Skocz do zawartości

Olej do szpery. SAF-X czy SAF-XJ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanko dotyczy rodzaju oleju.

Oczywiście przeczytałem większość tematów związanych z olejem do szpery.

Zauważyłem, że w tematach jest mowa o olejach SAF-X i SAF-XJ 75W140.

Jedni piszą że olej SAF-X jest dobry inni że musi być SAF-XJ, bo ma dodatek teflonu.

Napiszcie jak to w końcu jest, bo ja zalałem SAF-X i teraz boję się że zrobiłem źle.

Opublikowano
z tego co znalazłem w necie wynikało że saf-xj jest lany przez bmw i przeznaczony jest do bardziej obciążonych przekładni niż saf-x. Pytałem też u dilera jaki to olej ale jak to diler "jest to specjalny olej do przekładni który dostępny jest tylko u nas, bla bla bla". Mogę stwierdzić ze na saf-xj przekładnia pracuje dobrze - przejechane jakieś 20 tys od wymiany. Najlepiej żeby ktoś jeszcze doświadczony w temacie sie wypowiedział, to da Ci lepszy pogląd na sprawę.
Opublikowano
przerabiałem temat w ubiegłym tygodniu: do szpery TYLKO SAF-XJ 75W140 (lub zamienniki innych firm). Jest trudno dostepny w hurtowniach motoryzac. ale widziałem go na allegro po ok 70 zł za litr (do wymiany potrzebne 1.7l)
Opublikowano

No cóż, znów czeka mnie wymiana.

Od wymainy na SAF-X 75W140 zrobiłem jakieś 4 tyś km.

Myślicie, że przez ten czas mogło się coś popsuć.

Opublikowano

ja swoja pierwsza szpere zajezdzilem na saf-xj!!!

ja go nie polecam

w tej chwili jezdze na motulu MOTUL chyba 90w - szpera zacisniona na okolo 40%

dodam ze olej casrtol kupiony w fusie w wa-wie,szpera wytrzymala 25tys km bez jakoegos upalania czy cos takiego,po prostu ostra jazda czasami

[email protected]

gg 1041

PROJEKT SZYBKA ETA STAGE 2

http://img516.imageshack.us/img516/8284/113863664644f590e20953anv7.jpg