Skocz do zawartości

Ile Wam spala BMW E46 320 diesel ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Powiem wam szczerze że teraz jak czytam ten temat to ciesze się że nie kupiłem diesla mója 1,8 paliła 9/10 litrów bendzyny a wydaje mi się że silnik jest tańszy w utrzymaniu i teraz jak założyłem gaz to już kompletnie rewelka :D
  • Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Powiem wam szczerze że teraz jak czytam ten temat to ciesze się że nie kupiłem diesla mója 1,8 paliła 9/10 litrów bendzyny a wydaje mi się że silnik jest tańszy w utrzymaniu i teraz jak założyłem gaz to już kompletnie rewelka :D

A ja wogóle nie żałuje zakupu. Średnio pali mi 6,3 -6,5l ropy, moment ma taki, że nie ma problemu na jakim biegu jadę, po prostu wciskam gaz i jadę do przodu. Jedyne do czego nie mogę się przyzwyczaić to to klekotanie i drgania na postoju.

http://img155.imageshack.us/img155/5220/bkptouring350x100avatarzt8.gif

http://images.spritmonitor.de/239085_5.png

Opublikowano
jeszcze nie pora na sprzedaż u mnie , to pierwsze tak bezawaryjne auto od lat , tylko eksploatacja , poza tym rope mam tanią tankując na dostawcze i odliczając podatek
Opublikowano

No tak....temat powraca... benzyna czy disel ??? tym razem w kolejnym kontekscie.... przewidywane ceny paliw Pb-5zl /l , ON-6zl /l

Ja dotad bylem zdecydowany kupic 320d (e46) ale z kazda wizyta na stacji benzynowej zastanawiam sie... czy to nadal faktycznie bedzie oszczednoscia??? moze jednak wkoncu to R6 (320i-170 PS) ???

co o tym sadzicie ???

Opublikowano

Po chipie przejechałem 300km z założeniem, że policzę średnie spalanie...

Wszystko wyzerowałem, przejechałem te 300km jeżdżąc po mieście (po Zgierzu, po Łodzi) średnie spalanie na kompie 6,7l, średnie liczone przy dystrybutorze 7,33l /100km. :P , srednia prędkość jakoś 30,33km/h.

Jazda z reguły spokojna, zmiana biegów najczęściej przy 2500obr/min, ale nie raz nie dwa pociągnąłem pod te 4tyś obr. Jestem baardzo zadowolony, zważywszy, że samochód ma teraz 175KM i płaskie 365Nm praktycznie od 1850obr/min. Korzystam z momentu, ot co :wink: W serii po mieście ciągnąłem wyżej, do 2800-3000obrotów, by po zmianie na wyższy bieg auto się nie męczyło (nie 'zamulało').

PS. Mocniejsze deptanie gazu (po chipie) spowoduje wzrost spalania w stosunku do takiej samej (tzn dynamicznej) jazdy na seryjnym programie.

Pozdrawiam,

Konrad

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
Moja 320d touring, listopad 2001 po lifcie, 150km, przebieg 215000. Średnio z tego co ja zbadałem spala od 6,5l do 7,7l przy jezdzie mieszanej. Warto dodac ze komputerek "troche" zaniża: pokazywal 5,7 weszlo 7,7. Wskazal 5,0 wyszlo 6,5. Pomimo tego jestem zadowolony z bawarki.
Opublikowano

U mnie po mieście nie przekroczyłem jeszcze 8l i nie żebym oszczędzał:)

średnio wychodzi mi od 6,8 do 7,5l/100km. W miesiącu robię średnio w trasie po 400km.

Autostradą -lewym pasem:)- też około 6,5.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

tak się jeszcze zastanawiam, ze ważne jest czy macie silnik po 2002r, common raily ? bo tam ze spalaniem powinno być lepiej,

ja chyba ? taki mam,

ale na pełnym banku zrobiłem ostatnio 670km przy w miare oszczędnej jeździe, w 60% trasa, 40% miasto.. to coś chyba mało przejechałem..

Opublikowano
Ja na pełnym baku w trasie robie 1000km i zaczyna mi świecić rezerwa, a średnie spalanie to 7.1l

wszystko zależy od drogi i nogi to w trasie bo z miastem jest różnie

Opublikowano
Ja na pełnym baku w trasie robie 1000km i zaczyna mi świecić rezerwa, a średnie spalanie to 7.1l

wszystko zależy od drogi i nogi to w trasie bo z miastem jest różnie

zgadza się w trasie jade mniej więcej 140-150 to tak średnio, wiadome czasami zdarzy się szybciej lub wolniej, miasto to inna bajka

Opublikowano

jak tak czytam wasze wypowiedzi to nie wiem czy cos z moim autem jest nie tak czy z waszymi , w niedziele wróciłem z nad morza ,trasa tam katowice - gdynia - władysławowo - chłapowo - jastrzebia...i tak dalej wybrzeżem az do rowów czyli około 780km i nie spaliłem 3/4 baku , powrót do katowic przez poznan wrocław przed wyjazdem w baku około 10l zatankowane za 200 czyli około 45l i po dojechaniu do katowic zrobiłem tu jeszcze spokojnie 100km zanim zaświeciła sie rezerwa

dodam że w aucie 5 os i zabity bagaznik na full

Opublikowano

tak czy inaczej diesel będzie zawsze oszczedniejszy od benzyny , dieslem pocisniesz i duzo nie spali a jak jechałem Kraków-Wrocław-Kraków to mi cały bak wessało w Audi 1.8T a moce te same.

kaitracid

zwróć uwagę że ja mam cięższe auto , pewnie dużo mocniejsze no i automat

Opublikowano

To by oznaczało że masz jakiś nadwymiarowy zbiornik. W danych technicznych jest mowa o 63 litrach(razem z rezerwą), a Twój ma grubo ponad 71l. Co prawda da się wlać trochę więcej ale czy az 10l więcej.

A może przygotowany pod wyjazdy za wschodnią granicę hehe?

Opublikowano
Moja pali około 7-7.5l ale praktycznie w mieście i z włączoną klimą. Nogi nie mam bardzo lekkiej. W trasie jak jechałem w 4 osoby na Słowację ale spokojnie to pokazało mi 4,6l. Ponadto jak czytam posty o wskazaniach komputera i faktycznego spalania to ja mam trochę inaczej, bo zawsze średnie spalanie wychodzi mi mniejsze niż wskazanie kpmputera. Jak jechałem na Słowację to różnica byłą symboliczna ok. 0,1l a w normalnej eksploatacji różnica wacha się od 0,2 do maksimum 0,5 l. Nakczęściej ta różnica wynosi 0,3l powyżej spalania które wychodzi mi z tankowania i zawsze tankuję pod korek.
Opublikowano
i tak się sprawdza , lejąc pod korek i przeliczając bo BC to oszust , raz zalałem 62,5 litra a dystans BC do zera wyświetlił mi 2km , przy dystrybutorze / ---- / czyli z tym nie kłamie , chciałem na upartego dojechać do Bp ale miałem stracha , było faktycznie sucho w baku :mrgreen:
Opublikowano

To by oznaczało że masz jakiś nadwymiarowy zbiornik. W danych technicznych jest mowa o 63 litrach(razem z rezerwą), a Twój ma grubo ponad 71l. Co prawda da się wlać trochę więcej ale czy az 10l więcej.

A może przygotowany pod wyjazdy za wschodnią granicę hehe?

Za wschodnią granice nie jezdze :8) podczas zalania pod korek BC pokazuje że mogę zrobić ok 860km na zimnym silniku, ale jak silnik się nagrzeje to dystans jaki pokazuje BC znacznie się zwiększa ot cały sekret :roll2:

Trasa Rzeszów - Bristol ok. 2000km przejezdzam na niecałych 2-ch bakach

Opublikowano
Po zakupie autka w Niemczech i zatankowaniu pełnego baku (bo dostałem suchy jak wiór) przejechałem trasę 960 km na jednym baku !! Ale już jazda w mieście to poniżej 10l/100 nie zejdzie, a że mam ciężką nogę i na klima cały czas włączona to 11-12/100 to nie żadna nowość. Zapomniałem dodać, że mam automat.
Opublikowano
a ja jestem wlasnie po kilku mierzeniach spalania.metoda pod kurek.troche trasy, troche miasta.srednio 6.5 - 6.8 l.jak dla mnie w pelni akceptowalne :mrgreen:
Opublikowano
w wekend droga przez meke WAWA-MIELNO-WAWA na baku 960 km ok 6,6l/100 jak na polskie warunki to moze byc ale mysle że mozna zejsc niżej , we wrzesniu wypad do FRANCJI to sprawdzimy co bunia pokaże na autostradach :norty: