Skocz do zawartości

Wymiana spryskiwacza reflektora. Zakończono (zdjęcią).

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!

Muszę wymienić spryskiwacz prawego reflektora.

Dokładnie dyszę i ten cylindryczny wysięgnik pod lampą.

Po wypadku przecieka mi i nie mogę normalnie wlać płynu bo znika on w astronomicznych ilościach.

Ktoś to wymieniał? Dużo z tym roboty?

Nie wiem czy zabrać się za to samemu czy pojechać jednak do kogoś.

Edytowane przez Comret
Opublikowano

Przylaczam sie do pytania moze ktos to juz robil???

Mam ten sam problem tylko z lewej strony przecieka mi wlasnie ta dysza a co za tym idzie plyn znika :cry: Uszczelki tam raczej zadnej nie ma wiec trzeba bedzie kupowac nowa ja kupuje w serwisie w Niemczech cos kolo 35euro.Podczas ogledzin zdjemowalem nadkole zeby sparwdzic czy przypadkiem na laczeniu nie cieknie,...laczenie ok.... jednak to dysza mokra i zniej kapie, niby dojscie jest tylko trzeba sie nagimnastykowac,podejrzewam ze latwiej bedzie odkrecic lampe i wtedy bedzie wszystko jak na dloni.

Mysle ze sama dysza trzyma sia albo na 2 zatrzaskach albo 2 srubkach.Czy kotos to moze potwierdzic????

Opublikowano

Ten rysunek już widziałem. Niestety nie wiele daje, wiem co mam wymienić i jak wygląda. Wymieniam części 8, 6 i może 2.

Po otworzeniu maski przy nerkach jest zatrzask od paska między reflektorem a zderzakiem.

Myślę, że z drugiej strony trzeba by wyjąć kierunek i możnaby go odpiąć całkowicie.

Dalej chyba trzeba wyjąć lampę, a tego nie bardzo wiem. 2 śruby na pasie górnym i jedna z tyłu, ale to chyba nie wszystko gdzieś czytałem, że jest jeszcze jedna (nie wiem gdzie).

Myślę, że po wyjęciu reflektora powinienem się do tego dostać bez problemu, tyle że nie wiem do końca jak. Może ktoś podesłaby opis bo jakoś na forum nie trafiłem.

Opublikowano

I co, nikt nie ma pojęcia czym to się je?

Może ktoś zdejmował lampę i wie do czego to jest przytwierdzone?

Zastanawiam się, czy ten teleskop przytwierdzony jest od spodu lampy czy ma jakieś oddzielne mocowanie.

Sama część ma jakby zatrzaski i pewnie wchodzi w jakąś prowadnicę.

Mam jeszcze taki pomysł aby wymontować zbiorniczek spryskiwacza i dostać się do tej pompki do strony silnika. Może obejdzie się bez wyjmowania lampy.

Opublikowano
Wyjmij listewkę pod reflektorem, a ten spryskiwacz po prostu mocniej pociągnij i wyjdzie, żadne śruby go nie trzymają więc bez obaw, że połamiesz. Podczas wyciągania go uważaj bo na pewno Cie ochlapie ;) Tylko nie pamiętam czy ja wyciągałem samą końcówkę czy cały spryskiwacz ale podejrzewam, że jednak to pierwsze, ale może to Ci pomoże.
Opublikowano
reflektor musisz odkręcić, jednak najpierw musisz wyjąc dysze spryska z zaslepka na rys. nr 8 ,10 tylko cieżko wychodzi , a jak lampe wyjmiesz (wychodzi razem z listwa podlampową) to sprysk masz jak na dłoni , odpinasz węzyk i odkrecasz 2 sruby podstawy mocującej sprysk i robisz z nim co chcesz
Opublikowano (edytowane)

Już jestem po :D.

Jeśli chodzi o dyszę to faktycznie wyciąga je się z przodu.

Co do reszty to trzeba wyjąć reflektor, nie widzę innej możliwości.

Choć gdybym miał kanał to zdjąłbym przednią część nadkola i bez problemu dostałbym się do tego od spodu bez demolowania połowy samochodu.

Nigdy nic sam przy samochodzie nie robiłem, więc zajęło mi to trochę czasu.

Dysponuję zdjęciami, może kilka wkleję :D.

ps. zrobiło sie trochę ciemno i krzywo troszkę złożyłem, listwa pod reflektorem trochę odstaje albo refletor za bardzo wepchnąłem, poprawie to w dzień jak będę miał chwilę czasu.

Dla wprawnej osoby to robota na ok 15 min. ja męczyłem się 2 godziny.

Edytowane przez Comret
Opublikowano

http://images31.fotosik.pl/377/96d160b4ee86d921m.jpg

Wspomniane części. Została mi dysza i łącznik, niepotrzebnie kupiłem.

http://images29.fotosik.pl/282/9fcaf477316dff12m.jpg

Widok ogólny.

http://images40.fotosik.pl/18/9e2c061ae91d7070m.jpg

Winowajca poz. Nr 1.

http://images33.fotosik.pl/382/0df1756dc32e2f8am.jpg

Winowajca poz Nr 2. Faktycznie od spodu trudno byłoby odpiąć widoczne zaczepy.

http://images24.fotosik.pl/283/13b6d12c3a7ef968m.jpg

Winowajca poz. Nr 3.

Opublikowano
Fajnie ze dolaczyles zdjecia widac gdzie te cholerstwo siedzi i jak jest umocowane,ja jeszcze nie kupilem tej dyszy teleskopowej a propo ile cie ona kosztowala??
Opublikowano

Kupiłem w ASO bez rabatu.

Komplet na zdjęciu 274,54 pln.

Sama dysza to 96,33 pln :duh:, teleskop 172,30 pln :evil: warto poszukać używanej, jakby co to mam prawą na zbyciu i łącznik.

Opublikowano
No to ladnie skroili jedno co mnie dziwi to to ze wiekszosc czesci jest tanszych w serwisach BMW Niemczech troche podzwonilem , cena teleskopu u nas 172,30 a tam po przeliczeniu to niecale 130zl niby niewiele mniej ale jak ktos czesto jedzi to przy okazji lepiej kupic na zachodzie i ja tak zrobie.Pozrawiam i dzieki za odpowiedz.
  • 3 lata później...
Opublikowano
Czyli raczej jesli pod zbiornikiem sucho to winowajca ukrywa sie za lampa :mad2: Czy jest roznica prawa czy lewa strona i czy bez sciagania lampy mozna jakos zlokalizowac ktora to strona wyciek nie taki duzy ,bo sucha po 3 dniach dopiero. :duh:

Moje byle e36325 , e46328 ,e46 318CI obecnie 330CI F/L

http://ilespala.pl/obrazek/2041/3/1

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyli raczej jesli pod zbiornikiem sucho to winowajca ukrywa sie za lampa :mad2: Czy jest roznica prawa czy lewa strona i czy bez sciagania lampy mozna jakos zlokalizowac ktora to strona wyciek nie taki duzy ,bo sucha po 3 dniach dopiero. :duh:

Prawa i lewa strona sie rózni , wiec musisz kupić odpowiednią

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• 2 lata później...
Opublikowano

robisz tak.. coś nie ostrego..a jeśli już to śrubokręt bardzo płaski...jak najmniejszy...na śrubokręt szmatka(cieniutka) i podwadzasz albo od góry.... albo z boku

BYLE NIE OD DOŁU

Opublikowano
Witam,

panowie jak zdjąć z dyszy tą końcówkę co się wysuwa przed reflektor?

Wyciągnij i zblokuj teleskop złap za dyszę przechyl delikatnie w prawą lub lewą stronę (według uznania) i energicznie pociągnij. Wiele razy tak robiłem zawsze zdawało egzamin nigdy nic nie uszkodziłem. Nie trzeba nic podważać ani używać śrubokrętów.

E39 523iA, e46 coupe 330Ci 2004 r.
  • 4 lata później...
Opublikowano
Jeżeli tylko dysza, czy zaślepka, to wystarczy ją delikatnie podważyć plastikowymi łychami, powoli wysunąć i zablokować, np zwiniętą szmatką. Trzeba uważać na zaślepki, bo lubią pęknąć. Jeżeli jest zimno, to lepiej je trochę podgrzać suszarką przed wyciąganiem. Jeżeli cały sprysk, to trzeba wymontować listwę pod lampą, a potem całą lampę. Wtedy jest wygodne dojście.