Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

jesli by ktos mogl, to niech napisze ile pali model e60 530d? A dokladniej chodzi mi o modele e60 z tym silnikiem, ale z przed roku 2007 (podobno w roku 2007 byl zrobiony lifting e60 i silniki niektore od tamtej pory maja wiecej mocy ale tez sa oszczedniejsze).

I dla porownania gdyby ktos mogl to niech napisze tez ile pali silnik 525d ale tez w modelach z przed liftingu.

Z gory dzieki

pozdrawiam.

• Odpowiedzi 77
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

530D 218 KM

miasto 9-10 litrów normalna jazda jak dynamicznie to 12 literków

poza miastem 8 litr. przy normalnej jeździe bez szaleństwa

na autostradzie nie patrze na zużycie

generalnie jak na taki silniczek to zużycie paliwa jest ok

pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
E60 z 2007 roku ale przed face'em, 3,0d 231KM...podczas slimaczenia sie w korku 10,5l/100km...po tym korku wyjazd do Wawy z Łodzi, cały dzień w Wawie, powrót do Łodzi i spalanie 8,2l/100km, czyli na trasie pewnie spalił 7-8litrów...

Think Locally,

Fuck Globally!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2005,218ps,manual

poza miastem 6.6 (szok)

miasto 9.5

ale przy jakich prędkościach, jaki styl jazdy?

Opublikowano

auto mam od ok. miesiąca,parę dni temu przejechałem trasę Białystok-Wa-wa-Olsztyn-Białystok z czego od Warszawy jechałem z 5 osobami i pełnym bagażem(sedan) z włączoną klimą .Dynamika jazdy........

tak jak to u nas w kraju na bardzo zatłoczonej trasie między dużymi miastami ,ciągłe wyprzedzanie tirów i innych i hamowanie i przyspieszanie i tak przez cały czas.

Natomiast miasto ,tak j.w pisałem mam miesiąc i dopiero się rozjeżdżam ,na początku brakowało chyba trochę harmonii i palił ok. 10.5 ,natomiast w miarę jak się przyzwyczajam to spalanie spadło nawet do 9.1

(chodzi głównie o nauczenie się wykorzystywania jej cudownego ,potężnego momentu obrotowego)

hej

• 4 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Ja chyba nie umiem jeżdzić dieslem i do tego automatem bo średnie w trasie mam 7-8 litrów ale wolno nie jeżdżę , miastem natomiast nadrabiam bo krutkie odcinki i postój więc silnik zimny , pamiętam jak pod zalaniu pod korek w lutym zrobiłem 500km i wlałem 60 litrów , to był rekord :) no ale 50/50 miejska i trasa
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czy moge prosić w tym temacie o podawanie spalania E60 ale silników benzynowych R6 - 520i, 525i, 530i
Opublikowano
czy moge prosić w tym temacie o podawanie spalania E60 ale silników benzynowych R6 - 520i, 525i, 530i

na pewne nie niższe niż w dostępnych materiałach, które posiadasz, jeśli się rzeczywiście tym tematem interesujesz.

PawełH
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

jesli chodzi o realne spalanie w silniku m54b25 to okolo 12,5-13l po miescie bez slimaczenia sie max wykrecilem 16 L robiac to do czego bmw sluzy :D

Trasa8L straszne slimaczenie

11L normalna jazda 160-220

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Instalacje LPG Sekwencyjne montaż serwis

Opublikowano
Te wyniki 5- 6 litrów z silników 530 albo 335 to chyba jakieś rekordy? Myślałem że takie dane podają tylko w instrukcjach obsługi i w salonach BMW :) Dla porównania dodam że według BMW moje 545 w trasie spala 7.6l przy czym mi nie udało się nigdy zejść poniżej 10l, co prawda jeśli chodzi o miasta są dożo bliżsi prawdy ale dane z autostrady to chyba przy jeździe 60km. A dla tych do im trzy litrowe diesle palą w trasach po 5 litrów proponuje podpiąć się pod kompa i ustawić sobie tak żeby komputer wskazywał 3 litry, będziecie jeszcze bardziej zadowoleni z wyniku, bo przecież to komputer więc na pewno tak jest, a i przy sprzedaży argument nie do obalenia :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zalezy przy jakiej predkosci masz takie spalanie w trasie, bo w katalogach to podaja 90 km/h i 120 km/h, nie wiem jak dokładnie BMW to okresla, mi na trasie przy jezdzie ok 100 km/h (raz zrobiłem test 50 km) wyszlo 7 litrów benzyny - E39 520i
Opublikowano
Dla porównania dodam że według BMW moje 545 w trasie spala 7.6l przy czym mi nie udało się nigdy zejść poniżej 10l

No, akurat 7,9 l / 100 km. Ale przy spokojnej jezdzie w granicach 90-110 km/h takie spalanie jest jak najbardziej mozliwe. Pare tygodni temu mialem spalanie niewiele ponad 8/100 i to na odcinku 350 km (dosc jednostajna jazda na VI biegu z predkosciami 100-130 (snieg z deszczem, temperatura ok. 0 stopni).

Inaczej wyglada oczywiscie jazda na trasie w Polsce (duzo wyprzedzania, hamowania, przyspieszenia itp)

pozdrowienia

Krzysztof

Opublikowano
Zgadza się Krzysiek jest to możliwe ale w szczególnych warunkach jazdy, tzn pusta droga i jednostajna jazda bez wyprzedzania dla porównania ja przy tych prędkościach uzyskałem ostatnio spalanie na poziomie 10,5 litra ale droga jednopasmowa napakowana tirami wiec trzeba było czasem wyprzedzi itd itd. W Polsce takie warunki o których piszesz są prawie niemożliwe do uzyskania.
Opublikowano
No tak, ale dane techniczne w prospektach nie moga uwzgledniac tego, ze "poza miastem" w Polsce to co innego niz "poza miastem" np. w USA.

pozdrowienia

Krzysztof

Opublikowano
witam mnie komp w jezdzie miejskiej wskazuje 9,5 l a na trasie jak nie jade wiecej niz 160kmh to okolo 7 a tak najogolniej to mi pali 50euro bo tyle wychodzi od tankowania do tankowania :D
Opublikowano

witam

posiadam 530d e60 i mam pytanie czy spalanie przy delikatnym dodawaniu gazu wychodzi 14 po miescie a 10-11 trasa to jest normalne ???

Opublikowano
witam

posiadam 530d e60 i mam pytanie czy spalanie przy delikatnym dodawaniu gazu wychodzi 14 po miescie a 10-11 trasa to jest normalne ???

witam

to dużo za dużo,u mnie o tej porze roku to miasto 11l z reguły krótkie odcinki (silnik nie dogrzany)a trasa ok 7.5l,chyba że bardzo szybka trasa no to wtedy nawet do 10 litrów potrafi spalic :D

hej

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
wiesz kolego wydaje mi sie ze niektore samochody tak maja ze wiecej pala. mi moja e60 525d przy normalnej jezdzie po miescie komp pokazuje 10.4l na 100 a w trasie tak do 130km pokazuje 9.9l. wymienilem filt powietrza i dalej to samo teraz przymierzam sie do wymiany filtra paliwa ale mysle ze tez bedzie to samo. wczejsniej jezdzilem volvo s60 i wiem ze w volvie sa rozne silniki niby takie same a jeden pali wiecej a drugi mniej. moze to byc spowodowane tym jak jezdzisz bo jednym pala mnie silniki a drudzy nawet nie wiem jak to robia a pala im mnien.