Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Mam pytanie odnosnie czujnika temp. Na wyswietlaczu pokazuje sie komunikat -40stopni.Doszedlem do tego ze czujnik znajduje sie po lewej stronie auta ,tylko ze sa dwie takie same wtyczki i nie wiem dlaczego?.

Kupilem czujnik na alegro ,niestety nie wiem czy od tego modelu bmw.

Sprzedajacy twierdzi ze jest na nim stary numer.numer ten nie zgadza sie z tym co podaje producent.Mam tez pytanie bo juz zgupialem czy czujnik powinien dzialac po podlaczeniu czy trzeba jechac do serwisu zeby wykasowali blad?

Przewody do czujnika nie sa przerwane.

Prosze o jaka kolwiek pomoc. :?:

Opublikowano

Wymiana czujnika temeperatury zewnetrznej nie wymaga przeprogramowywania przynajmniej w E46 wiec w E39 powinno byc podobnie. Skoro kupiles czujnik temperatury na allegro moze jest niewlasciwy lub rowniez uszkodzony. Nie pomyslales aby podmienic go z jakims uzytkownikiem e39 na pare minut i upewnic sie ze to wlasnie to?

Na tym forum na pewno znajdziesz kilku posiadaczy E39 z Poznania. :)

Opublikowano

Juz teraz wszystko wiem!

Czujnik znajduje sie po prawej stronie w przednim zdrerzaku.(Po stronie pasażera)Przewody sa koloru niebieskiego.Po podłaczeniu czujnik wskazywal -40 stopni.Dopiero po odłaczeniu akumulatora na okolo 30 sekund zaczal pokazywac w miare sensowna temperature.Z czasem sie ustabilizowal.

:)

Opublikowano
Juz teraz wszystko wiem!

Czujnik znajduje sie po prawej stronie w przednim zdrerzaku.(Po stronie pasażera)Przewody sa koloru niebieskiego.Po podłaczeniu czujnik wskazywal -40 stopni.Dopiero po odłaczeniu akumulatora na okolo 30 sekund zaczal pokazywac w miare sensowna temperature.Z czasem sie ustabilizowal.

:)

Logika jaka towarzyszy obliczaniu (tak, obliczaniu!!!!) prawidlowej

temperatury zewnetrznej i wyswietlaniu wskazan w ksiazce

serwisowej do Mercedesa zajmuje dwie strony druku - zaleznosci od

zakresu temperatur zewnetrznych, temperatury silnika, jak szybko

auto jedzie, ile czasu uplynelo na postoju....podejrzewam ze w BMW

bedzie podobnie i dlatego zanim czujnik zacznie pokazywac prawidlowa

temperature moze byc konieczne wylaczenie na chwile baterii,

odczekanie pewnego czasu czy przejechanie paru KM.

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano
a ja mam taki problem ! w e60 ! wymienilem juz drugi termoment - jeden z gieldy - drugi nowy ze sklepu - i dalej pokazuje -40 albo + 50 ! i jak narazie nie wiem co jest ! po sw bede mosial udac sie do aso
Raz BMW / / / Zawsze BMW http://img528.imageshack.us/img528/4160/motorsporticon0ms.gif
Opublikowano
a ja mam taki problem ! w e60 ! wymienilem juz drugi termoment - jeden z gieldy - drugi nowy ze sklepu - i dalej pokazuje -40 albo + 50 ! i jak narazie nie wiem co jest ! po sw bede mosial udac sie do aso

Zanim zaczniesz grzebac w software, sprawdz czy termometr ma

w pelni sprawne elektrycznie podlaczenie do ukladu. Skrajne wskazania

zazwyczaj sa objawem zwarcia lub przerwy w obwodzie...

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

a ja mam takie pytanie

BMW e36

komputer pokazuje tempertature -36 stopni no to domsylam sie z tego co tu piszecie ze to padl ten czujnik tylko powiedzcie mi kto wie gdzie on sie znajduje w e36 coupe 1,8is gdzie go moge znalesc :duh:

życie zaczyna sie od 200km/h

http://royy.net/~serfer123/bmw/7.JPG

Opublikowano
w e36 czujnik jest w lewym tunelu prowadzacym powietrze od przedniego zderzaka do tarczy hamulcowej
były: E30 318is coupe, E30 325i saloon, E36 320i coupe, E34 520i sedan
Opublikowano
też mi czasem czujnik wariuje ale to wina styku przy czujniku - czasem na dziurach wskakuje mi -10 ale jak pośmigam chwile to wraca do normy - musze to zrobić ale nie mam kiedy :mad2: - więc nie koniecznie zawsze jest to wina czujnika
http://www.maszty-flagi.com/bmw/E39_forum.jpg
Opublikowano
wiecie co ja chyba wogole nie mam tego czujnika gdzies wyparowal nie moge go tam namierzyc a kable do niego skąd idą moze po kablach sobie dojde gdzie powinien byc kupie go i bede mial :) wiec pytanie skąd idą kable do tego ustrojstwa ?? :)

Opublikowano

brązowy lub brązowo-szary

niebieski lub niebiesko-czerwony

zdarza się także:

brązowy

brązowo-szary

w zależności od rocznika

chyba że uchowała się na tych przewodach żółta wtyczka

Opublikowano
wielkie dzieki znalazlem mam kabelki oczywiscie gołe brązowy i brązowo szary kupilem ten czujnik u Pań z ul. Narbutta w Warszawie za jedyne 84zl :mad2: ale chyba jest jeszcze cos nie tak bo nie ma żadnego prądu w tych kablach i jak podłączam to nic sie nie zmienia no nie wiem ony chyba tam ida jakos do tej skrzynki z bezpiecznikami tak mi sie wydaje moze ktos wie ktory to bezpiecznik odpowiada za to ?? no nadal mam temperature -37stopni C i w takich warunkach jeździc sie nie da ręce marzną :twisted2:

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Podepnę się pod temat!

Zauważyłem ostatnio, że wskazania temp. zewn. na wyświetlaczu w moim E39 odbiegają sporo od normy na plus.

Np. na dworze jest -2 stopnie, a mi pokazuje +5.

Nawet na zimnym silniku są przekłamania o dobre kilka stopni w górę.

Na dworze zima, a w samochodzie pokazuje wiosnę! :lol:

Czy to oznacza uszkodzenie czujnika, czy może być też jakaś inna przyczyna? (zanieczyszczone styki?)

Opublikowano

Witam

Mam podobny problem, w moim E39 pokazuje -40, wczesniej bylo OK, ale w dniu, w ktorym zaczelo cos sie dziac zauwazylem ze po stronie pasazera pod zderzakiem cos wisi - byla to jakas wtyczka. Rozebralem nadkole, ale nie mogle nigdzie tego wetknac, wiec skrecilem izolacja i tak zostawilem. Z tego co piszecie wynika ze to wlasnie od czujnika temperatury, tylko nie wiem czy u mnie w ogoloe go nie ma, czy moze tak powinno byc. Teraz czasami pokazuje rozne temperatury, ale nie prawdziwe.

Ma ktos moze jakies fotki jak to wyglada? Bylbym wdzieczny

pozdrawiam

• 8 lat później...
Opublikowano
Witam mialem podobny problem mianowicie w e36 , jak juz kupilem caly czas temperatura zewnetrzna pokazywala -37. Mowili ze trzeba wymienic czujnik bo jest uszkodzoby lub gdzies jest goly kabel . Czujnik wymieniony akumylator odlaczony na on 10-15 min , podpinam kleme odpalam auto temperatura -37 . Zostawilem tak i dosc dlugo jezdzilrm , dzisiaj naszla mnie motywacja zeby dojsc do tego , rozevralem ta zolta kostke ktora sie wpina do czujnika i po prostu zamienilem kable , reset na akumulatorze no i dziala temperature pokazuje juz dobrze :))
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a sam czujnik z E34 jak podepnę to będzie działał w E39?
http://img571.imageshack.us/img571/2675/57735638496931821246812.jpg