Skocz do zawartości

Huczenie z przodu - łożysko?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od jakiegoś czasu wewnątrz auta słychać miarowe huczenie. Objawia się ono najgłośniej pomiędzy 50-70km/h przy dowolnym biegu po 90 praktycznie ginie. Opony sprawdzone i jest ok - podejrzewam, że może to być łożysko. Dzisiaj sprawdzałem i wyraźnie bardziej huczy przy mocnym skręcaniu w lewo. Z którym kołem może to być związane? Dodam, że słychać chyba bardziej z przodu.

Ktoś wspominał, że może to być problem z przeniesieniem napędu. Ale chyba wtedy przy różnych biegach słychać byłoby inaczej a "na luzie" w ogóle - racja czy się mylę?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź olej od wspomagania czy ma poziom.
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kobi: często to co wydaje się z przodu jest z tyłu bo przenosi się 'po aucie'. Tak było u mnie, wydawało mi się, że przód a był tył. Gdyby jednak to był przód to tam jest cała piasta do wymiany, a nie samo łożysko i do odkręcenia potrzeba nasadki o rozmiarze kolejowym. Podjedz na jakiś warsztat i niech ci sprawdzą bo szkoda się grzebać z czymś co nie przyniesie efektu albo sam podnieś auto i pokręć kołami. Wybite łożysko będzie szumiało przy kręceniu.
Opublikowano
Witam,

Od jakiegoś czasu wewnątrz auta słychać miarowe huczenie. Objawia się ono najgłośniej pomiędzy 50-70km/h przy dowolnym biegu po 90 praktycznie ginie. Opony sprawdzone i jest ok - podejrzewam, że może to być łożysko. Dzisiaj sprawdzałem i wyraźnie bardziej huczy przy mocnym skręcaniu w lewo. Z którym kołem może to być związane? Dodam, że słychać chyba bardziej z przodu.

Ktoś wspominał, że może to być problem z przeniesieniem napędu. Ale chyba wtedy przy różnych biegach słychać byłoby inaczej a "na luzie" w ogóle - racja czy się mylę?

U mnie było podobnie 40-70km/h przy 90 już nie było słychać a powodem była wyząbkowana opona z tyłu.

Aha było słychać że to z tyłu "buczy".

http://images.spritmonitor.de/353206_2.png

353206.jpg?stamp=1263766861 795500.jpg?stamp=1505496641

Opublikowano
Kobi: często to co wydaje się z przodu jest z tyłu bo przenosi się 'po aucie'. Tak było u mnie, wydawało mi się, że przód a był tył. Gdyby jednak to był przód to tam jest cała piasta do wymiany, a nie samo łożysko i do odkręcenia potrzeba nasadki o rozmiarze kolejowym. Podjedz na jakiś warsztat i niech ci sprawdzą bo szkoda się grzebać z czymś co nie przyniesie efektu albo sam podnieś auto i pokręć kołami. Wybite łożysko będzie szumiało przy kręceniu.

Właśnie dźwięk ciężko zlokalizować ;/ także spróbuję podnieść i pokręcić - może to mnie do czegoś doprowadzi. Wiesz może jaki jest przybliżony koszt wymiany jeśli byłaby to piasta/łożysko?

U mnie było podobnie 40-70km/h przy 90 już nie było słychać a powodem była wyząbkowana opona z tyłu.

Aha było słychać że to z tyłu "buczy".

To na pewno nie jest to. Sprawdzałem opony właśnie pod tym kątem w wulkanizacji i człowiek mówił, że nie są wyząbkowane, wyważone też dobrze.

dyzio255: sprawdzam poziom płynów regularnie przy każdym tankowaniu ;) a to było wczoraj - i wczoraj właśnie próbowałem zlokalizować huczenie :)

Opublikowano
Witam wszystkich. Panowie mam ten sam problem z lozyskiem chuczy z tylu, przejechalem jakies 8tys km. na tym popsutym lozysku. Jestem w tej chwili za granica i mam do przejechania ok 2 tys. km.do domu.Moje pytanie to czy mam sie czym martwic jezeli chodzi o to lozysko czy raczej powinienem dojechac bez problemu? Z gory dzieki za odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kobi: ze dwa lata temu za łożysko SKF płaciłem chyba 120zł /w komplecie jest nakrętka i zabezpieczenie/ za piaste SKF do 316 chcieli chyba 320zł
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Problem zlokalizowany. Wymienione łożysko z przodu lewe (faktycznie były już luzy) - ale to nie ono powodowało denerwujący dźwięk.

Podejrzane było również tylne lewe łożysko gdyż po podniesieniu auta i "pokręceniu" kołami ewidentnie było słychać szum przy każdym obrocie.

Dzięki BaX za sugestie - mam nadzieję, że wszyscy, którzy przeczytają ten wątek zwrócą na to uwagę. Na prawdę ciężko było zlokalizować problem - dźwięk słyszany w środku auta praktycznie nic nie oznacza. Nie ma się co za mocno sugerować, kanał albo podnośnik i posłuchać na zewnątrz :)

Opublikowano
miałem taki sam przypadek szumiało mi z tyłu i dałbym głowę tak samo jak kolega którego woziłem z tyłu aby wysłuchał która strona obaj stawialiśmy lewe... po wymianie okazało się że nadal szumi!!!!!! więc odrazu do wymiany prawe i wtedy cisza nastała więc sugerowałbym wymieniać odwrotnie niż słychać. Znajomy niedawno przyjechał z francji i mówi że coś mu wyje że ktoś mówił że to most itd wsiadłem w auto i po przjechaniu kilku kilometrów powiedziałem aby wymienił lewe łożysko a on mówił że wyje z prawej i miał rację, jednak zrobił tak jak mówiłem bo wiele razy dobrze wyszedł na moich poradach a ja flaszkę dostałem hi hi hi