Skocz do zawartości

530d - pytanie do wlascicieli takich aut

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam 530d z 200 roku z przebiegiem 214 tys. szykuje sie do wymiany oleju w silniku i mam obecnie maly rebusik:

1. w niemieckim serwisie wymiana oleju wraz z filtrem to wydatek ok. 200 Euro (660pln), olej BMW LOngLIfe 0w-30

2. w niemieckim sklepie z art. moto (ale sie ladna nazwa zlozyla) gosc sprawdzil w swoich katalogach i poleca zdecydowanie olej Castrol EDGE 0w-30 (ok. 25euro za litr)

3. na stronie castrol.pl zalecaja jak wyzej - EDGE 0w-30

4. na stronie castrol.de zalecaja az 3 warianty: 0w-30, 0w-40, 5w-40.

Czy ktos stosuje olej MAGNATEC 5w-40 lub jakiejs innej firmy (MOBIL, SHELL, VALVOLINE) o indeksie 5w-40??

dzieki

bb

ps. zadziwia mnie roznica w cenie oleju 5w-40 magnatec w de i pl. w de kosztuje ok. 50euro/5l a w allexxxx.pl 90zl/5l...

Opublikowano
LL 5w40 Full syntetyczny na taki jeździ moja BMW i nie tylko , cena za LongLife LL to 43€ 5L u hurtownika , ten sam olej w ASO kosztuje 90€ netto
Opublikowano

Ja jeździłem na Castrol Edge Diesel 5W40 i wszystko było w jak najlepszym porządku, silnik pracował cicho, oleju nic nie ubywało.

Co do kupowania najtańszego oleju j/w na aukcjach allegro to mam mieszane uczucia, wcześniej proponuję zapoznać się z komentarzami sprzedającego.

Bardzo Mocne Wrażenia;-)
Opublikowano (edytowane)
Ja jeździłem na Castrol Edge Diesel 5W40 i wszystko było w jak najlepszym porządku, silnik pracował cicho, oleju nic nie ubywało.

Co do kupowania najtańszego oleju j/w na aukcjach allegro to mam mieszane uczucia, wcześniej proponuję zapoznać się z komentarzami sprzedającego.

ja niezamierzam kupowac w Polsce a tym badziej na allegro. zawsze kupuje olej w de i nigdy, nawet z najzwyklejszym 15w-40 nie mialem zadnych problemow.

Kilka moich ostatnich aut jezdzilo na oleju VALVOLINE. czy ktos mial stycznosc z olejem tej firmy z tym indeksem (5w-40)??

Lub cos takiego??

http://www.atu.de/pages/shop/artikel_detail.html?wg=wg_5873&artikelnr=SET00041

Edytowane przez BamBam
Opublikowano

Nie wlewaj żadnego Magnateca. Do M57 tylko LongLife. U mnie był lany od początku LL04 5W-30. Teraz te oleje są pod brandem EDGE Castrola i za 7l (na wymianę potrzebujesz 6,5l) trzeba zapłacić jakieś 240zł.

Pozdr

Opublikowano
Ja po sprowadzeniu miałem podobny problem w katalogach zalecali to co napisałeś, a samochód zalany był Castrolem edge 5w30(rachunki oraz książka serwisowa), zalałem taki sam olej tzn. Castrol Edge %w30 i jak dotąd śmiga bez najmniejszych problemów.
Opublikowano
Nie wlewaj żadnego Magnateca. Do M57 tylko LongLife. U mnie był lany od początku LL04 5W-30. Teraz te oleje są pod brandem EDGE Castrola i za 7l (na wymianę potrzebujesz 6,5l) trzeba zapłacić jakieś 240zł.

Pozdr

LL04 - czy to oznacza LongLifeo4 (rekomendacje BMW)??

czy moze jakas firme?

Opublikowano

Castrol SLX Professional Powerflow BMW LL04 0W-30 to jest to samo co Castrol EDGE 0W-30 - z tą różnicą iż SLX to jest olej serwisowy - dostępny w serwisie ASO a EDGE to olej ogólnodostepny, który możesz kupić sobie w sklepie.

Pzdr,

Opublikowano

Mam Touring 530d z Lipca 1999r. 215tyś na liczniku.

Używam Shell Helix Ultra Extra 5W-30 od dwóch lat. Wymiana co roku z filtrem - ok. 20'000km rocznie - przede wszystkim w mieście.

Silnik nie bierze oleju, chodzi równo bez hałasu. Jestem zadowolony.

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

.....ja też jeżdżę E30 z wyboru!

Opublikowano
Powiem tak. Jak miales 0W30-50 i zalejesz 5w30-50 bedzie oky jesli tylko wlejesz CASTROLA EDGE albo EDGe Turbo DIesel tez moze być. Gorzej bedzie jak z gestszego przejdizesz na rzadszy, 0W30-50 wyplucze Ci ladnie wszystko i poleca uszczelniacze...
Opublikowano

Pozdr

a gdzie taka cena za tego castrola? bo ostatnio w hurtowni musialem zaplacic 204 zl za 5l po znizkach

DIESEL POWER