Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Będę wymieniał płyn hamulcowy w moim bmw 328i touring '99, może mi ktoś podpowiedzieć ile tego płynu wchodzi do układu hamulcowego ? nigdzie na forum nie znalazłem takiej informacji. No i jaki najlepiej kupić do tego auta? Dopisze jeszcze, że nie wiem kiedy i jaki był zalewany wcześniej.

pzdr.

Opublikowano

Wymieniałem ostatnio w e46 i wraz z odpowietrzeniem wysprzęglika mechanik zużył 3 butelki po 485ml każda (płyn Jurid DOT4).

Nie znaczy to, że tyle wchodzi do układu, część się wylała przy "przelewaniu" starego płynu.

Szukaj firmowego DOT4, jeżeli nie jest zalecany inny (a pewnie nie jest).

Jeździsz napraedę dynamicznie - bierz Motula DOT5.1 bądź Ferodo DOT5.1

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
Płyny hamulcowe masz ogólnie trzy DOT kolejno 3, 4, 5 różnią się przedewszystkim lepkością w danej temperaturze, ale także i kolorem ;) tak je rozpoznasz. Jaki zalać? To zależy czy pozwalasz się na codzień zagrzać hamulcom, czy tylko 2 km do pracy i z powrotem dziennie, lubisz ostrą jazdę i czerwone hamulce, a może często podmokłe tereny, śniegi itp? Częstość wymiany między 20-40 tyśkm z tym że DOT 5 jest najbardziej podatny na działanie wody (główny wróg płynów hamulcowych), a DOT 3 najmniej. Pośrednim wyborem jest DOT 4, pamiętaj o zachowaniu CZYSTOŚCI przy wymianie i nie odsysaj tylko spuść ;)
Opublikowano
A i nie mieszaj różnych płynów ze sobą ;) NIe wiem ile wejdzie tego płynu ale raczej napewno nie mniej jak litr, proponowałbym zakup 1,5 litra. Jak pamiętam to do e30 wchodzi równy litr :D Za 0,5 litra zapłacisz od 25 do 50 zł to i tak 2-3 krotnie taniej niż byś wymieniał u mechanika
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do e36 wchodzi 1,1l. Orginalny plyn to ATE szukaj w Intercarsie. Mnie kosztowal okolo 30-40zl. Wymiana drugie tyle. Przy wymianie zostalo jeszcze troche w bance, wedlug mechanika recznie nie wywalisz calosci.
Opublikowano

Ja patrzyłem na płyny hamulcowe to tak mniej więcej 20zł za 0,5l więc wole oryginała 1litr za 43:)

Przepłaciłem?30zł za wymianę to najniższa cena jaka znalazłem. Jeden chciał 80zł, drugi 40zł a trzeci 30zł. Warto szukać:)

Opublikowano

arturb - zaznacz, że chcesz, aby odpowietrzyli też wysprzęglik.

U mnie sporo żółtego płynu z niego zleciało...

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti