Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem laikiem na tym forum jak i laikiem jeśli chodzi o BMW, wybaczycie, heh?

Więc chodzi mi o trzaski i skrzypienie w okolicach drzwi przednich, lewe i prawe... jakby pochodziły z szyby.

Co może być przyczyną, jak to nareperować?

Auto ma dopiero 2 lata a szczerze powiem że w 15-letnim e34 kumpla nie trzeszczało...

---

JayZet®

---

Opublikowano

ten typ tak ma.Najczęściej BMW ma problemy z uszczelkami, któe są przy szybach,ocierają one o boczki drzwi.Inny problem to pokrycie słupków przdnich-też lubią ocierać się o półkę w podszybiu.

Metody:

-zaakceptować i przyzwyczaić się,

-zgłośnić radio,

-wetknąć coś w środek na zasadzie "klina",

-spryskać specjaklnym sprayem (silikon)-do kupienia na stacjach benzynowych-ale podobno efekty krókotrwale.

Dużo na ten temat jest na forum serii 3.

Pozdrawiam-MIKE

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano
może po lifcie coś poprawili

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano
Najprawdopodovbniej tak jak napisał GREG-po lifcie poprawki były.

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano

Ktoś nasmarowł uszczelki jakimś silikonem lub czymś podobnym :?

Tego sie nie robi :nienie: To są uroki second hand . Pozdrawiam :D

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Kupiony w salonie po jakims czasie też to ma - nie jest to wiec przypadłość tylko samochodów odkupionych od kogoś. Idąc dalej tym tropem - jeżeli moja żona kupi w salonie samopchód, a ja na drugi dzień odkupię go od niej to uszczelki zaczną hałasować? A problem z tym mają nie tylko posiadacze serii 3 (całkiem spory wątek o tym) ale rówież seria 5 -też jest o tym wątek. W serwisie smarują uszczelki - ale samemu tego nie wolno robić? Dziwne trochę.
Opublikowano
Byłbym nieszczery gdybym nie napisał ,że w nowej jedynce nic nie trzeszczy.Pozdrawiam :-)). Mialem okazje jeżdzić trójką 320d 2 letnią od kolegi i totalny blamaż !!! Serwo chodzi jak w maluchu, syf w środku, jak w fordzie :-)) .
Opublikowano

nie wiem.... tak sobie powiedziałem :-)))

PS. To jest wspomaganie . Chodzilo mi o wspomaganie układu kierowniczego. I nijak się ma w porownaniu do nowej jedynki!!!!. Pozdrawiam :-)))

maciej

Opublikowano

Ja jestem posiadacze 118d po lifcie wersja 3 drzwiowa.nowka sztuka i wlasnie po przejechaniu 4 tys mam to samo.Zlokalizowalem to trzeszczenie i (przynajmniej w moim przypadku) dochodzi ono z nawiewu pasazera przy szybie.strasznie jest to denerwujace ;/ nie wiem co z tym zrobic podjade do serwisu zapytam sie moze maja jakas na to rade...

Bo cos w sumie chyba nie tak zeby po 4 tys km cos trzeszczalo w bmw ? :x

Opublikowano
nie wiem.... tak sobie powiedziałem :-)))

PS. To jest wspomaganie . Chodzilo mi o wspomaganie układu kierowniczego.

Tak dla uściślenia - SERWO to jest owszem wspomaganie ale układu hamulcowego - taka puszka z membraną działająca przeważnie na podciśnienie z układu dolotowego.

Pzdr

Opublikowano

Kubicar-i niby czemu to SERWO jest słabe-objawia sie to jakos czy żartowałeś?

p.s.Co do trzasków-najprawdopodobniej jest to (jesli chodzi o kratkę boczną)ten plastik z napisem AIRBAG na słupku A-urok tego materiału.Przyzwyczaisz się.

Ja zastsosowałem klin z wieczka od TIK TAKÓW :mrgreen: -przestało tzreszczeć.Po 3 miesiącach wyjałem i trzeszczy baaaardzo sporadycznie i to na duzych nierównosciach.

MIKE

Opublikowano
hmm.. sprawdze ale wydawalo mi sie ze to jednak byl nawiew bo jak go lekko docisnalem podczas trzeszczenia to byla cisza...ale zwroce uwahe jeszce na ten slupek..
Opublikowano

ale mówisz o bocznej kratce?Bo jesli tak to na bank słupek.

Kratka jest wmontowana w podszybiu a słupek dwoma haczykami tkwi w tym podszybiu także.Zatem naciskanie kratki nawiewu poruszy podszybie a co za tym idzie cholerny słupek.

MIKE

Opublikowano
tez to miałe ale przy jeździe na delikatnych nierównościach pojechałem na servis :modlitwa: posmarowali uszczeliki suchym smarem teflonowym i po 2 dniach było to samo, w końcu sprowadziłem sobie Gummi-Pflege (spray do konserwacji gumy) od 1,5 miesiąca spokoj. Prawdą jest iż o uszczelki tez trzeba dbać szczególnie jeśli auto stoi na dworze koszt na rok 39zł i święty spokój i nie polecam kupowania nie profesjonalnych preparatów (tzw masówek) wiem co mówie. :naughty:
Opublikowano
nie nie... nie zrozumielismy sie :) chodzi mi o nawiew na desce ten boczny-na szybe pasazera.to on trzeszczy...teraz wlasnie wychodze troszke posmigac wiec zwroce uwage czy to wlasnie to czy jednak slupek ale na 80 % jestem pewien ze to nawiew.. :x
Opublikowano
dzis jak na zlosc zero trzeszczenia..nie wiem juz naprawde chociaz jestem pewien ze jutro juz bedzie.... taki widocznie urok BMW :)
Opublikowano

Tak sobie czytam ten temat i coś mi wpadło do głowy...

Przeglądając stopki userów widać, że odzywają się

chyba tylko Ci z literką "d". "i" nie zauwazyłem...

Ja mam na końcu "i" zamiast "d" i problemu nie posiadam, ale...

No właśnie ale... Kilka razy słyszałem chyba to o czym piszecie.

Taki grzechot z prawej strony podszybia. Z mojego fotela (driver only)

słychać jakby z wnętrza podszybia... trudno okreslić...

A kiedy było te kilka razy? Wtedy, kiedy podczas wyprzedzania,

musiałem porządnie depnąć (ale to zabrzmiało... w 116i... :duh: )

i wskazówka obrotomierza była gdzieś tak pod czerwonym polem,

na pewno ponad 6000 obrotów... Wtedy i tylko wtedy...

Potraktowałem to jako dźwiekowa sygnalizację bliskiej już granicy... :mrgreen:

I tak sobie myslę, czy to przypadkiem nie jest problem drgań,

ale nie od nierównosci drogi, tylko silnika. Coś może wpada przy

określonych częstotliwosciach drgań w rezoznans.... I rezonuje...

A charakter drgań w benzynie i dieslu na pewno jest inny...

Czy jak Wam trzeszczy to po zmianie na inny bieg, niższy czy wyższy,

przestaje? A na postoju podczas "zabawy" gazem zdarza się?

Pozdroofka

TT

Opublikowano

podczas postoju na pewno nie.tego jestem pewien.Chociaz w tym co moisz moze byc duzo racji drgania w d sa na bank wieksze.Ale to co sie u mnie dzieje to na pewno nie jest brzeczenie od drgan to jest trzeszczenie plastiku takie perfidne trzeszczenie :|

Dzis tego nie mialem, przez pewien moment zaczalem sie zastanwiac czy moze to nie jest zalezne od temperatury lecacej z nawiewu ze ten plastik moze robic sie zimny albo cos i twardnieje troszke i trzeszczy ale to chyba nie to :)

I u mnie nie w podszybiu tylko nawiew na szybe boczna od strony pasazera.

Opublikowano

Wysłany: Czw Wrz 04, 2008 8:26 am Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Kubicar-i niby czemu to SERWO jest słabe-objawia sie to jakos czy żartowałeś

Cześć! naprawdę w trójce 2005 rok którą dostałem jako samochód zastępczy wspomaganie kierownicy działało fatalnie !!!!

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
A juz mialam nadzieję, ze problem trzasków mnie ominie...a gdzie tam! Dzis jadąc z Konina do Poznania na autostradzie przy predkosci 150 km/h myslalam, ze uszy mi spuchna od tych trzasków :mad2: Dopiero jak zwolniłam do 120km/h trzaski ustąpiły... myślałam, że BMW to "przyjemnośc z Jazdy" ale przy takim hałasie o zadnej przyjemnosci nie moze byc mowy... :|
Opublikowano
Marta,a nie miałaś przypadkiem bardzo gorącego nawiewu puszczonego na szyby?

MIKE

Opublikowano
Nie miałam. Tym bardziej mnie to zastanawia...A2 jaka jest, każdy wie,do drogi idealnej jej "trochę" brakuje ale mimo to, takich trzasków w życiu nie slyszalam :shock: :shock: Czułam sie jak w starym Fiacie Punto, stukanie z prawej i lewej strony, masakra... :mad2: