Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jak długo musicie kręcić żeby silnik zapalił?

U mnie w 320D 136KM nawet teraz gdy jest powyżej 20stopni muszę obrócić co najmniej 2 razy zanim zapali. W zimie jeszcze więcej 3-4 razy.

1. Czy to normalne? Czy moze objaw zużytych świec?

2. Jak się można dostać do świec i je sprawdzić?

Opublikowano
Jakby świece nie działały to by nie zapalała, to raczej normalne, juz był taki temat. Nawet gdy jest jedna świeca działajaca to powinna odpalić.
BAYERISCHE MOTOREN WERKE
Opublikowano
nie ma różnicy w czasie czy odpalam benzynowy czy mój 2.0d , pali na dotyk , jedynie muszę poczekać jakieś 2-3s na kontrolke świec żarowych i inne aż zgasną
Opublikowano
A może aku? Diesel potrzebuje aku o dużej mocy rozruchowej, a jak ma jej za mało to będzie na początku kręcił jak zimny.
Prowadzę swoje życie, a nie BMW
Opublikowano
Może być sterownik świec, świece, a w najgorszym przypadku tłoczek przestawiacza w pompie, wtedy regeneracja pompy. Ja miałem ten ostatni przypadek z tym, że przy temp. poniżej 5 palił na dotyk, a powyżej różnie, nie trzeba było chechłać ale odpalał delikatnie później. Generalnie polecam podpięcie pod komputer u kumatego mechaniora. Żeby do świec się dostać musisz zdjąć kolektor.
Opublikowano

Mam porównanie z A4 - tu pali jak lekko sie dotknie kluczyka, dlatego mnie dziwi fakt dwukrotnego kręcenia zanim zaskoczy.

A nie za bardzo mi się uśmiecha wydać 200zł na świece żeby okazło się że są dobre:)

Jest jakiś prosty sposób sprawdzenia świec? Oprócz ich wyciąganiecia?

Opublikowano
Witam

Jak długo musicie kręcić żeby silnik zapalił?

U mnie w 320D 136KM nawet teraz gdy jest powyżej 20stopni muszę obrócić co najmniej 2 razy zanim zapali. W zimie jeszcze więcej 3-4 razy.

1. Czy to normalne? Czy moze objaw zużytych świec?

2. Jak się można dostać do świec i je sprawdzić?

Jesli na zimnym silniku odpala Ci "od kopa" a na ciepłym musisz krecic dłużej lub parę razy to masz na 99% coś nie tak we wtryskiwaczach...

Parę razy już ten wątek był omawiany.

Parę osob juz to przerabiało.

Poszukaj na forum...

Car Detailing - zrób to z Nami :-)