Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jestem posiadaczem 530d z 2004r. od niedawna przy najmniejszych wybojach i nierównościach moja deska rozdzielcza wydaje bardzo dziwne dzwięki jakby trzeszczenie. Nie jest to zbyt głośne, ale chyba każdy zrozumie że bardzo denerwujące. Proszę o porady. Pozdrawiam!

Opublikowano
Nie ma na to rady :mrgreen:. Świat, również BMW idzie do przodu i w ramach ograniczania kosztów pakuje do swoich aut coraz bardziej tandetne materiały... Do września 2007 jeździłem Hondą Civic Coupe '93 i jak wsiadłem do zakupionej przez mojego kolegę w salonie nowej Hondy '04 to mi ręce opadły jaka tandeta jest obecnie pakowana do aut... W moim Civic'u wszystkie obicia mięciutkie, z gąbeczką, pierwsza klasa... A w nowym kolegi twarde trzeszczące plastiki... Żenada!!!

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano (edytowane)
zgadzam się z tym, że większość produktów (nawet drogich i markowych) to obecnie tandeta, jednak w moim aucie coś się tam musiało wydarzyć ponieważ jeżdziłem dużo i była cisza. Chyba skończy się w serwisie? Edytowane przez kubenc
Opublikowano
zgadzam się z tym, że większość produktów (nawet drogich i markowych) to obecnie tandeta, jednak w moim aucie coś się tam musiało wydarzyć ponieważ jeżdziłem dużo i była cisza. Chyba znów się skończy w serwisie?

A przyczyny takiego trzeszczenia nie są z reguły łatwe do ustalenia... Niemniej życzę powodzenia i aby trzeszczenie zamilkło...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
sprzedaj auto i po problemie :D

rozwiązanie oryginalne ... ale przejściowe , za jakis czas pojawi sie identyczny temat ale od nowego właściciela

:lol:

Opublikowano

A juz znalazłem pewnie chodzi o Płyn do czyszczenia i konserwacji wewnętrznych, plastikowych części samochodu.

Nowa kompozycja chemiczna ze szczególnymi właściwościami polerującymi, czyszczącymi, oparta na bazie silikonu i specjalnych rozpuszczalników.

Sposób użycia: Czyszczoną powierzchnię spryskać PLAK-iem z odległości 25 cm a następnie wytrzeć miękką tkaniną.

Przeznaczenie: do elementów karoserii, siedzeń i tablic rozdzielczych samochodowych wykonanych z tworzyw sztucznych i skaju oraz do mebli.

Dostępne różne zapachy: cytryna, truskawka, wanilia, leśny, brzoskwinia

Cholerka samochód za tyle pieniędzy takiej klasy i taka akcja!

Opublikowano
Wiesz kolego ja mialem podobny problem w e39. tzn trzeszczala mi deska i ile ja sie tego naszukalem to szkoda gadac. Az pewnego razu spryskalem zawiasy maski wd40 i jak reka odjal ucichlo - widocznie sie przenosilo. Sprobuj moze poskutkuje.
Opublikowano
A juz znalazłem pewnie chodzi o Płyn do czyszczenia i konserwacji wewnętrznych, plastikowych części samochodu.

Nowa kompozycja chemiczna ze szczególnymi właściwościami polerującymi, czyszczącymi, oparta na bazie silikonu i specjalnych rozpuszczalników.

Sposób użycia: Czyszczoną powierzchnię spryskać PLAK-iem z odległości 25 cm a następnie wytrzeć miękką tkaniną.

Przeznaczenie: do elementów karoserii, siedzeń i tablic rozdzielczych samochodowych wykonanych z tworzyw sztucznych i skaju oraz do mebli.

Dostępne różne zapachy: cytryna, truskawka, wanilia, leśny, brzoskwinia

Cholerka samochód za tyle pieniędzy takiej klasy i taka akcja!

to ten sam plak, który sprawia, że deska rozdzielcza świeci się jak .... i śmierdzi jak w maluchu? Współczuję w takim razie.

Sprzedam Hondę Civic Sport 1.4, salon PL, bezwyp., I właściciel, 80 tys. km - info PW
Opublikowano
Spróbuj dokrecić odpowiednim momentem sruby rozpórki łączącej kielichy amortyzatora z podszybiem.U mnie to dawało taki objaw.Dokręciłem dynamometrem i cisza.
Opublikowano
A skad wiesz, ze to deska rozdzielcza? Zazwyczaj w E60 trzeszcza uszczelki-bardzo prostym sposobem jest pootwieranie drzwi i wyczyszczenie ich czymkolwiek. Byle nie uzywac silikonu.

pozdrowienia

Krzysztof

Opublikowano

Dziś auto trafiło do mechanika i okazało się, że tak jak u kolegi hesio 4 miałem poluzowane śruby rozpórki łączącej kielichy amortyzatora z podszybiem. Usterka została usunięta i nastała błoga i oczekiwana cisza.

Dziękuje wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam i życzę szerokiej drogi!!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
A skad wiesz, ze to deska rozdzielcza? Zazwyczaj w E60 trzeszcza uszczelki-bardzo prostym sposobem jest pootwieranie drzwi i wyczyszczenie ich czymkolwiek. Byle nie uzywac silikonu.

Niezupełnie, samo czyszczenie nie pomaga. Serwis jest na to przygotowany i wramach gwarancji okleili mi wneki drzwi paskami bezbarwnej folii, po przyklejeniu ktorej nie ma zadnych odglosow z uszczelek.

Opublikowano
jak ktoś gdzieś radził, ja swoje posmarowałęm wazeliną techniczną (często to się robi przed zimą, aby nie przymarzały) i też poskutkowało.

felgi, opony, prestige tuning, elementy carbon, znaczki carbon, grile

hurtowe ceny na zimowe opony renomowanych marek

http://img169.imageshack.us/img169/4364/gpowerwheel.jpg

Felgi oraz akcesoria legendarnego G-Power!

http://www.inovit.pl http://www.kahndesign.pl http://www.wolfrace-wheels.pl

Opublikowano

koledzy, sprawa jest prosta, stosuje ten patent we wszystkich autach jakie posiadałem i zawsze działa. Trzeba rozebrać trzeszczący element i we wszystkich miejscach styku nanieć silikonu (najlepie przezroczystego) sa dostępne w takiej tubce co sie ewyciska pistoletem. Nie żałować. Im więcej tym lepiej, byle się nie wylewało. Jak to zaschnie to powstaje taka jakby guma i to nie trzeszczy.

Inne środki jak npp. wd 40 moga pomóc ale zazwyczja tylko na jakiś czas. No a jeszcze można na miejsca stuku przykleić szmaciana taśmę izolazyjną, też pomaga ale trudniej się tym robi.

pozdr

Konrad
  • 9 lat później...
Opublikowano

Gó... prawda.

Żadne plaki albo obklejanie plastików.

Zmagałem sie z tym jakieś 8 miesiecy.

Juz prawie doszło do rozbierania całej deski rozdzielczej bo skrzeczało jak stara Nyska !

Potwierdzam co napisał Hesio 4.

Nie dokręcona rozpórka, ja miałem zerwany gwint na jednym kielichu.

Zdemontowałem w celu sprawdzenia rozpórkę i jak ręką odjął :D

Cudowna cisza.

Pozdrawiam.