Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nikt nie jeździ / jeździł na K&N w dieslu ?

filtry sportowe, bez znaczenia czy stożki czy wkłady, do poprawnej filtracji wymagają nasączenia specjalnym olejkiem który "przyciąga" drobiny brudu, kurzu itp.

problem z nimi jest taki że ten sam olejek wędruje z filtra na gorący drut w przepływomierzu powodując jego uszkodzenie, a wydaje mi się że w 3.0 D jest właśnie taki typ przepływki

O widzisz, wreszcie się doczekałem rzeczowej odpowiedzi. Choć trochę mnie to dziwi, K&N to górna pólka jeśli chodzi o sportowe filtry, miałem taki w VW i nie zauważyłem żeby olej z filtra przedostawał się gdzieś do dolotu. Znasz to z autopsji czy gdzieś trafiłeś taki opis ?

ogólnie to czytałem na forum o przypadkach podających przepływek, sam miałem stożek w corsie z przepływką "klapkową" więc nic złego się nie działo

stożek zamontowałem tylko dlatego że po swapie obudowa filtra nie mieściła się pod maską i nie sądzę żeby przy seryjnym silniku filtr stożkowy dawał jakieś zauważalne korzyści

dobre jest natomiast to że w każdym momencie można taki filtr umyć w benzynie ekstrakcyjnej, nasączyć olejkiem i jest jak nowy

uważać trzeba tylko na ilość olejku bo bawełna z filtra chłonie określoną ilość i jak się przesadzi to nadmiar oleju napewno pójdzie w dolot (to akurat przerabiałem na własnym przypadku)

http://img23.imageshack.us/img23/2096/7copytif.jpg
  • Odpowiedzi 122
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
3.0TDI to konstrukcja 2004 rok z tego co pamietam,

a 3.0d to rok 1998. Czym wtedy napędzane było Audi :):) 2.5 "wycierające się wałki" TDI hyhy

Ale za to audi rs6 z lat produkcji tych co BMw E-39 M5 robi je bezproblemowo :( jest mocniejsze i szybsze :cry2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
3.0TDI to konstrukcja 2004 rok z tego co pamietam,

a 3.0d to rok 1998. Czym wtedy napędzane było Audi :):) 2.5 "wycierające się wałki" TDI hyhy

Ale za to audi rs6 z lat produkcji tych co BMw E-39 M5 robi je bezproblemowo :( jest mocniejsze i szybsze :cry2:

Tak? Czyli M5 2001 < RS6 2001? :duh:

A co z E60 M5 i nowym RS6? I jak to sie ma do RS4?

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

Wiem, że nie mam czym się pochwalić pod maska ale mnie dziś cyknął TAKIM Suzuki Swift`em Sport...

Przy 100 km/h wyprzedził mnie no to ja za nim, dogoniłem go dość szybko, ale zaczął wyprzedzać na zakrętach i trochę odpadłem, na prostej go doszedłem ale utknąłem za "maruderem", później już go nie widziałem... :mad2:

Opublikowano
Te suzuki są całkiem szybkie i żwawe, autko lekkie i nowa konstrukcja silnika, więc miał prawo :( a apropos audi i BMW, widziałęm filmik na youtubie porównujący możliwości M3 w budzie E-46 i rs4 w najnowszej budzie i wiadomo audi z racji nowszej konstrukcji i nowszego silnika było szybsze, ale nie o to chodzi :) na samym końcu panowie postanowili przetestować obydwa autka w sytuacjach bardziej ekstremanlnych tj. między innymi bardzo długi łuk. Jak przyjemnie było patrzeć jak M3 idealnie wchodz bokiem prędkościa około 140km/h w łuk o długośc około 500 metrów a audi stawia się bokiem albo dookoła. Zaznczam łuk był długi i pod dośc ostrym kątem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

hehe :)

To sie nazywa jakosc... :)

Czy ktos z posiadaczy M5 E60 probowal sil z RS6 lub RS4? Jak to w praktyce wyglada?

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ciekawe co by VW zrobil z tym silnikiem bez biturbo... ;)

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
No ok sory Panowie, wcześniej napisałem, że silnik, który posiada kolega nalezy do starszej generacji a w audi o którym mowa do nowszej i tyle... albo zmienic autko na nowsze ale zchipowac go i będzie lepiej nic tutaj nowego nie wymyslimy. Z wirusowaniem tez nie można przesadzać bo zalezy to w dużej mierze od stanu silnika. A swoja drogą szkoda , że BMW tak późno zaczęło montować turbosprężarki do swoich benzynowych silników
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

:nienie: Niektorzy sprezarek nie lubia. ;)

Nie chce turbo w beemce. Turbo sux. :8)

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

Dokładnie.Dobre wolnossące benzyniaki :cool2: !

Wkurza mnie też downsizing... 200 koni z 1,4 (i to najlepiej w jakimś kompakcie)-to jest chore.

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dokładnie.Dobre wolnossące benzyniaki :cool2: !

Wkurza mnie też downsizing... 200 koni z 1,4 (i to najlepiej w jakimś kompakcie)-to jest chore.

po 10.000km silnik do wymiany... :cool2:

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
zgadza sie Panowie, ale nie mogłem sie nadziwić jak maździna rx8 1,3 turbo robi prawie wiekszosc autek spod skrzyzowania :D zdaje sobie sprawe ze silniczek dlugo nie wytrzyma ale fakt faktem szybka jest i tyle i kazde auto z turbo, zreszta wiele zalezy od tego jak sie uzytkuje turbo. Przecież niejeden z Was posiada w swoim dieselku turbo i co jesli kupił dobrze traktowane bedzie służło długo
Opublikowano
kup sobie Audi A8 3.0 TDI i wtedy sie wez za bary ;) :mrgreen:

Gdyby mi się podobało audi to bym kupił audi. Ścigał się z nikim nie będę dawno z tego wyrosłem, nie przejeżdżam na czerwonym, nie wymuszam pierwszeństwa, nie wyprzedam z prawej ..ogólnie ramol jestem ok?

Cieszę się że napisałeś "kup sobie" a nie "kup se" - za to :modlitwa:

Opublikowano
Limited w zartach to napisałem :) ja tez moja E39 jezdze spokojnie. Juz wyrosłem ze startu an swiatłach. Ale powiem Ci ze kiedys wziąłem sie za bary - jak to ładnie powiedziałeś z E60 530d i też mnie odeszła jak by miała z 500 KM. Ale kolego to już są inne nowsze silniki pewnie inne przeło0żenia w skrzyni itp... a nasze E39 juz staja sie pomału babciami taka prawda :)
Opublikowano
Limited w zartach to napisałem :)

No ok.

Ale kolego to już są inne nowsze silniki pewnie inne przeło0żenia w skrzyni itp... a nasze E39 juz staja sie pomału babciami taka prawda :)

Bardziej w sumie wkurzyłem się na siebie że dałem się sprowokować. Wiadomo że są auta szybsze i zrywniejsze, ale nasze puki co do lamusa się nie nadają, tym bardziej że niewielkim kosztem można z nich co nieco jeszcze wydobyć i ew. utrzeć nosa kolejnemu gamoniowi, który musi co krok udowadniać innym i sobie że jest najlepszy, najpiękniejszy etc.

Tylko czy wtedy nie zejdę do jego poziomu ? :/

Olewam to, w końcu auto mam po to aby przemieszczać się wygodnie z punktu A do punktu B.

Opublikowano

haha Limited doskonale rozumiem twoja irytacje :) bo sam nie raz czulem niesmak jak dalem sie sprowokować :) ale teraz zjezdzam nawet jak mi mruga Thalia 1.4 mam to w nosie ;)

ps. Jeżdzac E39 nie trzeba sie dowartosciowywac ;)

Pozdrawiam :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czy oby na pewno wasze zdanie nie jest czyms zdeterminowane :?: :8)

ps. nie mam zamiaru nikogo wkurzyc, ale w ludzkiej naturze lezy bycie szybszym...

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
owszem część w tym racji jest, ale spłyciłeś nieco istotę ludzkiej natury :) powiedział bym rywalizować i siegać wciąż wyżej, gdyby każdy z nas chciałby być szbyszy większość przesiadłaby się na motor :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
owszem część w tym racji jest, ale spłyciłeś nieco istotę ludzkiej natury :) powiedział bym rywalizować i siegać wciąż wyżej, gdyby każdy z nas chciałby być szbyszy większość przesiadłaby się na motor :D

Zgadza sie :wink: :!: Poniewaz czlowiek jeszcze lubuje sie w luxusie ;) [nie mylic z lexusem] :roll2:

Tak prawde mowiac jest to kwestia priorytetow, bo niektorzy z nas sa na przyklad ojcami czy matkami i w glebokim powazaniu maja poglebianie kompleksow posiadaczy audi... :mrgreen: Ale Ci rowniez powinni byc wyrozumiali dla tych z nas, ktorym to obojetne nie jest... :twisted: :norty:

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik