Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ok, ale uwierz na słowo, że są naiwni nabywcy bo wielu handlarzy zrobiło naprawdę wielką kasę na nowych modelach i dorabianiu książek od zera.
Opublikowano

Może i tak jest, że można wszystko co tyczy się danych o przebiegu pozmieniać w wielu modułach... Tyle, że byle kmiotek tego nie zrobi i obawiam się, że w Polsce tylko co niektóry ASO... Z drugiej strony pewno temat jest do załatwienia przez pracowników ASO, ale nie wszystkich i nie dla wszystkich, a aut oferowanych do sprzedaży duuużo... Jednocześnie miejsc, gdzie zapisywany jest przebieg/wskazanie drogomierza jest wiele: klucze, zegary, LCM, moduł immo, sterownik silnika i cholera wie gdzie jeszcze... Ciekawy jestem czy, a jeśli tak to jak w tych masowych przypadkach o których mówią posty powyżej spece radzą sobie z "manipulation point"...

pozdrawiam

thenygoos

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zapewniam, że czyszczą wszystko jak złoto. Nie ma możliwości sprawdzić przebieg inaczej niż opierając się na dokumentach. Zresztą szczególnie przy swieżych autach nie jest to trudne bo były na gwarancji więc serwisowane w ASO, miały badania techniczne itd. Wystarczy nie być naiwnym i nie żałować kilkuset złotych na pomoc fachową. Polacy mają taką manierę, że chcą być cwańsi od innego i uważają, że "wyszukali okazję". :mad2:
Opublikowano

W kwestii przebiegów, ale nieco innych, a mianowicie przebieg między wymianą klocków, cały czas na idrive pokazuje mi, że do wymiany przednich klocków zostało 30000km, tak było gdy kupiłem auto i tak jest dzisiaj. Moje podejrzenie jest takie, że przy poprzedniej wymianie ktoś nie wsadził nowych czujników zużycia klocków i skasował inspekcję i cały czas mam do przejechania na klockach 30000km. Ile Wam wyświetla się km do przejechania po założeniu nowych klocków i czy macie tak, że przez 2-3 tys. kilometrów na komputerze ten stan się nie zmienia?

P.S. Sprawdzałem optycznie i klocek nie wygląda na taki, żeby się dało na nim 30kkm przelatać, ile powinien mieć grubości klocek kwalifikujący się do wymiany?

Opublikowano
W kwestii przebiegów, ale nieco innych, a mianowicie przebieg między wymianą klocków, cały czas na idrive pokazuje mi, że do wymiany przednich klocków zostało 30000km, tak było gdy kupiłem auto i tak jest dzisiaj. Moje podejrzenie jest takie, że przy poprzedniej wymianie ktoś nie wsadził nowych czujników zużycia klocków i skasował inspekcję i cały czas mam do przejechania na klockach 30000km. Ile Wam wyświetla się km do przejechania po założeniu nowych klocków i czy macie tak, że przez 2-3 tys. kilometrów na komputerze ten stan się nie zmienia?

P.S. Sprawdzałem optycznie i klocek nie wygląda na taki, żeby się dało na nim 30kkm przelatać, ile powinien mieć grubości klocek kwalifikujący się do wymiany?

komputer liczy na podstawie prawdopodobieństwa do momentu kontaktu czujnika , ja przejeżdżam około 50tkm na klockach przednich.

Dziwne myślenie. Kręcony licznik będzie zawsze gdy ktoś nie ma dokumentów i innych dowodów na przebieg a każde auto w Niemczech ma nawet 12 letnie jakiekolwiek papiery z badań technicznych, przeglądów, książkę, rachunki napraw z przebiegiem wpisanym itd itd, o naklejkach, przywieszkach ze zmian oleju nie wspomnę. Dziwnym trafem wszystkie auta są czyste jak złoto, nie mają nic. Książka serwisowa jest najsłabszym ogniwem bo są zmiany właścicieli, nie każdy robi przeglądy w autoryzowanych serwisach itd. Pierwszy właściciel mógł robić 10 tys rocznie a drugi 50. Ten drugi nic nie wpisywał w książkę a nasz polski handlarzyk ją ładnie uzupełni i masz oryginalną książkę z nieoryginalnym przebiegiem. z autami, które kupiono za pół ceny bo miały 300 tys km a teraz mają 150, a oszustem nie jestem i nie interesują mnie takie metody. Wystarczy porównać ceny aut z Niemiec i Polski i widać że polskie ceny są 30-50% niższe niż ich a przebiegi takie same. :)

tak to sie niestety ma.

Opublikowano

u mnie idrive pokazuje jesli db pamietam 50kkm przod i 60kkm tyl :) ( klocki wymieniane w lutym przez poprzedniego wlasciciela-taka mam informacje z serwisu -sprawdzone po vin); po 8kkm optycznie wygladaja jak nowe :)

pozdrawiam Konrad