Skocz do zawartości

Wykres pracy sondy,m problemy z odpalaniem i spalaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam Panowie, mam problem, dziś podłaczyłem moją instalację gazową do kompa i jest problem, zauważyłem że na benzynie i na gazie tak samo, wykres pracy sondy na biegu jałowym to sinusoida, a tak chyba nie powinno być, czyli raz za ubogo raz za bogato, do tego rano na zimnym silniku mam utrudniony zapłon, jak zapalę to chodzi ale faluje i po jakiejś minucie przestaje. Panowie co to może być?
Opublikowano

co do wskazan sondy to nie wiem

mam sonde kupiona do 735i, bosh o nr katalogowy 0258005313 , 4 kablowa

nowa nie uzywana, kupiona z 7 mies temu za 350zl w sklepie na narbutta

sprzedam ja za 100zl, jezeli jestes zaintereosowany to pisz na PW

powinna pasowac tez do 730i, niech sie koledzy wypowiedza

Opublikowano

Prawidłowa praca sondy np. na wskaźniku diodowym wygląda tak że wchodzi na górne wartości i spada i tak w kółko, czym szybciej to robi tym lepiej jak za długo stoi na jakiejś wartości to znaczy że się zawiesza i jest nie tak.

P.s na zimnym silniku sąda nie pracuje a komputer dostaje info uśrednione czy jakoś tak się to nazywa.

dopiero jak grzałka podgrzeje sondę (sondy 4 kablowe) to zaczyna pracować (trwa to jakieś 3-5 min po uruchomieniu zimnego).

Opublikowano
co do wskazan sondy to nie wiem

mam sonde kupiona do 735i, bosh o nr katalogowy 0258005313 , 4 kablowa

nowa nie uzywana, kupiona z 7 mies temu za 350zl w sklepie na narbutta

sprzedam ja za 100zl, jezeli jestes zaintereosowany to pisz na PW

powinna pasowac tez do 730i, niech sie koledzy wypowiedza

pytam przy okazji:

nie kupowales czasem nowych przeplywomierzy ktore mialbys teraz do sprzedania?

...

http://images.google.pl/url?source=imgres&ct=img&q=http://www.after-hours-japan.com/forum/download/file.php%3Favatar%3D2927_1256015996.jpg&usg=AFQjCNHOPvQjuY6a3NonAqZpEu-c86ARiw w benzynie!

Opublikowano
Prawidłowa praca sondy np. na wskaźniku diodowym wygląda tak że wchodzi na górne wartości i spada i tak w kółko, czym szybciej to robi tym lepiej jak za długo stoi na jakiejś wartości to znaczy że się zawiesza i jest nie tak.

P.s na zimnym silniku sąda nie pracuje a komputer dostaje info uśrednione czy jakoś tak się to nazywa.

dopiero jak grzałka podgrzeje sondę (sondy 4 kablowe) to zaczyna pracować (trwa to jakieś 3-5 min po uruchomieniu zimnego).

a co powinno pokazywać na interfejsie od gazu w chwili odpalenia zimnego auta gdy sonda nie pracuje? Bo u mnie pokazuje 1V czasami nawet ciut więcej a potem (jak się rozgrzeje) na jałowym dopiero skacze.

Pozdrawiam

Opublikowano

Co powinno pokazywać przy rozruchu na zimnym to nie wiem, natomiast jak grzałka lekko ją podgrzeje to ona właśnie dopiero zaczyna pracować.

Na zimnym komputer zapamientuje średnią wartość (chyba z ostatniego odczytu) i na niej bazuje zanim sonda zacznie prace.

Tak wytłumaczył mi to kiedyś kolega-mechanik.