Skocz do zawartości

Wymiana sworzni i tulei przedniego zawieszenia - jaki koszt?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałbym się dowiedzieć (w przybliżeniu) jaki powinien być koszt wymiany kompletu sworzni (zewn. wewn. lub jak kto woli - krótki i długi) oraz tulei przednich wahaczy w BMW e36 (czyli w sumie 6 elementow: 4 sworznie i 2 tuleje).

Pytam bo nie chcę się naciąc na nieucziwy warsztat...

W zasadzie do wymiany mam tylko zewn. sworznie ale dla pewności zmienię komplet elementów wahacza, chyba że wymiana zewn sworzni jest prosta i będe w stanie taką wymianę zrobic samodzielnie w garażu z kanałem (jakis specjalny mechanik ze mnie nie jest ale amortyzatory i sprezyny wymienilem sobie sam).

Prosze o info, porady, linki...

Z góry dzięki

http://img166.imageshack.us/img166/6026/ichazq8.gif
Opublikowano

mnie wymienili po 50 zł od sworznia i 30 od tuleji

Sworzni raczej sam nie wymienisz bo mechanicy lepsi używają prasy a gorsi palnika.

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
podczepie sie pod temat mam do wymiany sworznie zewnetrzne i tuleje wahaczy z przodu , gdzie w warszawie to zrobic aby było dobrze i za normalne pieniądze ?
http://img258.imageshack.us/img258/7452/bmw9aq.jpg
Opublikowano

Kolego lukecz da się samemu wymienić sworznie i tuleje - jeli masz odpowiedni sprzęt (prasę) :D Sam wymieniłeś sprężyny i masz kanał to sobie poradzisz. Wykręć cały wachacz i jedź do warsztau na wprasownie sworzni. Ja tak zrobiłem i za wprasownie zapłaciłem 50 PLN. 150 PLN w kieszeni :norty:

Ps. Z dolnym sworzniem idzie ciężko :mad2:

Opublikowano

Hejka. Ja wymieniałem 2 miesiące temu ale tylko zewnętrzne. Bułka z masłem ale fizyczne. Wyciągasz wachacz, rozginasz górę sworznia i stary wylatuje. Ewentualnie pomagasz mu młotkiem. Później wachacz w imadełko, kawałek rury przykładasz do górnej częsi worznia, trach trach i siedzi. Z prasą jest prościej ale to już w warsztacie. Najlepiej robić to we dwóch, jeden trzyma kawałek rury a drugi wali młotem. Jeśli twoja bunia nie jest mocno zjeżdżon i masz troche oryginałów od spodu to wszystko pięknie powinno się odkręcić i pasować. No i rób to zkimś kto jednym strzałem młotka nie sprasuje wachacza.

P.s. Speed Car/ wymian sworzni 40 zł strona

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak czytam jakie niektórzy druciarstwo odstawiają to po prostu ręce załamuje. Wbijanie przy pomocy młota i rury :duh: , ludzie ojciec w latach 80 stosował lepszy sprzęt do napraw 105L.

BTW: Zastanawiam się jak ktoś demontuje wachacz z zamiarem wymiany tylko jednego sworznia nie mając "wideł", a to przecież też narzędzie "warsztatowe".

Pozdro.

Opublikowano

cos drogo za wprasowanie tych sworzni. Kupowałem na allegro Lemfordera za długi płaciłem cos koło 50 zł a za krótki około 69zł

Wprasowanie 29 zł od sztuki. przy czym sam wymontowałem wahacze i zawiozłem na prase.

Sprzedam felgi aluminiowe 15"