Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

motofakty:

Kradzieże samochodów są plagą nie tylko w Polsce. Dlatego też co jakiś czas przeprowadza się profesjonalne testy zabezpieczeń antywłamaniowych montowanych w najpopularniejszych na rynku samochodach. Ostatnio brytyjski magazyn motoryzacyjny "What Car?" sprawdzianowi takiemu poddał kilkadziesiąt modeli (w tabeli prezentujemy wybrane z nich).

120 sekund prawdy

Specjaliści od forsowania zamków mieli za zadanie dostać się do auta w jak najkrótszym czasie - nie uszkadzając zamka ani pojazdu. Najmniejszy opór stawiał daewoo kalos - już po trzech sekundach był otwarty, dziesięć aut natomiast nie udało się otworzyć w czasie poniżej dwóch minut.

Nie oznacza to oczywiście, że wszystkie te samochody są nie do otwarcia - po prostu potrzeba na to więcej czasu, którym na szczęście złodziej nie zawsze dysponuje.

W dużych miastach bardzo często dochodzi do kradzieży kosztownych przedmiotów i elementów wyposażenia z aut pozostawionych na parkingach. Zwykle wystarcza kilka sekund, aby rozbić szybę i dostać się do wnętrza samochodu.

Szyby niemal pancerne

Rozwiązaniem tego problemu może być stosowanie w pojazdach tzw. klejonych szyb, w których pomiędzy dwiema warstwami szkła znajduje się cienka powłoka wykonana z przezroczystego i elastycznego tworzywa. Tego rodzaju okno trudno rozbić - nawet po kilku uderzeniach młotkiem w szybie powstaje zaledwie niewielki otwór, przez który nie sposób cokolwiek wyjąć. W zdecydowanej większości aut, w tej technologii wykonuje się tylko szyby czołowe. Wszystkie okna tego rodzaju mają tylko samochody z najwyższej półki - np. lexus LS430. Brytyjscy specjaliści obliczyli tymczasem, że rozwiązanie takie wiąże się z kosztem (po przeliczeniu na złotówki) ok. 1.000 zł - nie wydaje się to specjalnie wygórowaną kwotą za spokój i poczucie bezpieczeństwa.

Model Czas otwarcia

audi A8 4.2 quattro

ford fiesta 1.4 ghia 5d -

lexus LS430 -

MG ZS 180 -

nissan micra 1.4 SVE auto 5d -

range rover 4.4 V8 vogue -

saab 9-3 aero -

volkswagen beetle 2.0 cabriolet -

audi A4 3.0 cabriolet 1 min 55 s

renault megane 2.0 16V sport 3d 1 min 54 s

lexus iS 300 1 min 51 s

opel vectra 2.2 1 min 51 s

opel corsa 1.2 3d 1 min 48 s

honda accord 2.4 executive auto 1 min 16 s

mercedes CLK270 CDI 1 min 15 s

ford mondeo ST 220 5d 1 min 11 s

volvo XC90 T6 1 min 10 s

mercedes E220 CDI elegance 1 min 5 s

renault espace 3.0 dCi privilege 1 min 5 s

toyota avensis 2.0 1 min 2 s

mazda 6 2.0 54 s

seat ibiza 1.9 TDI 54 s

subaru impreza WRX 51 s

ford focus st 170 estate 47 s

toyota corolla 1.6 46 s

BMW 320Ci coupe 22 s

peugeot 206 D Turbo 3d 14 s

hyundai getz 1.3 CDX 8 s

daewoo kalos 1.4 SX 3 s

(- nie udało się otworzyć w czasie poniżej 2 minut)

do Audi a8 chłopaki sie nie dostali w ogóle...

a prawdopodobnie e46 22 sekundy :(

najlepszy jest daewoo kalos :mrgreen:

Opublikowano
odnosnie kradziezy paralizatorem, na tnv turbo ostatnio byl reportaz i stwierdzili ze to fake, paralizator nie otwiera auta ;]

Bumier

http://img340.imageshack.us/img340/1074/bumier2.png

Opublikowano
Ale BMW pilotem od telewizora otworzyŁ. Ciekawe czy to byŁ cyfrowy polsat czy cyfra +

BMW otworzyl pilotem na podczerwien :-) a ja glupimyslalem ze to jest sterowane falami radiowymi :-D

Mariusz
Opublikowano
W sumie praktycznie każde idzie otworzyć :P Mi jak w 730i padł akumulator [jest pod tylnią kanapą] a otwieranie mam tylko z pilota to sobie poradziłem brzeszczotem :wink:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A alarm przy żadnym nie "zawył"... :roll:

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano
Filmy zostaŁy zmontowane.

też mi sie tak wydaje.

no bez jaj samochód koles otwiera spłuczką do klopa... :nienie: w "Psach 2" był motyw jak Franc otwiera audi 80 rozcietą piłką tenisową :norty: ale to był film i to w dodatku Pasikowskiego :) chociaz w sumie i pierwsza i druga czesc podoba mi sie :)