Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jest instalacja gazowa i w ciagu 3 miesiecy zginelo 20l benzyny, przy czym benzyna byla tylko na rozruch. co moglo by byc do du**??
Opublikowano
jest instalacja gazowa i w ciagu 3 miesiecy zginelo 20l benzyny, przy czym benzyna byla tylko na rozruch. co moglo by byc do du**??

sluchaj.to jest mozliwe.zalezy jak dlugo autko bylo rozgrzewane na benzynie,ale wydaje mi sie ze nie ma co robic problemu z tego.o ile pamietam moje poprzednie autko tez sporo paliwa bralo jak je rozgrzewalem na benzynie.zimny silnik na ssaniu musi swoje wypic.a trzy miesiace to kawal czasu.pozdro :mrgreen:

Opublikowano

Spalanie benzyny zakładam na poziomie 12l/100 (silnik zimny). Odpalasz auto na benzynie jedziesz ok 1,5km przełącza się na gaz 1,5km=0,18l benzyny. Jeżdżąc codziennie przez 3 miechy (odliczmy niedziele) to i tak jest ok 78dni*1,5km=117km * 0,18l =21,06l

Trochę matematyki ale widzisz ze jest to jak najbardziej naturalne

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

20 litrow przez 3 miechy!!! Jak dla mnie rewelacja. Ja w zimie musze lac z 10 l na tydzien benzyny. W lato troche mniej. No ale wciaz to ma sie nijak do twojego spalania! :shock:

To moze ja mam cos spartolone a nie ty. Osobiescie twierdze ze u mnie i tak za wczesnie sie przelacza na gaz. Silnik jest jakis taki ospaly jak sie przelaczy w zimie na gaz szybko.

Opublikowano

Zależy jakie przebiegi robisz.

Jak krótkie to praktycznie jeździsz na PB.

Co do pompy to zawsze podaje paliwo a dopiero wtryskiwacze są zamkniete, bo nie da się jeździć na LPG i częściowo na PB :D (choć są magicy co mają przyciski w środku do odłanczania pompy które zamontowali im "najlepsi" gazownicy,a później dziwią się czemu auto nie chce jeździć na benzynie. :roll: ).

Opublikowano
Zależy jakie przebiegi robisz.

Jak krótkie to praktycznie jeździsz na PB.

Co do pompy to zawsze podaje paliwo a dopiero wtryskiwacze są zamkniete, bo nie da się jeździć na LPG i częściowo na PB :D (choć są magicy co mają przyciski w środku do odłanczania pompy które zamontowali im "najlepsi" gazownicy,a później dziwią się czemu auto nie chce jeździć na benzynie. :roll: ).

Przełącznik to dobra opcja jak ma się mało paliwa... Zresztą jak się codziennie odpala autko na benzynce i przełącza na gaz a pompkę wyłącza to nawet lepiej... bo po co ma mielić jak nie kożysta z paliwa... wydzierają się szczotki (a są bo sprawdzałem :norty: ) itd... Dobra opcja to przekaźnik na pompkę paliwa który po podaniu napięcia na solenoidy gazu odłącza pompkę... wtedy sprawę przycisku załatwia nam jedno puknięcie w centralkę albo automat w centralce od gazowni :P

Takie spalanie może być zarówno normalne jak i świadczyć o nieszczelności układu paliwowego... Nie śmierdzi benzynką?? Samochód nie muli się na Pb??

Powiedz mi... maleńka, czy mnie kochasz?? Powiedz mi... czy kochasz moje BMW??

Haratacze - BMW

http://img.userbars.pl/80/15963.png

http://img.userbars.pl/26/5164.jpg

Opublikowano

Jeśli instalacja gazu jest poprawnie zrobiona, to silnik musi się rozgrzać na benzynie, a dopiero przełączyć na gaz. Przełączenie jest zmuszone przez elektronikę systemu ponieważ jeśli gaz za reduktorem jest bardzo zimny, to część zostaje w postai ciekłej i nie miesza się dobrze z powietrzem przed spalaniem i dodatkowo skrapla się woda.... niezbyt zdrowe zjawisko co powoduje koresję różnych części silnika.

A więc jeśi masz krótkie trasy, to częściej jedziesz na benzynie niż na gazie..... i stąd takie zużycie gazu.

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

.....ja też jeżdżę E30 z wyboru!

Opublikowano

Witam

Wszystko jeszcze zależy od instalacji jaką masz zamontowaną. Jeżeli to nie sekwencja tylko instalacja starszej generacji i przełączenie na gaz masz załątwione obrotami silnika to każde dodanie gazu na przełączenie przy zimnym silniku trochę benzyny musi łyknąć. Ja na sekwencji mam ustawione 25 stopni na przełączenie i wydaje mi się, że to za mało bo troche za szybko się przełącza i się przydławi na zimnym. Benzynki dolewam średnio 10L na miesiąc a jeżdże dużo na krótkich dystansach.

ŚREDNIO 11L/100km (LPG)