Skocz do zawartości

[E36]Problem z hamulcami, ukladem hamulcowym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
:mad2: Nie wiem czy taki post sie juz pojawil. Mam problem z ukladem hamulcowym. MIanowicie kiedy jerzdze dluzej niz 10 imut moje prawe przednie kolo zaczyna mocno dymic. Rozgrzewa sie bardzo mocno. Czy ktos wie co to moze byc???? :mad2: Czasem mam wrazenie ze hamulec w prawym przednim kole jes zablokowany poniewaz kiedy wrzucam na luz , nawet jadac z gory, samochod zatrzymuje sie kompletnie. :mad2: Edytowane przez praxxxaE36
Opublikowano (edytowane)

....albo blokuje sie tłok w cylindrze zacisku. Najpierw sprawdz czy prowadnice nie blokuja - sa to te dwie srubki na kluch imbusowy 6,5 mm ktorymi jest przymocowany zacisk. Ich powierzchnia musi być gładka a te gumowe osłonki i plastikowe korki ktore chronią je przed zanieczyszczeniami nie mogą byc uszkodzone! Jezeli wszystko ok zdejmij zacisk z tarczy i sprobuj wepchnąc tlok do srodka - powinien isc z duzym oporem (najlepiej uzyc do tego dwoch duzych srubokretów). Jezeli nie idzie musisz wyjac tłok z cylindra. Jeśli widzisz wżery na gładziach tzn ze masz zacisk do wymiany

http://bmwfans.info/original/E36/Lim/316i-M43/ECE/L/M/1994/03/mg-34/ill-34_0369/

1 - zacisk hamulcowy

6 - prowadnice zacisku

7,13 - osłonka gumowa i korek

12 - tłok i uszczelnienia

Edytowane przez czarny316
Opublikowano
zwroc uwage na stan oslonek gumowych prowadnic zacisku oraz samego tłoczka , proponuje przesmarowac prowadnice i tloczek - oczywiscie specjalnym smarem
Opublikowano
ja tak miałem jak mi tłoczek puszczał płyn,leciało na klocek i potem dymiło dosc mocno.wystarczyło zregenerowac(wymienic gumki) zacisk.
///M40pwr
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

U mnie tłoczek nie odbija no moze troche ale nie do konca wiem ze musze zastosowac reperaturke taka jak na aukcji:

http://moto.allegro.pl/item506352952_reperaturka_zacisku_fiat_ford_audi_vw_bmw_d4025.html

moje pytanie czy podczas wymiany musze wyjac caly zacisk i odkrecic wezyk z plynem???Czy jest jakis inny sposob aby pozniej nie odpowietrzac na nowo układu :?:

Jest taka rzecz dla której warto żyć!

Moja trójeczka.

Nowe,markowe części samochodowe:

Jesteśmy na allegro nick: "Wochu01"

TEL:502-959-955

Opublikowano
I jak nikt z was nie wymieniał tych uszczelek przy zacisku?? :worried:

Jest taka rzecz dla której warto żyć!

Moja trójeczka.

Nowe,markowe części samochodowe:

Jesteśmy na allegro nick: "Wochu01"

TEL:502-959-955

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

chłopaki ci napisali a ty dalej swoje

sprawdź tuleje zacisku czy są czyste i nie ma na nich wżerów

sprawdź tłoczek czy nie jest zabrudzony pod gumową osłonką i czy ta osłonka nie jest walnięta lub czy nie pojawia się płyn hamulcowy na zewnątrz. Jak dalej ci się nie uda zlokalizować przyczyny sprawdź gdzie jest najbliższy warsztat - zapłacisz 20-30 zł (za robociznę) i będziesz miał spokój :D

kultura jazdy na miare gwiazdy ;)