Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od kiedy auto kupiłem mam takie coś że jak sprawdzam poziom oleju na bagnecie mam nieco takiej mazi w rdzawym kolorze, coś o tym czytałem ale teraz znaleźć nie mogę.

I nie wiem czy cały olej taki zasyfiały jest czy tylko gdzieś tam koło bagnetu w tej rurce jakiś syf jest :?

Chciałem zrobić fotkę tego ale telefon tylko pod ręką miałem i nie wyszła ale nieco widać ten odcień tam

http://img518.imageshack.us/img518/915/zdjcia0072ky7.th.jpg

Silnik to M44 i najmniejszych problemów z nim nigdy nie było i chciałbym aby tak pozostało.

Dzięki i Pozdrawiam

Opublikowano

o ile się nie myle to masz wodę w oleju są dwa powody

1. nie dogrzany silnik (odkręc korek wlewu oleju i zobacz czy pod nim jest taka biała, biało- brązowa maź)

2 . masz przeciek płynu chłodzącego do oleju

Opublikowano
..masz przeciek płynu chłodzącego do oleju..

Ponad wszelką wątpliwość, jeżeli poziom oleju rośnie.

Opublikowano
Mnie to nie wygląda na wodę w oleju to nie ten kolor jak by była woda byłby wyraźnie biały. Sprawdź jeszcze czy pod korkiem wlewu nic się białego nie pojawia i wymień olej.
BMW forever!!!
Opublikowano
Mnie to nie wygląda na wodę w oleju to nie ten kolor jak by była woda byłby wyraźnie biały. Sprawdź jeszcze czy pod korkiem wlewu nic się białego nie pojawia i wymień olej.

Wymiana oleju to chyba najwaznmiejsze i podstawowe dzialanie powinno byc, jeszcze sie okaze ze ten olej to wogole przejechal juz tyle ze lepiej nie mowic. Bo olej z woda miesza sie i tworzy taka szara maz.

Opublikowano

Wymiana oleju to chyba najwaznmiejsze i podstawowe dzialanie powinno byc, jeszcze sie okaze ze ten olej to wogole przejechal juz tyle ze lepiej nie mowic. Bo olej z woda miesza sie i tworzy taka szara maz.

nie nie-źle to może napisałem, w aucie zaraz po kupnie zmieniłem olej jednak taki zrobiłem błąd że olej zmieniałem w warsztacie razem w wszystkimi filtrami i nie widziałem jak wyglądał poprzedni-na tym oleju przejechane jest 3100 km.

Dziś badałem korek i kolek idealny a na bagnecie syf :?

Opublikowano
Jeśli nie chcesz narazie oleju wymieniać to opuść mu trochę z miski olejowej i zobacz jak to wygląda, a różnice sobie dolejesz. Mam jeszcze pytanko jeździsz na krótkich dystansach?
BMW forever!!!
Opublikowano
Jeśli nie chcesz narazie oleju wymieniać to opuść mu trochę z miski olejowej i zobacz jak to wygląda, a różnice sobie dolejesz. Mam jeszcze pytanko jeździsz na krótkich dystansach?

Nom trzeba będzie troszkę spuścić tak jak mówisz. Aaaa czy krótkie dystanse hmmmm jak by nie było to tak jest i czasem też zdarzało mu się dostać dobrze po garach mimo że 90 stopni jeszcze nie złapał :x ale mówię autko chwilkę mam także jak coś było to było już wcześniej zapewne a nie że go od razu zarznąłem na trupa :evil: teraz już go traktuje inaczej ;)

aha i rzucę fotkę z normalnego aparatu przy najbliższej okazji :)

Opublikowano

Ale przeciez od jazdy na krotkich systansach olej wyglada zupelnie inaczej a na tym cokolwiek przedstawia to zdjecie to jakis okropny syf.

Moze ktos dolal czegos przed sprzedaza i teraz wyglada to jak wyglada.

Przydaoby sie zedrzec pokrywe zaworow i zobaczyc jak tam yglada sprawa.

Olej z woda to przeciez szara maz a nie cos takiego.

Opublikowano
Moze ktos dolal czegos przed sprzedaza i teraz wyglada to jak wyglada.

To faktycznie wygląda jak jeden z "cudownych" środków dodawanych do oleju, mających niby poprawić kondycję silnika.

Może poprzedni właściciel coś zaaplikował i teraz to coś się wytrąca.

Opublikowano

niewygrzany silnik hmmm może bo często jeżdżę takimi kawałkami że nawet 90 stopni nie złapie i go gaszę

a co do środków "cudownych"-nie wiem i sie nie dowiem zapewne co w tym silniku tak na prawdę było-auto z Niemiec, nawet karteczki z rodzajem oleju nie było, przebieg przynajmniej według zegarka był 173 000 i wlałem mu półsyntetyk mobila.

Opublikowano
Jak kupiłem swoją beemkę była zalana syntetykiem shella 5-w30 , i wszystko było ok. Gdy nadszedł czas wymiany oleju podkusiło mnie żeby nalać lotosa 10-w40 :duh: i od tamtej pory też mam takie [bAD] na bagnecie :evil:

ha :| widzisz w sumie z tego co pamiętam to jeszcze kilka dni jeździłem na tym starym oleju który był zalany przez sprzedającego i nie przypominam sobie żeby takie osady były-a teraz już też nie bardzo wlewać syntetyka :roll:

Opublikowano
moim zdaniem to nie wygrzany silnik

A mozna wiedziec po czym wnosisz czy tylko tak sobie piszesz. widzialem niedogrzane silniki i olej nigdy tak nie wygladal.

Wiec proponuje raz jeszcze zmienic olej moze wkoncu ten syf sie wyypluka

Opublikowano
Ja napisałem wyraźnie moim zdaniem !!!!!!!!!!! a widziałem wiele niedogrzanych silników . Jak pod korkiem wlewu oleju jest biała(biało-brązowa) maź lub na bagnecie to oznacza jedno woda w oleju a co do marki oleju, jeden powie że castrol drugi shel a trzeci mobil każdy ma inne zdanie ja od lat stosuje mobil i dla mnie jest ok
Opublikowano
Ja napisałem wyraźnie moim zdaniem !!!!!!!!!!! a widziałem wiele niedogrzanych silników . Jak pod korkiem wlewu oleju jest biała(biało-brązowa) maź lub na bagnecie to oznacza jedno woda w oleju a co do marki oleju, jeden powie że castrol drugi shel a trzeci mobil każdy ma inne zdanie ja od lat stosuje mobil i dla mnie jest ok

Moim zdaniem marka oleju nie ma znaczenia byle nie byl jakas super tania podruba bazarowa. I napewno da rade.

A co do tego ja napisalem po to aby podkreslic ze Twoje zdanie jest mylne nic pozatym. Pozdrawiam.

Opublikowano

oki tylko nie spotkałem się jeszcze z tym że jak wleje kiepski olej to zrobi się z niego nagle woda :duh: a tak jak pisałen biał maź woda w oleju !!!! A co do kiepskich olejów to powiem tyle że mają słabe właściwości smarujące szybko przede wszystkim je tracą nie mają odpowiedniej lepkości pienią się i.t.d. ale żeby z oleju nagle się zrobiła woda :nienie: wlej do dobrego oleju trochę wody to zobaczymy co z niego się zrobi

http://www.texaco.i-g.pl/press.php?27155705=&id=12