Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czy ktos moze mi wytlumaczyc dlaczego po wrzuceniu na luz wskazowka spalania leci nawet do 20 l i zaraz wraca. czy to jest normalne a jesli nie to dlaczego tak sie dzieje

dzieki za podpowiedz

Opublikowano
To normalne. Zeby wyliczyć średnie spalanie komp bierze ilość przepalonego paliwa i kilometry. Im wiecej kilometrów a mniej paliwa to wiadomo, średnia bedzie mniejsza. I teraz jeśli silnik chodzi, czyli spala paliwo, a koła się nie kręcą to oczywiste że chwilowe spalanie będzie bardzo duże. Tylko że właśnie w takich sytuacjach komp poprostu przestaje liczyc i dlatego wskazówka spada do zera.
Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.
Opublikowano
ale wiesz co to sie dzieje w trakcie jazdy jak stoje spalanie jest zero, moze miec wspolnego z uzywaniem hamulcow lub wspomagania kierownicy? bo tak mi sie wydaje ze przy dotknieciu hamulca rosnie ale moze mi sie wydaje
Opublikowano
Wszystko zależy od tego z jaką prędkością jedziesz, jeśli na granicy ruszenia się prędkościomierza to takie objawy będą się działy - to normalne, raz liczy spalanie, a raz nie liczy w zależności od prędkości, jeśli to się dzieje przy 60 km/h to już nie jest normalne.
Opublikowano
no wlasnie tak sie dzieje przy kazdej predkosci a ze zrzucam czesto na luz przed hamowaniem na malych predkosciach to tez mi sie wydaje dziwne
Opublikowano
no wlasnie tak sie dzieje przy kazdej predkosci a ze zrzucam czesto na luz przed hamowaniem na malych predkosciach to tez mi sie wydaje dziwne
to normalne, hamuj na biegu co jest bardziej ekonomiczne :wink: Przy naprawdę małej prędkości i wrzuceniu na luz u mnie też wskazówka często wskakuje na 18 l, z tego co wyczytałem na forum to nie ma się czym przejmować
Opublikowano

naprawde jest to bardiej ekonomiczne ? cos nie chce mi sie w to wierzyc ale jesli tak jest to dobrze wiedziec

dzieki za podpowiedz

Opublikowano

u mnie tez cos sie spartolilo

rosnie mi spalanie podczas postoju...wydaje mi sie ze cos przestawilem w tescie nr 20 ktory sluzy do ustawienia chwilowego sredniego spalania na 100km/h. Srednie spalanie ogolne nie moze zejsc mi ponizej 20l...gdzie wczesniej miescilem sie kolo 15l w miescie.

Jak mozecie sprawdzcie u siebie jak jest ustawione, podobno standardowo jest 1000...

Opublikowano
naprawde jest to bardiej ekonomiczne ? cos nie chce mi sie w to wierzyc ale jesli tak jest to dobrze wiedziec

dzieki za podpowiedz

nie podam Ci teraz nazw, ale w każdym bądź razie podczas hamowania silnikiem "coś tam" podaje minimalna dawkę paliwa, przy luzie więcej. Niech się wypowie bardziej obeznany :twisted:
Opublikowano
Wszystko zależy od tego z jaką prędkością jedziesz, jeśli na granicy ruszenia się prędkościomierza to takie objawy będą się działy - to normalne, raz liczy spalanie, a raz nie liczy w zależności od prędkości, jeśli to się dzieje przy 60 km/h to już nie jest normalne.

I tu kolega ma racje. U mnie wlasnie jest tak ze jak auto prawie sie zatrzymuje wskazowka dochodzi do ok18l/100km i po chwili pokazuje minimalne spalanie bo autko prawie juz sie zatrzymuje. Czyli normalka. Nawet w e-60 530i tak jest. Pozdrowionka.

Opublikowano

dzieki za podpowiedz

Musisz zastanowić się kiedy i ile paliwa się dostaje do silnika i mieć na uwadze prędkość jazdy. Jak dojeżdżasz do skrzyżowania na luzie, to silnik musi dostawać pewną dawkę paliwa aby się kręcił z obrotami biegu jałowego (ok. 2 l/godz.). Jak uwzględnisz takie zużycie paliwa i niewielką prędkość to wynik w postaci wskazywanego chwilowego zużycia paliwa wyjdzie zdumiewająco duży :mrgreen: (ok. 2 l/godz. i prędkość 10 km/godz. to wyjdzie 20 l/100 km)...

Natomiast jak hamujesz silnikiem, to dopływ paliwa jest całkowicie odcięty, ale samochód jedzie, więc zużycie paliwa będzie 0 l/100 km. Niezła matematyka, nie? :norty:

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png