Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam od wczoraj stałem się pełnoprawnym forumowiczem BMW ponieważ zakupiłem e34 525 tds rocznik 1992 auto nie jest może najnowsze ale bardzo zadbane aż się dziwiłem że jest utrzymane w takim stanie lecz nie jest bez drobnych wad i dlatego piszę...

Pierwszym problemem jest nie zamykająca się klapa bagażnika i nie wiem czy musze wymienić zamek bo nie wygląda żeby się w jakiś sposób przesunął się zamek może to wina elektomagnesu nie wiem co robić faktem jest że się klapa nie chce zamknąć... może ktoś miał taki problem... jest to wersja turning

Kolejnym mankamentem są ''kwiatki'' w rogach drzwi... lecz z tym zdołam sobie poradzić

potrzebuje zdobyć ramię wycieraczki tylnej ponieważ jest ułamana i nie wiem gdzie takowej szukać??

przepalone są bezpieczniki 27, 28 nie wie co one oznaczają i jaka może być przyczyna spalenie

Zapalając auto kontrolki zapalają się i gasną i tak jak ma być lecz lekko widoczna jest poświata kontrolki "ładowania" nie świeci się lecz jest lekko widoczna czy to jakaś usterka??

auto ma udokumentowany przebieg 232tyś km silnik jest suchy pali za pierwszym razem nie dymi i mam pytanie czy coś w tych silnikach trzeba wymieniać żeby być spokojnym??

dziękuje za każdą pomoc i sugestie jeżeli znajdę czas pokaże fotki tego egzemplarza bo naprawdę jest się czym pochwalić;p;p

Edytowane przez karol-lolek
Opublikowano

lekko palaca sie kontrolka ladowania moze byc efektem silzgajacego sie paska na alternatorze, choc problem moze tkwic w samym ladowaniu.

oprocz filitrow i oleju chyba nic szczegolnego sie nie zmienia ;]

co do uzytkowania turbodiesla, rozgrzewaj go podczas jazdy ale nie przekraczajac 2 tys obr, bynajmniej u mnie nie chce jechac poki nie ma choc min temp., a co do turbiny to nie gazuj przed wylaczeniem silnika i nie lej byle jakiego paliwa. no i najwazniejsze, td nie trzeba krecic do odciecia zeby jechal, bo po "wyscigach" silnik lubi sie zagrzac przy slabym chlodzeniu zegnamy sie z uszczelka albo glowica. takie moje rady z wlasnego doswiadczenia ;)

BMW E34 1989 r. 2.4td 20.03.08 - 24.08.08 (stłuczka i śmierć pompy wtryskowej)

http://www.polskajazda.pl/Samochody/BMW/5/30920

Opublikowano

Z problemem zamka klapy tylnej, zobacz czy wiązki elektryczne nie poprzerywały się koło zawiasów.

Bezpieczniki:

nr "27" (wartość prądu 30A) - zawór ogrzewania, sterownik Hi-Fi i człon wyjściowy (tak mam napisane w instrukcji nie pytaj co ma znaczyć :wink: )

nr "28" (wartość prądu 15A) - Servotronic

(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano

dzięki za pomoc:) a co to jest servotronic?? hmm a co do bezpiecznika od ogrzewania to auto posiada w standardzie webasco czyli jak bezpiecznik jest przpalony to może nie działać... może ktoś wie jak się obsługuje webasco??:(

może ktoś wie czy można ściągnąc z internetu książkę typu sam naprawiam do e34?? bo bez niej to nie wiem czy sobie poradzę z naprawami...

jesli chodzi o tylną klapę to usterki mam szukać w elektryce??

Opublikowano
co do ładowania to równie dobrze mogły szczotki już się zużyć w alternatorze
http://images33.fotosik.pl/376/633352ed1b63d463.jpg
Opublikowano

aha tylko problem mam z webasco bo nie wiem jak to się obsługuje....

no i najważniejsze to dziś patrzyłem w zamknięcie tylnej klapy i nie może się zatrzasnąć nie wiem czy to elektromagnes nie łączy czy zamek popsuty... pomocy:) bo jeździć nie mogę bo klapa trzaska i strach zostawić na parkingu

\...

Opublikowano
na pewno nie przestawił Ci się zamek? Ja miałem tak w moim sedanie, że śruba się poluzowała i wszystko się przesunęło - wystarczyło tylko później dobrze ustawić
http://images33.fotosik.pl/376/633352ed1b63d463.jpg
Opublikowano
Też miałem problem z zamkiem bo klapa nie chciała się zatrzasnąć. Rozkręciłem zamek i okazało się że sprężyna która jest w zamku spadła. po nałożeniu sprężyny jest ok. Może u ciebie jest to samo.