Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam troche lamerskie :wink: pytanie. otoz szukam lamp przednich do 325tds kombi, poniewaz te ktore sa maja powypalane odblysniki i popekane szkla. czy beda pasowaly jakiekolwiek lampy wyjete z e36, czy musze szukac konkretnego typu. przyznam, ze gubie w ilosci rodzajow lamp ktore sa na allegro: z szoczewkami, bez soczewek, na zarowki h1, h7 itd...

chcialbym przed zima sprawe zalatwic.

aha i jeszcze jedno: jak rozpoznac lampy z anglika? czy maja jakies szzegolne oznaczenia?

Opublikowano
Śmiało możesz kupić lampy od jakiegokolwiek e36. Nie jest prawdą, że od coupe nie pasują. Pasują na 100 %. W coupe są tylko inne kierunkowskazy, ale one są przecież zupełnie oddzielnie. Jeżeli chodzi o lampy od anglików, to jest tak: lampki z soczewkami na żarówki H1 są uniwersalne i możesz je "przerobić" na europejskie w bardzo prosty sposób - są do tego przystosowane przez producenta (chyba nawet wersje europejskie i angielskie mają ten sam numer katalogowy). Lampek bez soczewek (na żarówki H7) nie przerobisz na europejskie. Spróbuję Ci zaraz podesłać rysunek, na którym zobaczysz co trzeba zrobić żeby przerobić lampki.

było:

e30 2,0i touring /e30 1,8i coupe /e30 2,5i sedan / e36 323i coupe / e39 523i sedan / e39 525i

Opublikowano
Nie mogę znaleźć tego rysunku. W anglikach lampki świecą tak: \__ \__ a w europejskich tak: __/ __/. Jeżeli masz soczewkowe od "anglika" to wystarczy zdjęć osłonkę z tyłu reflektora, zobaczysz tam 3 śruby (krzyżaki). Musisz je odkręcić (poluzować) i przekręcić ring, który one właśnie trzymają. Przekręcasz go o tyle o ile się da - nie ma możliwości pomyłki bo są ograniczniki. Dokręcasz śruby i masz lampki "europejskie".

było:

e30 2,0i touring /e30 1,8i coupe /e30 2,5i sedan / e36 323i coupe / e39 523i sedan / e39 525i

Opublikowano

Z tymi lampami to faktycznie jest zamieszanie no bo tak:

- są soczewkowe i nie soczewkowe

- były produkcji BOSCH, ZKW, HELLA i TRW

- w soczewkowych są żarówki H1+H1

- W nie soczewkowych są żarówki H7+H7

- do sedana, coupe i cabrio pasują te same lampy

- w autach j.w. były montowane i takie i takie w zależności od wersji i rocznika

- do compact-a są inne bo w nich są żarówki HB

- szkła do BOSCH-a nie pasują do ZKW i odwrotnie

- trzymać się z daleka od chińskich podróbek lamp np. typu DEPO

a co do anglików to tak na logikę: lampy ciut więcej oświetlają pobocze więc masz odwrotnie niż w autkach z kontynentu (asymetryczne).

jak coś pominąłem to sorry - może ktoś uzupełni.

Opublikowano
Nie ma znaczenia czy są dwa czy trzy mocowania. Co do anglików, to jeżeli nie są przerobione, to na naszych drogach bardziej oświetlają lewy pas a nie pobocze, czyli walisz ludziom jadącym z przeciwka po oczach. Po opisanej przeze mnie przeróbce lampy świecą prawidłowo, czyli __/ __/ (oświetlają bardziej pobocze). Na tym drugim zdjęciu widać, że lampa ma m.in. wyłamane zaczepy do mocowania kierunkowskazu, także przyglądaj sie dokładnie zdjęciom, żebyś nie kupił jakiegoś badziewia. Pzdr

było:

Opublikowano

Ja wlasnie przekrecilem lampy ale dalej wydaje mi sie ze swieca jakos bardziej na lewa strone.

Mam prosbe, przy przekrecaniu tej soczewki sa dwa opisy na obudowie:

R/D i L/G i wyciecie wskazujace na jakiej jest pozycji,

Czy ktos kto ma europejskie ustawienie moglby zobaczyc u siebie na jakiej ma pozycji lewa i prawa lampe?

Bo ja juz sie pogubilem z tym i nie wiem czy obie maja byc na tej samej pozycji?

Dzieki

Pozdro

Opublikowano
Spróbuj podjechać na ustawianie lamp - i tak warto to zrobić. Ja mam angliki i wszystko jest ok. Pzdr

było:

Opublikowano

Podjade na pewno kolego, tylko najpierw chce ustawic sobie soczewki dobrze a potem pojade na regulacje.

Nord, jakbys mogl rzucic okiem u siebie na jakiej masz pozycji bede wdzieczny.

Opublikowano
Próbowałem, ale nic nie zobaczę bez zdejmowania lamp. Ale jeżeli światło pada w taki sposób __/ __/, to znaczy że masz przestawione lampki i wystarczy je wyregulować. Najlepiej to widać jak staniesz autkiem przed ścianą i włączysz światła - dokładnie zobaczysz zarys jak pada światło. Pzdr

było:

Opublikowano

To moze inaczej: zarowki masz wlozone i sa idealnie w pionie czy przekrzywione? Bo ja niestety nie widze tego swiecenia // :(

Moze ktos jednak wie w jakiej pozycji maja byc? R/D czy L/G

(tez zastosowali skroty, ktore nic nikomu nie mowia :duh: )

pozdr

Opublikowano
Rok temu nabyłam Boscha soczewkowe na H1 (po przeglądzie-co mnie podkusiło :duh: :mad2: - już wiem - wygląd auta :P ), w tym roku przegląd w plecy- ma Pani angliki i 14 dni na zrobienie coś z tym :cry: . Nord pisze, że ma angliki- rozumiem, że 'przekręcone' i przegląd ok? Czy po zdjęciu tyłów te 3 krzyżaki są na tyle dostępne,że można je przekręcać czy trzeba wyciągać lampy? Pozdrawiam
Opublikowano
Tak, mam angliki i nie ma najmniejszego problemu z przeglądem. Zresztą akurat te soczewki chyba mają nawet ten sam numer katalogowy na rynek angielski. Nie mogę znaleźć tego rysunku, jest napewno gdzieś na forum. Raczej musisz wyjąć lampy ze względu na utrudniony dostęp do tych śrub. Śruby są tak zrobione, że nie wypadną jak je odkręcisz, także ciężko je zgubić. Po zdjęciu lampy, sama "przeróbka" zajmie Ci 3 minuty. Wiadomo że dobrze jest jeszcze podjechać na stację i je ustawić. 100 % sprawdzone i działa.

było:

Opublikowano

Dzięki za pomoc i info

Pozdrawiam :8)

p.s.Pamietasz może kto dołączył ten rysunek i mniej więcej kiedy? Może w ten sposób uda się mi go zlokalizować na forum.

Opublikowano
Właśnie nie pamiętam, napewno znalazłem go gdzieś na forum... Ale myślę, że nie będziesz mieć problemu z przestawieniem lampek na wersję "euro", bo to żadna filozofia - odkręcasz śrubki, przesuwasz ring w jedynym możliwym kierunku (są ograniczniki), przykręcasz śrubki i po sprawie. Lampki zaczną świecić tak: __/ __/ Powodzenia i daj znać czy się udało.

było:

Opublikowano

- trzymać się z daleka od chińskich podróbek lamp np. typu DEPO

Ja ciągle nie potrafie zrozumiec waszego uprzedzenia do Depo. Ale to chyba wynika z niewiedzy ponieważ Depo to NIE JEST chinska podróbka (typu Sonar, Chrome, Dectane i tym podobne Madeintajawany) tylko niemieckiej produkcji zamiennik. Ale zamiennik to nie nie oznacza zaraz gorsza wersja oryginału jak to sie wiekszosci wydaje bo Depo to obok Helli najwiekszy producent oswietlenia samochodowego. I malo kto sobie zdaje sprawe z tego ze Depo produkuje lempy na pierwszy montaż pod znakami innych producentów chociazby dla FK Automotive

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

witam ponownie

lampy juz mam, jak napisali poprzednicy przestawienie z angielskich na nasze jest bardzo latwa.

kolejne moje pytanie. czy przy demontazu starych lamp i montazu nowych moge miec jakies nieoczekiwane problemy? czy tez odbywa sie to na zasadzie odkrec srubki i przykrec na nowo ;)

aha, cena zarowek h1 powala w porownaniu do h7 :shock:

Opublikowano
Żadnych problemów. Po jakieś 15 minut na jedną lampę i po sprawie. Kwestia odkręcenia śrub, przełożenia lamp i przykręcenia śrub :)

było:

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

jeszcze jedna informacja na temat przestawiania lam soczewkowych z wersji angielskiej na 'nasza'

przeslony w lampach przestawiamy tak, aby patrzac przez lampe od tylu byla ona ustawiona w nastepujacy sposob: ---\

• 2 lata później...