSa bo nie napisałeś).
Coat of arms of NEPAL
Opublikowano
Odkręć filtr paliwa, wlej do niego ON, po założeniu go z powrotem na pewno będzie łatwiej odpalić (jeśli chodzi o TDSa bo nie napisałeś).

Przecież napisał 525d więc chyba oczywiste, że nie chodzi o tds'a ;)

Opublikowano
na tą przypadlosc pomaga pchanie czyli odpalanie na popych lub ciagniecie linką samochodu niezbyt bezpieczne ale dziala testowane ,psikanie eteru w filtr powietrza tez pomaga ale mi sie nie udalo tym odpalic :-)

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999784431_3.gif

Mechanik BMW w Dąbrowie Górniczej

Diagnostyka inpa pasoft carsoft

http://www.autocentrum.pl/awc/godzill1/bmw-seria-5-1997/

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
No tak, zasugerowałem się, tytułem postu przy odpowiedzi. Nie wiem czy układ paliwowy M57 sam się odpowietrzy.

Odpowietrzy się sam.Pisze o tym np. w instrukcji aby kręcić rozrusznikiem do zapalenia silnika.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładnie lub jeżeli to manual to na lince ciągnąć na biegu aż odpali. Jeżeli automat to chechłać do bólu, jak padnie aku to podłączyć drugi i dalej walczyć, musi odpalić.
Opublikowano

jak kontrolka rezerwy się nie zapaliła a niby brakło paliwa to w TDSach oznaczało że padła pompka ta w baku

a ona odpowiada za podawanie paliwa do pompy wtryskowej

podejrzewam że 2,5d ma podobne rozwiązanie

a tym że w TDSach dało się jeździć jak paliwa było przynajmniej z pół baku

racja czy nie ???

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Racja. Czasami trzeba walnąc od spodu w zbiornik paliwa to pomaga na jakiś czas bo pompka ruszy, ale generalnie to budzenie do życia trupa. :wink: