Skocz do zawartości

Drgania silnika 320D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z drganiami silnika zaraz po odpaleniu jak jest zimny, silnik drży przenoszac drgania na wydech i on strasznie drga, boje sie ze może mi sie cos pourywać.

Jak juz silnik nabierze temperatury to wszystko jest Ok. co to moze byc? Ktos mi mówil ze poduszki silnika musze wymienic.

Opublikowano

poszukaj w ukrytych funkcjach opcji podającej obroty silnika. Takie fabryczne na rozgrzanym to 830 rpm. Na zimnym obroty powinny być ciut większe- przynajmniej ja tak mam.

Pisze o tych ukrytych funkcjach, bo według licznika czy masz 790 obrotów 830 czy 850 tonie zauważysz wielkiej róznicy (w tych zakresach jest słabo wyskalowany- i właściwie słusznie :-) )

Jeśli obroty będą OK to faktycznie pomyśl o poduszkach. Z tym tłumikiem drgań (dwumas jak rozumiem) z tego co słyszałem nie tak łatwo ocenić czy jest dobry czy nie.

Może coś nie tak z EGR- nie otwiera się na zimnym i dlatego drży???

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
a propo tych poduszek to da się je tak na "oko" sprawdzic czy sa dobre czy nie?

Trudno, dopiero jak wyciągniesz i porównasz do nowej to różnica wysokości może być znaczna. U mnie ponad 20mm.

Telepało w środku strasznie, po wymianie poduszek rewelacyjny spokój.

Opublikowano

Filon - tłumik drgań (koło pasowe) to nie to samo co koło dwumasowe :nienie:

Też podejrzewam u mnie koło pasowe ale to jest dużo rozbierania. Pytałem o koszt w ASO to wychodzi 850zł.

Chyba zaczne od poduszek...

Opublikowano

Filon - tłumik drgań (koło pasowe) to nie to samo co koło dwumasowe :nienie:

Też podejrzewam u mnie koło pasowe ale to jest dużo rozbierania. Pytałem o koszt w ASO to wychodzi 850zł.

Chyba zaczne od poduszek...

Opublikowano
kolega miał coś takiego i uwaga poprzedni własciciel wspawał kawałwk rury zamiast tłumika elastycznego kolega wyciał rurę wstawił tłumik i jak ręką odjął :wink:
moc jest z nami
Opublikowano
Orientujecie się jakie sa koszta tych poduszek?

ja płaciłem za zamienniki po 50 zł./szt., od wymiany minęło już ponad rok, zrobiłem ok. 30 tys. km. i póki co wszystko jest w porządku., natomiast jeżeli chodzi o tłumik drgań to, gdy jest zużyty charakteryzuje się dość głośnym metalicznym stukotem na zimnym silniku..., też użyłem zamiennika kosztował ok. 450 zł. z allegro, wymieniałem go razem z poduszkami i na razie wszystko jest ok., o dziwo zniknęło też "chrobotanie" silnikiem podczas gaszenia...

Opublikowano

Witam,

Też czeka mnie wymiana poduszek (silnik i skrzynia). Mam dostęp do podnośnika i dlatego pytanie czy mozna zrobić to samemu? Czy jest to sprawa skomplikowana i trzeba jechać do serwisu?

Nie jestem mechanikiem, ale z kluczami jakoś daję sobie radę :D

Pzdr

tmi