Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dzisiaj podziele się z wami odczuciami po wymianie sprzęgła , właśnie wstawiłem Beatke do warsztatu.

Dlaczego wymieniam? a no sprzęgło zrobiło się bardzo "twarde" i krótkie, trzeba go szukać w podłodze, pojawił się brak płynności przy "puszczaniu" bardzo brutalnie zaczął zapinać napęd, biegi wchodziły już dość ciężko a nawet trzeba było przyłożyć lekką siłe, o trafieniu w trójke przy szybkiej redukcji z piątki to już wogóle zapomniałem.

Zakupione sprzęgło Sachsa za 4 godziny odbiór, zobaczymy czy będzie wyczuwalna różnica :mrgreen:

Opublikowano
.....10 minut temu dostałem telefon z warsztatu... i jest luz na kole masowym :cry2: cena koła 1800 zł:mad2: .... :worried: decyzja zostawiamy stare koło masowe i zakładamy nowe kompletne sprzęgło sprzęgło , efekt ? zobaczymy za 2 godziny :roll:
Opublikowano
Witam dzisiaj podziele się z wami odczuciami po wymianie sprzęgła , właśnie wstawiłem Beatke do warsztatu.

Dlaczego wymieniam? a no sprzęgło zrobiło się bardzo "twarde" i krótkie, trzeba go szukać w podłodze, pojawił się brak płynności przy "puszczaniu" bardzo brutalnie zaczął zapinać napęd, biegi wchodziły już dość ciężko a nawet trzeba było przyłożyć lekką siłe, o trafieniu w trójke przy szybkiej redukcji z piątki to już wogóle zapomniałem.

Zakupione sprzęgło Sachsa za 4 godziny odbiór, zobaczymy czy będzie wyczuwalna różnica :mrgreen:

To mi raczej wygląda na problem z pompą sprzęgła...

Opublikowano

Mi też, ale też może być docisk sprzęgła uszkodzony.

Opublikowano

Mi też, ale też może być docisk sprzęgła uszkodzony.

hmmm, może być tak jak piszecie, wskakuje w laczki i ide po Beate, oczywiście wypytam mechanika o wszystko co mi przyjdzie do głowy, oczywiście mam też zamiar zabrać stare sprzęgło i obejrzeć tarcze i docisk, wieczorem napisze co i jak. Pozdrawiam

Opublikowano

Ok jestem po wymianie kompletnego sprzęgła dla tych co nie lubią czytać jest :cool2: :dance:

.....dla czytających, hmmm najpierw złe wiadomości, koło dwumasowe powinno jeszcze wytrzymać w zależności od stylu jazdy od 30tk do 50tk, dodatkowo podczas odpalania samochodu na zimno pojawił się dziwny dzwięk, jak by jakieś tarcie czy coś :!: :?: jak silnik jest ciepły tesz jest ten hałas przy zapalaniu silnika ale dużo mniej wyraźny :?: :idea: musze jutro podjechać i to wyjaśnić, dziś już nie miałem czasu. Może ktoś ma pomysl co to może być..?

.... czas na plusy, ano są , są nie wątpliwe, po prostu inny samochód, jak wsiadłem i wcisnąłem sprzęgło to myślałem że coś nie działa, siadła hydraulika tak leciutko pedał pracuje, biegi wchodzą o niebo lepiej, można napisać że aż miło znowu się miesza między 3 i 5 i na odwrót. Tak czuć zdecydowaną poprawę, jak zobaczyłem stare sprzęgło a w zasadzie co z niego zostało to jest różnica. Nawet jeżeli kolo dwumasowe jest zużyte nawet sama wymiana sprzęgła zdecydowanie wpływa na poprawe zachowania całej skrzyni. Jeszcze tylko musze wyjaśnić ten dziwny dzwięk który pojawił się przy zapalaniu samochodu, dzień mi się tak udał że jutro założe sobie ringi i kierunkowskazy "clear". :cool2:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Dzisiaj wymieniłem dwumase i jestem w :shock: Nie poznaje samochodu po prostu bajka, już jak wyżej pisałem sama wymiana sprzęgła przeniosła nie bywała poprawę, ale po wymianie dwumasy to porostu inny wymiar, zero rwania przy ostrej zmianie biegów, zero jakiegoś walenia przy redukcji, miodzio :mrgreen:
Opublikowano
dentysta, mozesz powiedziec jakie koszty roboty, czesci sie w miare orientuje.