Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam e30 1,8iS i mam problem z wolnymi obrotami najczęściej gdy jest na dworze zimno a mianowicie mam wahadło obrotów(500-1100obr.) wymieniłem silniczek krokowy (na używany) i nic powtórka z rozrywki, pomyślałem też o przepływomierzu bo przy wchodzeniu na wyższe obroty silnik na 1-2s łapał ''muła'' dopiero na wysokich wkręcał się normalnie. Wymieniłem przepływomierz i nic nadal ma ''muła''.

Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam.

Opublikowano

oj cieszki temat ja walczylem z tym ostro i wielka D....

wymienilem sonde krokowy na nowy ale u mnie calkowicie padl gume dolotu i jeszcze tak jakas mebrane przy wtryskach i to najbardziej pomoglo

ale jeszcze troszke faluje ma male wachania jest to spowodowane uboga mieszanka co moze byc przyczyna ano : przeplywka i tu jest problem bo sa uzywki ale ogulnie jest to delikatne ustrojstwo i uzywki moga byc trafione tak samo a nowy to koszt w aso okolo 1500zl wiedz odpada ale tez moga to byc wtryski moze jakis jele paliwo a nie ladnie rozprowadza

PS

POWODZENIA

Opublikowano

ja miałem podobny problem i silniczek krokowy na początku dobrze wymoczyłem z benzynie ekstrakcyjnej i wymieniłem przewód do silniczka bo łapał powietrze..

Pomogło....

Pozdrawiam

Opublikowano

Z falującymi obrotami jest tak, że każdy przez nie przechodzi i zazwyczaj u każdego to jest co innego. Skoro krokówka i przepływka są poniekąd wyeliminowane z dalszych podejrzeń (ale tego drugiego krokowego i przepływki jesteś na 100% pewien?) to pozostaje napięcie ładowania, świece, przewody wysokiego napięcia, palec i rozdzielacz, kiepska masa silnika, lewe powietrze, ja miałem zamułkę i falowanie obrotów przez nieszczelną wtyczkę od sondy, woda się w niej zbierała i nieszczelny przewód z odmy. Heh, nie wiem czy wszystko napisałem.

Wpisz w forumową szukajkę "falujące obroty" i będziesz miał lekturę. A później posprawdzaj, to co przeczytałeś.

Opublikowano
Z falującymi obrotami jest tak, że każdy przez nie przechodzi i zazwyczaj u każdego to jest co innego. Skoro krokówka i przepływka są poniekąd wyeliminowane z dalszych podejrzeń (ale tego drugiego krokowego i przepływki jesteś na 100% pewien?) to pozostaje napięcie ładowania, świece, przewody wysokiego napięcia, palec i rozdzielacz, kiepska masa silnika, lewe powietrze, ja miałem zamułkę i falowanie obrotów przez nieszczelną wtyczkę od sondy, woda się w niej zbierała i nieszczelny przewód z odmy. Heh, nie wiem czy wszystko napisałem.

Wpisz w forumową szukajkę "falujące obroty" i będziesz miał lekturę. A później posprawdzaj, to co przeczytałeś.

No może być jeszcze pompka paliwa, nieszczelny dolot, akumulator lub ładowanie... wypalone zawory, wypalona uszczelka pod głowicą, pęknięta głowica... No max różnych przyczyn może być...

Najczęściej zaczyna się od rzeczy drobnych sprawdzanie... np czy jakiś przewód nie pęknięty, później układ zapłonowy (palec kopułka przewody świece)

Aha i nie polecam przewodów firmy SENTECH... 3tyś km i już mają 2 przebicie :doh:

Powiedz mi... maleńka, czy mnie kochasz?? Powiedz mi... czy kochasz moje BMW??

Haratacze - BMW

http://img.userbars.pl/80/15963.png

http://img.userbars.pl/26/5164.jpg

Opublikowano
a pewny jestes 100% ze krokowy jest dobry ten uzywany tez z tym walczylem kupilem uzywke krokowy w sklepie mowili ze 100% dobry a tu lipa podlaczylem to samo ale zaryzykowalem i kupilem nowke i co falowania nie ma do dzis podjedz na komp albo podlacz krokowy od kogos u ktorego chodzi dobrze i na odwrot :wink:
Opublikowano
i jeszcze tak jakas mebrane przy wtryskach i to najbardziej pomoglo

Chodziło Ci może o regulator ciśnienia paliwa? Też walczę z tym problemem i jestem właśnie na etapie wymiany regulatora.

Opublikowano
palec i rozdzielacz,

później układ zapłonowy (palec kopułka przewody świece)

W ISACH zapłon jest sterowany elektronicznie nie mechanicznie, z komputera, IS posiada 4 cewki, NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK KOPUŁKA PALEC ROZDZIELACZ ITP.

co do falowania, zajmij siewłaśnie układem zapłonowym, kable, świece, cewki, jeżeli nic z tych rzeczy to wtryski popadały bądź sie zasyfiły, wlej jakiś preparat do czyszczenia wtrysków, zazwyczja pomaga jak nie to testuj wtryski dalej, sprawdź czy nie leją..

Opublikowano
W ISACH zapłon jest sterowany elektronicznie nie mechanicznie, z komputera, IS posiada 4 cewki, NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK KOPUŁKA PALEC ROZDZIELACZ ITP.

przepraszam nie zwróciłem uwagi na model silnika... Mój błąd :oops:

A ja nie wiedziałem (teraz już wiem :) ) i pisałem, to co mi się wydawało prawdopodobne. :dance: :mrgreen: :wink:

Opublikowano

Chodziło Ci może o regulator ciśnienia paliwa? Też walczę z tym problemem i jestem właśnie na etapie wymiany regulatora.

doslownie pomoglo jest lepiej ale jeszcze leciutko faluje z informacji z kompa jest to zakres 100obr/min wiedz daje sobie juz z tym spokoj a i jeszcze wyszedl zly sklad mieszanki za ubogi ale zaczolem tankowac tylko 98 zobaczymy co bedzie dalej narazie jest troszke lepiej :)

Opublikowano
Wielkie dzięki panowie za tak szybkie odpowiedzi, ten przepływomierz który kupiłem to złom gdy go założyłem bawara zaczęła palić ze 20L/100, więc wruciłem do starej przepływki(ekonomizer nadal nie działa) jutro jade podpiąc się pod kompa cgoć nie wierze żeby coś nam pokazało. Zamówiłem czujni temperatury może jak go wymienie to coś pomoże.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
ja tez bylem na kompie i zakres falowanaia obrotow to tez niecale 100obr/,min, ale tak jak juz pisalem w postach trzesie buda, drazek zmiany biegow lata.Nie wiem co jest grane.Moze ktos z Was mial takie objawy??

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
zawieszenie silnika OK, pali na wszystkie gary! kupiłem nową sade lambde i ... nic! :mad2: założyłem stary przepływomierz i jest lepiej, ale nadal gdy jest zimna to ma za niskie obroty i się lekko silnik przewraca.