Skocz do zawartości

tuleje wahacza, prośba o pomoc...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

kiedyś znalazłem na forum wiele poruszonych, podobnych kwestii

a ostatnio chyba coś "szukaj" nie do końca działa :-(

potrzebuję:

- jakie dokładnie tuleje wahaczy przednich kupić do 330d 99.12 z opcją "zawieszenie sportowe" (na allegro podobno są wszystkie identyczne...)

- jak je przełożyć (było o tym wiele, nawet ze zdjęciami krok po kroku)

z góry dzięki !

Opublikowano

http://www.bmwfans.info/original wejdz na tą strone wpisz ostatnie 7 cyfr VINu i tam znajdziesz jakie masz tuleje (srednica) . możesz poszukac na allegro tulej o żądanej srednicy. ale polecam intercars oni ci doradzą, możesz kupic same tuleje bez mocowan- taniej ale musisz miec prase do ich wycisnięcia lub z mocowaniem - drożej ale prasy nie trzeba.

wymiana opisze

1 zdjecie aluminiowej osłony pod silnikiem

2 podnosisz auto

3 odkrecasz mocowanie tuleji

4 sciągsz tuleje( potrzebny sciągacz lub wiertarką rozwiercasz gume tuleji- wyleci troche oleju , ) to co zostanie na wachaczu nożem ścinasz)

5 smarujesz koniec wachacza np mydełkiem nie olejem i wciskasz nową tyleje

przy wprawie w godzine temat ogarniasz powodzenia

Opublikowano

Witam,

polecam tuleje POWERFLEX sam sobie zamontowałem i jestem bardzo zadowolony. Są rewelacyjne. Problem w tym ze trzeba czekać około 3 tyg ale opłaca się :D

Jeśli nie chesz czekać to kup sobie MEYLE. Musisz znać rozmiar ( 60mm lub 66mm ). Wymiana jest banalnie prosta nawet nie trzeba zdejmować wahaczy.

Opublikowano
http://www.bmwfans.info/original wejdz na tą strone wpisz ostatnie 7 cyfr VINu i tam znajdziesz jakie masz tuleje (srednica) . możesz poszukac na allegro tulej o żądanej srednicy. ale polecam intercars oni ci doradzą, możesz kupic same tuleje bez mocowan- taniej ale musisz miec prase do ich wycisnięcia lub z mocowaniem - drożej ale prasy nie trzeba.

wymiana opisze

1 zdjecie aluminiowej osłony pod silnikiem

2 podnosisz auto

3 odkrecasz mocowanie tuleji

4 sciągsz tuleje( potrzebny sciągacz lub wiertarką rozwiercasz gume tuleji- wyleci troche oleju , ) to co zostanie na wachaczu nożem ścinasz)

5 smarujesz koniec wachacza np mydełkiem nie olejem i wciskasz nową tyleje

przy wprawie w godzine temat ogarniasz powodzenia

Mój nr. to FS01814, z tego wynika że mam standardowe tuleje (mierzyłem pod autem i mają 66mm)

w dokumentacji auta jest zaznaczone że auto ma zawieszenie sportowe (coś po niemiecku fraue... czy coś takiego)

standardowa 330d .... powinienem kupić standardowe tuleje ???

Opublikowano

Mój nr. to FS01814, z tego wynika że mam standardowe tuleje (mierzyłem pod autem i mają 66mm)

w dokumentacji auta jest zaznaczone że auto ma zawieszenie sportowe (coś po niemiecku fraue... czy coś takiego)

standardowa 330d .... powinienem kupić standardowe tuleje ???

W e46 tuleje są takie same w wersji ze standardowym zawieszeniem i w wersji z zawieszeniem M Technik. Wahacze są różne, ale tuleje takie same. Moge Ci zaproponować komplet Meyle na dwa wahacze z obejmami w cenie 210 zł z wysyłką.

Opublikowano
Na forum koledzy pisali o zakładaniu tulei od M3 podobno niezniszczalne tylko trzeba flexem uciąć dodatkowe mocowanie które jest tylko w M3 a poza tym wszystko pasuje i one są całe zalane gumą więc na pewno są mocniejsze. Niby druciarstwo ale podobno efekt długiej i bezproblemowej pracy :) Ja założyłem meyla 20 tyś przelatałem i powiem że we wrocku swoje się już wybiły, koleś założył mniej więcej w tym samym czasie i nadal jest git u niego. Cena w ASO Taka sama jak standardowych czyli koło 390 zł za komplet
Le Mans winners 2006 2007 2008 R10tdi :) 2009 908 HDI :) 2010 R15 TDI ;)no cóż trzeba wiedzieć gdzie leży przyszłość motoryzacji :) TDI
Opublikowano
Witam,

kiedyś znalazłem na forum wiele poruszonych, podobnych kwestii

a ostatnio chyba coś "szukaj" nie do końca działa :-(

potrzebuję:

- jakie dokładnie tuleje wahaczy przednich kupić do 330d 99.12 z opcją "zawieszenie sportowe" (na allegro podobno są wszystkie identyczne...)

- jak je przełożyć (było o tym wiele, nawet ze zdjęciami krok po kroku)

z gówitry dzięki !

witam ja wymieniłem całe wahacze na ATE jest git.Odnośnie Meyle jakoś nie moglem się zdecydować też sie zastanawiałem ale poczytałem trochę na ten temat i opinie są różne .

ale wybór do ciebie należy.

PZDR.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam ja wymieniłem całe wahacze na ATE jest git.Odnośnie Meyle jakoś nie moglem się zdecydować też sie zastanawiałem ale poczytałem trochę na ten temat i opinie są różne .

A mógł byś przytoczyć jakieś z nich albo wymienić pare na 'NIE' bo jestem na etapie zakupu i już miałem klikać 'kup teraz' na allegro. ;)

Pozdro.

Opublikowano

A mógł byś przytoczyć jakieś z nich albo wymienić pare na 'NIE' bo jestem na etapie zakupu i już miałem klikać 'kup teraz' na allegro. ;)

Pozdro.

witam rozumiem że chcesz wymienić końcówki :

Skoro na pierwszy montaż idą wahacze bez mozliwości wymiany żadnych końcówek ,to chyba coś musi w tym być wiec Meyle to nie jest najlepszy wybór a ulepszenia po fabryce to były dobre w (golfie1 )

wiec proponuje coś z czesci ATE FEBI TRW czy z innych znanych marek

pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Rozumiem, że chciałeś pomóc ale głupoty pleciesz. Zobacz na http://allegro.pl/item450494238_tuleja_wahacza_bmw_3_e_46_zestaw_kpl_meyle.html aukcji na dole masz schemat ETK. :duh: Końcówki są jak najbardziej wymienne. No i nadal nie wiem co masz do firmy MEYLE bo nie widze tu konkretów, a firmą renomowaną jest jak najbardziej.

A już tak całkiem po za konkursem to chyba FEBI robi kompletne zamienniki wachacza z wymiennymi sworzniami. Nie 'poprawiaja' po fabryce? :norty:

Opublikowano

A już tak całkiem po za konkursem to chyba FEBI robi kompletne zamienniki wachacza z wymiennymi sworzniami. Nie 'poprawiaja' po fabryce? :norty:

z tego co wiem akurat Febi nie robi sworzni do wahaczy od e46.

Co do Meyle - to dobra firma, ich części są trwałe i nie najdroższe.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

z tego co wiem akurat Febi nie robi sworzni do wahaczy od e46.

.

Dlatego napisałem 'chyba' bo nie jestem pewien. Które firme możesz polecić?

Opublikowano

Witam,

jestem właśnie po wymianie elementów gumowych w zawieszeniu na powerflex i powiem że to nie to samo auto. Prowadzi się jak po szynach, :twisted: Minusem jest to iż jakby trochę bardziej słychać duże dziury w jezdni ale może jestem przewrażliwiony. Wcześniej miałem Meyla ( przednie synebloki wahacza ) i wytrzymały około 65 tys. Wytrzymałyby więcej ale wpadłem w niezłą dziurę i niestety załatwiłem sobie amorek oraz synenblok. Ah te nasze proste drogi :(