Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W przyszlym roku kupuje uzywany samochod i bede najprawdopodobniej wybieral miedzy powyzszymi. Priorytetem dla mnie sa wlasnosci jezdne i wydaje mi sie, ze pod tym wzgledem Mazda bylaby lepsza - jest lzejsza i ma niemal idealny rozklad masy (50:50); to, co z kolei mnie ciagnie do beemki to mocny i relatywnie niewysilony silnik; design tez do mnie przemawia - mam na mysli elegancki wyglad.

Czy ktos z Was stal przed podobnym wyborem? Czy w ogole porownanie tych 2 aut ma sens?

Opublikowano
W maździe jest ciaśniej, kłopotliwy może być też po pewnym przebiegu silnik Wankla - ciężko jest uszczelnić krawędź "tłoka". Nie za różowo jest chyba też jeśli chodzi o serwis tych motorów. Brałbym Beemkę - jest szybsza i mniej pali. A dźwięk... Mniam :D (tu akurat Mazda dostaje mocne baty :D).
Opublikowano

Jezeli nie odstrasza Cie wysokie spalanie (zarowno benzyny jak i oleju) przez silnik Wankla i charakterystyka jego pracy (jezeli jezdziles juz czyms takim, to wiesz, o czym mowie), to moze RX7 nie jest az takim glupim wyborem. Ale - mozna -uogolniajac - z duza doza prawdopodobienstwa stwierdzic,, ze trwalosc silnika Wankla jest bardzo ograniczona w porownaniu z R6 BMW.

Ewentualne naprawy beda w wypadku RX7 o wiele wiecej kosztowac - a moze byc ich rowniez wiecej niz w BMW. Poza tym, jezeli zamierzasz jezdzic tym samochodem tez w PL to przygotuj sie na to, ze jest bardzo malo mechanikow majacych pojecie o takim wynalazku. W Londynie pewnie troche ich jest, ale bedziesz bulil za naprawy jak za zboze.

Generalnie FD3S to fajny samochodzik, ale raczej na weekendy na wypad na tor, a nie do codziennej jazdy. 330Ci (pewnie chodzi Ci o E46) to tez dobrze wywazony samochod o niezlych wlasciwosciach jezdnych.

pozdrowienia

Krzysztof

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Rx7 z silnikiem Wankla to przede wszystkim duże spalanie zarówno benzyny jak i oleju, duża moc z małej pojemności no i krótka żywotność samego motru. Na pewno auto bardzo rzadkie na polskich drogach. No ale co z serwisowaniem, częściami??

Co do e46 330ci to napiszę tylko tyle, że to będzie moje następne bmw :D

Opublikowano

Sam miałem dylemat bo mogłem kupić albo E46 albo Mazde, wybrałem E46 i nie żałuję. Auto praktycznie idealne, baardzo bogate wyposażenie jak na tę klasę auta (oczywiście jeżeli 1 właściciel zamówił,a mój nie oszczędzał). Mi trafiło się auto praktycznie takie jakie chciałem, lopatki przy kierownicy, mocny silnik wzmocniony do 252KM, spalanie w mieście przyzwoite, auto super się prezentuje i ogólnie daje radę.

Wybierz to co lepiej Ci leży, przejedź się tymi autami. Do mnie BMW zawsze mocno przemawiało wyglądem, skrzynia, prowadzeniem !!, no i silnikami odpowiednia moc do pojemności, bez zbytniego przeciążania. Ode mnie mogę śmiało Ci polecić E46 330Ci, super auto, pozdrawiam !

BMW i wszystko jasne...
Opublikowano

Te samochody sa troche nieporownywalne.

Jezeli ma byc duzo radochy z jazdy i przy tym rozsadne koszty utrzymania, to BMW bedzie lepsze.

Ale... jezdzilem RX7 i RX8 i powiem tak - dzwiek i kultura pracy silnika Wankla jest niepowtarzalna.

Po prostu E46 kupuje sie glowa i sercem, RX7 juz raczej tylko sercem ;).

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

Ale... jezdzilem RX7 i RX8 i powiem tak - dzwiek i kultura pracy silnika Wankla jest niepowtarzalna.

Hmm, czy sposob pracy sinika RX-7 czy RX-8 mozna nazwac kulturalnym? Zerowa elastycznosc (OK, w FD3S jest turbo, wiec tu akurat jest lepiej niz w RX-8), a dzwiek przypomina zatkany odkurzacz, a nie sportowy samochod. No ale jeden woli brunetki, drugi blondynki... :lol:

pozdrowienia

Krzysztof

Opublikowano

Hmm, czy sposob pracy sinika RX-7 czy RX-8 mozna nazwac kulturalnym? Zerowa elastycznosc (OK, w FD3S jest turbo, wiec tu akurat jest lepiej niz w RX-8), a dzwiek przypomina zatkany odkurzacz, a nie sportowy samochod. No ale jeden woli brunetki, drugi blondynki... :lol:

Kulturalnym jak najbardziej - w koncu wywazenie Wankla jest bliskie idealowi. Elastycznosc to zupelnie inna historia. A dzwiek odkurzacza - to prawda, ale wlasnie za to fani kochaja Mazdy z tymi silnikami.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
. A dzwiek odkurzacza - to prawda, ale wlasnie za to fani kochaja Mazdy z tymi silnikami.

No wlasnie, jedni wola blondynki, jedni brunetki, inni szatynki itp. A podobno niektorzy lubia grube rude... :lol: :mrgreen:

pozdrowienia

Krzysztof

Opublikowano
A podobno niektorzy lubia grube rude... :lol: :mrgreen:

Rubensi :mrgreen:

hmm ja tam nigdy nie zwracałem uwagi na japonskie auta...jakoś mnie nie pociągają.... zawsze na topie było BMW lub Audi :mrgreen:

co do serwisowania i części - to fakt, ceny bedą kosmiczne

co do spalania - to fakt, bedzie duuuże

co do mechaników - to fakt, ciezko bedzie znalezc co Ci sie wezma za ten silnik

w BMW takich kłopotów nie bedziesz miał, a auto nie ustepuje ani na krok maździe :nienie: na moj gust prowadzi :twisted2:

wiec nad czym sie tutaj dalej zastanawiac? KUPUJ BMW!!! :mrgreen:

pzdr!

Opublikowano

Dzieki wszystkim za opinie.

Na poczatku bylem zdecydowany w ~80% na mazde, ale bede jeszcze musial dobrze popatrzec na dane awaryjnosci rx-a na necie. Ten rotacyjny silnik w mazdzie bez watpienia za kolnierz tez nie wylewa, ale to jeszcze moglbym przebolec.

Co do brzmienia silnika, to posluchalem go sobie na youtubie, "suszareczka" mazdy jest... ciekawa :P , ale niedzwiedzi ryk 330ki to bez watpienia konkret :cool2:

Opublikowano

Na poczatku bylem zdecydowany w ~80% na mazde, ale bede jeszcze musial dobrze popatrzec na dane awaryjnosci rx-a na necie. Ten rotacyjny silnik w mazdzie bez watpienia za kolnierz tez nie wylewa, ale to jeszcze moglbym przebolec.

Co do brzmienia silnika, to posluchalem go sobie na youtubie, "suszareczka" mazdy jest... ciekawa :P , ale niedzwiedzi ryk 330ki to bez watpienia konkret :cool2:

na nas zawsze można liczyć :cool2: zawsze doradzamy BMW :twisted2:

Opublikowano

Net nie oddaje pięknego dźwięku R6, jak się jeździ i podciągasz 3 litry powyżej 3 tyś obr...miód :) Do tego "klapka" w wydechu która robi prawdziwy szał i wydobywa super dźwięk.

BMW i wszystko jasne...